Més bàsquet

Xargay assenyala Mondelo: “Em va causar una revolució física i mental”

La gironina acusa el ja ex-seleccionador de causar-li transtorn de la conducta alimentària

Marta Xargay (Girona, 1990), que el 15 de juliol anunciava la seva retirada del bàsquet de manera definitiva, acusa Lucas Mondelo en una entrevista El País d’haver estat el culpable dels transtorns de la conducta alimentària que va patir quan el ja ex-seleccionador l’entrenava al Dynamo de Kursk (2018/19). Les declaracions de la gironina són d’abans dels Jocs i surten publicades ara per petició expressa del president de la FEB, Jorge Garbajosa, a Marta Xargay.

“Ens pesaven cada setmana i ell sempre estava al darrere vigilant-ho tot. Hi havia vegades, en concentracions de l’equip, que s’acostava a Sonja Petrovic i a mi i ens deia que no teníem postres perquè estàvem grasses. En aquell moment jo pesava 67 quilos i faig 1,82 m. Em trobava bé físicament però allò em va generar molta inseguretat, dins i fora de la pista. Em deia que estava fora de pes i em va causar una revolució física i mental”.

“No sé d’’on vaig treure les forces. M’apassionava jugar i volia una altra medalla” recorda sobre l’europeu d’aquell estiu, a Belgrad en què la selecció espanyola guanyava l’or, el darrer podi amb Lucas Mondelo, que aquest estiu no ha superat els quarts de final ni en l’europeu a València ni en els Jocs de Tòquio.

Angoixa

“La meva psicòloga no em deixava pesar i en la concentració de la selecció seguia aquest control. Em creava molta angoixa: quan sabia que al matí següent ens havien de pesar, a la nit no dormia” explica Xargay, que reconeix haver arribat a perdre el sentit de la realitat. i que ara torna a acceptar-se. “Arriba un punt que se’t fica al cap. Encara avui, que ja no faig bestieses amb el menjar, noto que això va deixar un rastre i que estarà amb mi tota la vida” confessa la gironina, que al maig del 2020 anunciava la seva retirada temporal quan era jugadora de l’Uni, pel qual havia fitxat al gener.

“Vull que la gent es quedi amb la jugadora, amb tot el que vaig demostrar a a la pista” és el desig que apunta en l’entrevista, que espera que ajudi a moltes nenes que estiguin passant pel mateix. “Una cosa és l’exigència i una altra traspassar els límits” apunta” referint-se a les companyes que encara són jugadores professionals. És el cas d’Anna Cruz, que ja aquest hivern quan va anunciar que deixava la selecció també va assenyalar la figura de Lucas Mondelo, amb qui també havia coincidit al Dynamo de Kursk.

TRANSTORN

“Em trobava bé però allò em va generar molta inseguretat, dins i fora de la pista”

PATIMENT

“Quan sabia que al matí següent ens havien de pesar, a la nit no dormia”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)