Eurolliga

El temporal Iagupova

Bàsquet. L’MVP de l’Eurolliga 2019/20 torna demà a Fontajau amb el Fenerbahçe després de dues monumentals exhibicions contra l’equip gironí, incapaç de frenar-la en els dos partits

El Fenerbahçe de Víctor Lapeña visita demà Fontajau (20 h) amb un nom propi que els aficionats gironins recorden perfectament, tant els que van assistir a la derrota de Fontajau contra les turques (57-62) com les que van tenir l’ocasió de veure el partit de la primera volta (86-82) a Istanbul de l’Eurolliga 2019/20. Es tracta d’Alina Iagupova (1992m 1m87), l’MVP europea d’aquella temporada, que va quedar estroncada per la pandèmia quan les turques haurien arribat probablement a la final a quatre com a principal alternativa al Iekaterinburg.

El 19 de desembre del 2019 encara no s’havia format la tempesta que acabaria desembocant en el temporal Glòria i els mitjans començaven a parlar d’un misteriós coronavirus sorgit a la remota Wuhan (Xina). A Fontajau, mentrestant, la ucraïnesa –amb el número 23 de Jordan– va guanyar tota sola el partit amb 26 punts en 24 minuts tot i un inici dubitatiu. Imparable en el tir exterior (5 de 10 triples), aquell dia va ser letal en les penetracions. Fins i tot Vasic, que les havia vist de tots colors, va fer gestos indicant que contra aquell poder gairebé sobrenatural no hi havia res a fer. En l’acció definitiva, amb un marcatge específic, es va treure una assistència màgica de la màniga per assistir Anna Cruz, que va fer la cistella definitiva.

Venien avisades

Aquella memorable exhibició de Iagupova, però, va ser fins i tot més modesta que la de la jornada inaugural de l’Eurolliga, en què l’equip d’Èric Surís va visitar precisament la pista de l’equip turc. Les gironines van plantar cara en un intercanvi de cistelles incessant, però evidentment qui va trencar el partit va ser la ucraïnesa (28 punts, 4 de 5 triples, 8 assistències i 29 de valoració).

Anada i tornada

Iagupova, que molts consideren la millor jugadora europea, encara no ha trepitjat les pistes de la WNBA. Després d’enlluernar a Istanbul va acceptar un contracte milionari de tres temporades per un altre equip de la lliga turca, el Mersin. Les coses, amb tot, no van anar bé. El seu nou equip no jugava cap competició europea i se sentia òrfena de les emocions continentals. A finals del 2020, per sorpresa, el Fenerbahçe va anunciar el retorn de la seva filla predilecta. El gener va tornar a debutar amb l’equip i va tornar a ser nomenada MVP de la temporada conduint l’equip a la final a 4.

Aquest curs en la primera jornada va començar com un cicló en el clàssic contra el Galatasaray (69-89): 29 punts, (5 de 10 triples), 11 assistències, 5 rebots i 34 de valoració. Iagupova vindrà a Girona, però, després d’encaixar una inesperada derrota contra el Landes (65-70) en un dels partits més discrets que se li recorden (11 punts).

IMPARABLE

54
punts
són els que va anotar la jugadora ucraïnesa contra l’Uni en l’Eurolliga 2019/20.

MVP

21,3
punts
per partit li van donar la corona, però no només això: 5,7, rebots i 5,5 assistències.

Eldebrink, la gran esperança blanca

L’Spar Girona confia afegir demà en la seva rotació exterior una de les seves jugadores més letals i determinants la temporada passada, Frida Eldebrink. Els entrenaments previs seran, com va avançar Alfred Julbe, decisius per saber si finalment la sueca pot debutar aquesta temporada. Eldebrink i també Rebekah Gardner coneixen perfectament Iagupova pel seu pas per diferents equips de la lliga turca. Eldebrink va jugar en el Botas SK Adana, el Mersin i el Besiktas. Gardner, que és la jugadora que s’haurà d’emparellar de sortida amb la ucraïnesa, també va jugar al Botas, a l’OGM Ankara, l’ Istanbul Univ. SKi l’Osmaniye Genclik. El club gironí encara no descarta que la rookie de l’any a la WNBA, Michaela Onyenwere, pugui acabar jugant a l’equip aquesta temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)