Mundial

Més mundial que mai

Mundial 2019. Per primer cop hi haurà 32 seleccions, superant els 24 de les tres últimes cites i doblant els 16 de fa quatre edicions; Espanya no és entre les tres màximes favorites

384

jugadors

seran al mundial

El mundial ja és aquí, amb 92 partits en setze dies, que convertirà la Xina en l’epicentre del bàsquet. Arriba l’hora de la veritat després d’uns últims mesos en què les finestres FIBA de classificació han estat més una molèstia que una atracció. Per primer cop hi haurà 32 seleccions, superant les 24 que hi havia en les tres últimes edicions i doblant les 16 que hi havia fa quatre mundials. No hi serà, curiosament, Eslovènia, l’actual campiona d’Europa, que no va poder disposar en la fase classificatòria dels millors jugadors. El fet de jugar-se a la Xina farà que l’horari dels partits a Catalunya sigui sempre al matí fins al migdia, en una primera fase que superaran els dos primers classificats. A priori hi ha poques sorpreses previstes en la primera fase perquè la diferència entre les caps de sèrie i la resta és gran.

Espanya no és favorita

La selecció de Scariolo no surt a les travesses com la principal candidata al podi. Sí que hi ha quatre combinats molt potents que arriben a la cita en un bon moment i amb generacions preparades, com són Austràlia, Grècia, França i Sèrbia. De fet, tothom sap que els Estats Units del mite Gregg Popovich és el més vulnerable dels últims anys. De fet, la plantilla dels nord-americans, format per jugadors NBA, curiosament, van perdre en la seva preparació contra Austràlia (98-94), després de no haver encaixat cap derrota des del mundial de Japó, el 2006, en les semifinals contra Grècia. Els nord-americans acumulaven 78 victòries seguides entre oficials i amistosos. El matx es va disputar a l’estadi Docklands de Melbourne davant de 52.079 espectadors. Mai els australians havien superat els EUA.

Set places per als Jocs

Hi ha, paral·lelament, bitllets per a Tòquio 2020. De fet n’hi ha set, que no vol dir els set primeres, perquè s’han de distribuir pels continents: a Europa (2), Amèrica (2) i el millor d’Àfrica, d’Àsia i Oceania. Les 16 seleccions següents jugaran el preolímpic, fet que dona interès a la fase prèvia del campionat, en què totes les seleccions aniran al màxim des del salt inicial. El pròxim mundial es disputarà el 2023 en tres seus diferents: les Filipines, el Japó i Indonèsia.

LES DADES

5
mundials
han guanyat l’antiga Iugoslàvia/Sèrbia, els mateixos que els Estats Units, Rússia/URSS (3), Brasil (2), Argentina 1 i Espanya 1. La resta que han guanyat alguna medalla han estat Grècia (plata), Turquia (plata), Xile (2 de bronze) i Lituània, Croàcia, França, Alemanya i les Filipines (1 de bronze).
5
NBA
han guanyat el guardó de millor jugador: Shaquille O’Neal (1994), Dirk Nowitzki (2002), Pau Gasol (2006), Kevin Durant (2010) i Kyrie Irving (2014).
0
All-Stars
hi ha en la selec- ció dels EUA, un combinat de talent però descafeïnat.
8
seus
hi ha en la primera fase, una per grup: Pequín, Nanjing, Wuahn, Xangai, Guandzhou, Dongguan, Foshan i Shenzhen.

Les absències per lesió o renúncies són moltíssimes

El degoteig de baixes en aquest mundial ha estat constant. Les absències per lesió però sobretot per renúncies han anat arribant de forma progressiva, i són molts els noms de jugadors top que no hi seran. Pau Gasol, Sergio Rodríguez, Nikola Mirotic, Àlex Abrines i Serge Ibaka (Espanya); Lebron James, Anthony Davis, James Harden, Damian Lillard, DeMar DeRozan, Zion Williamson, De’Aaron Fox, Kyle Lowry, C.J. McCollum, Julius Randle, Paul Millsap, Kevin Love, Eric Gordon, o Bradley Beal (Estats Units); Andrew Wiggins, R.J. Barret, Tristan Thompson, Jamal Murray, Trey Lyles i Kelly Olynyk (Canadà); Milos Teodosic i Dragan Milosavljevic (Sèrbia); Thomas Heurtel i Adrien Moerman (França); Alexei Shved, Timofei Mozgov i Dmitri Kulagin (Rússia); Al Horford, Angel Delgado i Karl Anthony Towns (República Dominicacana); J.J. Barea i Shabazz Napier (Puerto Rico); Ben Simmons, Johna Boden, Dante Exum i Thon Maker (Austràlia); Nico Melli (Itàlia); Steven Adams (Nova Zelanda); Arturas Gudaitis (Lituània), Takco Fall, Clevin Hannah i Gorgui Deng (Senegal); Kosta Koufos (Grècia), Raulzinho Neto (Brasil) o Jordan Clarkson (Filipines). On hi ha hagut més renúncies és en els Estats Units de Gregg Popovich, que no tindrà cap All-Star entre les seves figures.

Selecció de nacionalitzats i 57 NBA

En els últims anys ha estat una tendència que les seleccions tinguessin jugadors nacionalitzats. Espanya, que tenia Ibaka i Mirotic, no en tindrà cap, però hi haurà dotze americans que jugaran amb altres seleccions: Ricardo Ratliffe (Corea), Dar Tucker (Iran), Deon Thompson (Costa d’Ivori), Reggie Moore (Jordània), Michael Roll (Tunísia), Andray Blatche (Filipines), Nick Fazekas (Japó), Derek Needham (Montenegro), AJ Slaughter (Polònia), Blake Schilb (República Txeca), Socttie Wilbekin (Turquia) i Jeff Brooks (Itàlia). Hi haurà 57 NBA repartits per diferents franquícies: Celtics (6), Kings (5), Bucks (5 amb Antetokoumpo),Magic (4), Spurs (4), Grizzlies (4), Suns (3), Jazz (3), Nuggets (3), Wizards (2) i Bulls (2).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)