LEB Or

TXEMI URTASUN

ESCORTA DEL BÀSQUET GIRONA

“Queda el que al jugador li agrada, coses importants”

“L’objectiu més immediat és assegurar-lo”, diu el navarrès sobre el factor pista en els quarts, abans de jugar contra l’Estudiantes

“Em fa una especial il·lusió”, diu sobre el duel que tindrà divendres amb el seu germà bessó Álex

“Hi serà”
“Hem de veure com se sent. I, si no està bé, tirar endavant el partit sense ell i reservar-lo per als moments que venen. Segur que quan arribi el més important hi serà”, deia el navarrès abans del primer entrenament de la setmana sobre Marc Gasol. El president es va perdre el partit a Melilla (92-68) i l’equip va encaixar la derrota més àmplia del curs, en què du 2-4 des que els problemes al bessó dret li van fer la guitza. “El primer és tenir clar els perquès de la derrota”, diu Txemi Urtasun.
Patrocini
El format és molt complicat, sobretot mentalment, i crec que guanyarà qui millor arribi i tingui les idees més clares

Txemi Urtasun (1,93 m, 1984) és el jugador més veterà del Girona i, alhora, l’últim d’incorporar-se a la plantilla. Dues dècades com a professional i en gairebé una vintena d’equips, aquest divendres contra l’Estudiantes (21 h) torna a veure’s les cares amb al seu germà bessó, Álex, màxim anotador del seu equip diumenge en la derrota a casa contra el Palència (71-73).

Tornen a la feina després de perdre a Melilla. Una derrota com aquesta condiciona la feina o els dona un fil per estirar?
Mentre sigui una i se n’aprengui la lliçó no va malament. No va anar com ens agradaria i amb el partit que tenim divendres haurem de mirar endavant.
La segona seguida a fora. Cobra importància el factor pista en el ‘play-off’, l’objectiu que tenen.
Sí és l’objectiu més immediat, assegurar-lo. Les dues són força semblants, sense jugar bé i veient un equip molt diferent del que som sobretot a Fontajau. Hem de mirar que no passi més.
El Palma estava amb l’aigua al coll i el Melilla, guanyant, se salvava matemàticament. Hi influeixen, aquestes urgències?
Cada any passen aquestes coses. Fins i tot a l’ACB, on el Betis està guanyant, perquè quan a un li va la vida i l’altre surt més relaxat o sense les idees tant clares... Són jornades propícies per a això, però nosaltres ja veníem alliçonats, i el que personalment em preocupa, més enllà de perdre, és com es produeixen aquestes derrotes. L’equip no troba solucions i no pot jugar al que volem: construir des del darrere, controlant el rebot. No ho hem aconseguit en cap dels dos partits.
Sap quants cops s’han enfrontat, amb el seu germà Álex?
El que no sé és quantes me’n queden [riu]. Aquest cop em fa una especial il·lusió perquè jo fa tres anys que soc a la LEB Or i ell a l’ACB, i no ens hem pogut enfrontar. Per això i perquè no sé si ens en queden gaires més.
Una setmana com aquesta és diferent? I sent bessons...
Hem compartit moltes coses i no només el bàsquet, fins als 18 anys pràcticament tot. I després, més endavant, tenir-lo vivint noves experiències en un altre equip o una altra ciutat. Sempre ho hem compartit, amb ell i amb el meu germà més gran que també jugava. S’afronta d’una manera diferent, amb més il·lusió però en totes, quan la pilota salta, a la pista es deixa de banda qualsevol tema personal.
És molt difícil? O, coneixent-lo, l’estudi del rival ho fa fàcil?
L’scoutting és força senzill, no caldria. Sí prendre’l com un rival més, és el que al principi em xocava més i sobretot compartint posició. Després hi va haver un temps en què ens centràvem més en la competició, oblidant-ho una mica, i a veure aquest cop com es planteja.
Crec que el primer cop és el 2007, amb vostè a l’Estudiantes i ell al València, a l’ACB. Com veu el rival de divendres, que si el Granada guanya ja puja.
És possible, però tampoc t’ho sé dir. Els pot haver passat factura tenir molta pressió des del principi i ser tan i tan favorits. El Granada també ha fet una gran lliga regular i al final els ha pres el primer lloc, que era el seu principal objectiu. S’ha de veure com ho poden digerir i afrontar el play-off i la Final Four. El format és molt complicat sobretot mentalment, i crec que guanyarà qui millor arribi i tingui les idees més clares.
El canvi de tècnic de fa poques setmanes és un recurs esgotat. Els pot afegir més pressió.
Mai se sap, amb un canvi d’entrenador sempre es millora a curt termini i ara s’ha de veure a partir d’aquesta primera derrota si l’equip és capaç de millorar. Quan ve un entrenador nou el nivell dels entrenaments i dels partits puja i ara s’haurà de veure si es manté.
En la primera Final Four puja a l’ACB amb l’Alacant. Es prepara aquest format tan exigent?
Pel que vaig viure a allà, els partits són gairebé sempre molt igualats i s’imposa qui està millor en els moments decisius, qui té les idees més clares i qui menys es deixa influir per la resta. Ens queda encara un play-off per endavant, esperem que sigui amb el factor pista a favor guanyant aquest pròxim partit, i després ja vindrà la Final Four. Queda un final de temporada maco amb allò que al jugador li agrada jugar, les coses importants.
Fa amb prou feines dos mesos que és a Girona, com s’hi troba? Coneixia la ciutat, el club...
No en coneixia gaire res i m’hi estic trobant molt a gust, amb la ciutat i els companys. No en puc dir res de dolent, m’han acollit de manera excepcional i a vegades es diu per dir, però en aquest cas és així i n’estic molt content a tots nivells.
Arriba procedent del Manresa. Vostè que hi era, què té aquell equip? Vestidor, club, tècnic...
Hi ha una feina prèvia a la temporada, pel que fa a la planificació de la plantilla perquè té un dels pressupostos més baixos, molt important. Són noms poc coneguts i estic segur que ja l’estaran fent per a la pròxima temporada. Això, per començar. Després hi ha un punt molt important, que és l’entrenador i el cos tècnic. Ell té molta experiència ho ha demostrat: és capaç d’aconseguir bons resultats en un aspecte col·lectiu i d’agafar jugadors i situar-los tres nivells per sobre del que tenien. És evident i hi ha molts exemples. S’ha ajuntat un vestidor molt guanyador, sense complexos i amb molta gana i molt talent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)