Europeu

El campió d’Europa repeteix (86-66)

Bàsquet. Europeu femení. Quart títol continental per a la selecció espanyola, amb Laia Palau, Sílvia Domínguez, Anna Cruz, Queralt Casas, Andrea Vilaró i Marta Xargayen l’equip de Lucas Mondelo; molt superior

La selecció espanyola ha repetit triomf en la final del campionat d’Europa, contra el mateix rival que va derrotar en el partit pel títol el 2017 a Praga (71-55 amb 19 punts de Sancho Lyttle i 17 d’Alba Torrens, baixa en aquest europeu). L’equip de Lucas Mondelo, amb sis jugadores catalanes, ha fet una gran primera meitat (50-36) i ha mantingut sempre un avantatge còmode en el marcador del Belgrad Arena liderat per Marta Xargay, que ha deixat el parquet a 5:24 amb 23 punts (5/8 triples), 3 rebots, 4 assistències i 28 de valoració (109-65 en la dels dos equips).

El títol europeu és el quart que aconsegueix la selecció espanyola, tots després de superar França en la final (1993, 2013, 17 i 19). La meitat de les jugadores de l’equip són catalanes (Laia Palau, Sílvia Domínguez, Anna Cruz, Queralt Casas, Andrea Vilaró i Marta Xargay) i, en el cos tècnic, a més del seleccionador Lucas Mondelo hi ha Isaac Fernández, que seguirà entrenant el Barça CBS.

La via gironina

Marta Xargay havia fet dos triples en els primers 52 segons (6-2) i, el tercer sense error de la gironina (13-6), disparava el marge de l’equip de Lucas Mondelo, per davant menys en el 0-2 d’Epoupa. França ha reaccionat després de temps mort amb un 2-10 (19-18) i Ouviña ha reprès la via exterior (22-18), mantinguda per Ndour (29-21) i Sílvia Domínguez (32-21) per tancar el primer quart amb 6/8 triples (1/3 al primer quart, Johannès 24-21).

Una suspensió de Laia Palau (42-29) a 5:02 pel descans ha obligat Valerie Garnier a demanar temps mort. Màxima de la selecció espanyola, que encara no havia comès cap falta en el segon quart i que duia 4 taps i 4 recuperacions: Anna Cruz ha enfilat el marge amb la seva primera cistella (46-29) en anella passada. L’escorta badalonina que ha fitxat pel Fenerbahçe s’ha afegit al club del triple (49-35) per marxar al descans 14 per sobre (50-36) en un autèntic festival ofensiu: 20/40 tirs de camp i 15 assistències (69-38 valoració).

L’intent

França ha sortit millor al tercer quart i ha anotat fàcil de sota l’anella (52-44, amb punts de quatre jugadores diferents). Xargay amb quatre punts seguits (56-44) i un triple després, el quart de la gironina (61-48) mantenia el marge tot i els esforços de Sandrine Gruda (56-48, 16è punt). La dorsal 10 d’Espanya ha enfilat la màxima a 18 (67-49) i, després d’un nou intent francès liderat per Bria Hartley (68-56), Sílvia Domínguez ha anotat una jugada marca de la casa, en suspensió al darrer segon, que deixava el títol encarrilat (70-56).

La sentència

El cinquè triple de Xargay al primer atac de l’últim quart (73-56) ha apropat l’avantatge un altre cop a la vintena i, malgrat la quarta d’Ndour a 6:10 (74-59), la diferència s’ha enfilat mitjançant Ouviña (80-59) i Palau (82-59) a menys de 4 minuts.

Abalde, Pina, Domínguez i Andrea Vilaró han sortit a 1:43 amb el 84-63 al marcador i la banqueta del campió celebrant el seu quart títol continental.