Més bàsquet

El final d’una era

Bàsquet. Pau Gasol i Marc Gasol diuen adeu als tornejos internacionals en la derrota de quarts contra els EUA, partit en què Ricky Rubio (38 punts) excel·leix una vegada més

Espanya 81 EUA 95

ESPANYA:Rudy Fernández, Ricky Rubio (38), Claver (8), Marc Gasol, Abalde –cinc inicial–, Pau Gasol, Sergio Rodríguez (16), Willy Hernangómez (10), Garuba (3) i Abrines. 22/41 de 2. 7/23 triples (4 Ricky i 3 Sergio). 16/20 tirs lliures. 42 rebots (10 Hernangómez). 12 assistències (3 Hernangómez).ESTATS UNITS:Lillard (11), Durant (29), Holiday (12), Adebayo (5), Booker (9) –cinc inicial–, Lavine (10), Middleton (2), Grant, Tatum (13) i Green (4). 23/43 de 2. 13/32 triples (4 Duyrant, 3 Tatum, 2 Lavine, 2 Lillard, 1 Holiday i 1 Booker). 10/14 tirs lliures. 32 rebots (6 Adebayo). 28 assistències (5 Holiday).PARCIALS:21-19, 22-24, 20-26 i 18-26

L’adeu de Pau Gasol (41 anys) a la selecció espanyola i a uns Jocs Olímpics –els seus cinquens– va ser l’epíleg de l’eliminació de la selecció espanyola en els quarts de final a Saitama contra els EUA, equip que va demostrar finalment que no és només la suma d’un grapat d’estrelles de l’NBA, sinó que també és capaç de jugar com un vertader equip sota el comandament de Popovich. El comiat de Pau Gasol no serà l’únic en l’equip de Sergio Scariolo. Marc Gasol (36 anys) també va oficialitzar el seu adeu i Rudy Fernández (36) i el canari Sergio Rodríguez (35) –campions del món precisament el 2006 a Saitama–també tancaran un cicle triomfal de 15 anys en el combinat estatal.

Marc Gasol parla de deixar pas a una “nova generació”, però la que vingui no ho tindrà fàcil per emular un equip que ha encadenat tres Jocs pujant al podi (dues plates i un bronze) i que des d’aquell mundial del 2006 també ha aixecat tres títols continentals (2009, 2011 i 2015).

Ricky, MVP

Menció especial, és clar, per a Ricky Rubio, que tot i els dubtes que va tenir per viatjar a Tòquio s’ha erigit en el millor jugador del campionat juntament amb Luca Doncic. El seu partidàs contra els EUA (38 punts) va ser insuficient per forçar un final igualat, però li va servir per batre el rècord de punts de Pau Gasol (37) i per demostrar a totes les franquícies de l’NBA que és un jugador superlatiu. Al seu voltant Scariolo pot començar a construir un nou projecte.

El jugador del Masnou és qui va mantenir, de fet, l’equip dins el partit en el primer quart (13 punts). El domini en el rebot (14 a 8) i la bona defensa sobre Durant i els tiradors de Popovich va propiciar un cert control del ritme del combinat espanyol, però l’equip no ho va aprofitar pels errors en el triple (1 de 7) i perquè Marc i Pau Gasol no van trobar mai el seu espai: 15 minuts entre tots dos i 0 punts. Un partit que no va estar a l’altura de la seva trajectòria.

Scariolo va apostar en el segon quart per Hernangómez de center i li va sortir bé. Sergio Rodríguez (10 punts) va agafar el relleu de Ricky i l’equip, esperonat en defensa (6 taps), va fer els seus millors minuts del campionat (39-29). Durant va apagar el petit incendi amb un triple marca de la casa i una gran esmaixada (43-43 al descans).

L’aler pivot dels Nets, ben acompanyat per Booker, Lillard i Tatum, va trencar definitivament el partit en el tercer quart amb tres triples seguits (49-65) en uns minuts brillants dels jugadors de Popovich, que van moure bé la pilota i sense egoisme van trobar els millors tirs oberts per als seus canoners. La resposta, és clar, va arribar a través de Ricky, que, jugant al costat de Rodríguez, es va enfilar fins als 27 punts. Massa sol.

L’esforç per retallar la diferència va topar en el darrer quart un altre cop amb els triples dels tiradors nord-americans, que sense Durant van defensar més i millor i sempre van tenir el resultat sota control tot i l’encert de Ricky, convertit en base i tirador al mateix temps. Marc i Pau Gasol ho van veure des de la banqueta. Probablement un dels pocs reptes que els han quedat pendents és guanyar en un partit oficial als EUA. En el mundial del 2006 va ser Grècia qui va eliminar els nord-americans en les semifinals i en el del 2019 va ser França el botxí dels de Popovich.

Tot i que Pau Gasol va confirmar l’adeu a la selecció, encara va deixar oberta la porta a continuar una temporada més. “Ho hem de parlar amb la família, a veure quins reptes m’il·lusionen més a partir d’ara.”

PROTAGONISTES

Ara estic dolgut, però després de tot el que he passat per mi estar aquí ja era un gran èxit
Pau Gasol
Jugador de la sel. ESPANYOLA
Quarts (3 d’agost)
Eslovènia-Alemanya 94-70
Espanya-EUA 81-95
Itàlia - França 75-84
Austràlia - Argentina 97-59
Semifinals (5 d’agost)
Eslovènia - França 13 h
Austràlia- EUA 6.15 h
Tercer i quart lloc (7 d’agost)
Els dos perdedors 13.15 h
Final (7 d’agost)
Els dos guanyadors 4.30 h
Hem de deixar pas a la següent generació, que pugui gaudir com ho hem fet nosaltres
Marc Gasol
jugador de la sel. espanyola

Doncic condueix Eslovènia a les semifinals

El prodigi dels Mavericks Luka Doncic continua la seva història d’amor amb la selecció del seu país (17 victòries i 0 derrotes). El més rellevant, amb tot, no és aquesta estadística, sinó que l’equip, que debuta en uns Jocs, ja és a les semifinals, a un partit de la medalla, i amb unes sensacions immillorables perquè Doncic no està sol. En els quarts contra Alemanya (94-70) s’han afegit a la festa Zoran Dragic (27 punts i 5 de 7 triples) i Mike Tobey (13 punts i 11 rebots). La defensa germànica tampoc se n’ha sortit amb Doncic (20 punts, 8 rebots i 11 assistències en 33 minuts). El pròxim rival, França, també ha arribat als Jocs en el millor moment dels seus últims anys. Contra Itàlia (74-85) Fournier (21), Gobert (22) i Batum (15) van ser letals en atac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)