LEB Or

Una història d’amor

Gasol. L’estiu del 2006, Marc Gasol va venir a jugar al ja desaparegut Akasvayu Girona. Actualment és president, jugador i líder del Bàsquet Girona, un club que va fundar l’any 2014

Una història d’amor. Així podem catalogar el pas de Marc Gasol per Girona. Van ser dues temporades a la ciutat, però van ser un temps suficient perquè el mitjà dels germans Gasol quedés amb una sageta de Cupido clavada pel que sentia pels gironins i la seva cultura. En aquell moment, el cap de Marc Gasol ja treballava per retornar tot aquell amor que li havia brindat Girona. Anys més tard ho faria donant vida a un nou club: el Bàsquet Girona.

Girona enamora

La història d’en Marc amb Girona va començar l’estiu del 2006, quan va fitxar per l’Akasvayu Girona provinent del Barça. Era una cessió per dues temporades però amb la possibilitat que els blaugrana negociessin per fer-lo tornar a la capital el primer any. Després d’una gran primera temporada, el Barça va reclamar la seva tornada, però Gasol va preferir seguir a Girona, on havia trobat un lloc perfecte per progressar com a jugador i com a persona. La temporada següent, la 2007/08, les complicacions per impagaments van anar a més i la promotora immobiliària Akasvayu ja feia entreveure els problemes financers que arrossegava. Dintre d’aquell context, Gasol va ser MVP de la temporada a l’ACB abans de fer el pas cap a l’NBA, on es va convertir en un jugador conegut mundialment.

Una nova dimensió

El seu destí va ser Memphis, on també es va convertir en tota una llegenda durant onze temporades. En aquell racó del món, Gasol va encaixar a la perfecció en una cultura que li anava com anell al dit per la seva manera de ser. Humil, col·laborador i amb un perfil baix sense voler destacar per sobre de ningú. Els eterns underdogs de la competició van renéixer amb la compra dels drets esportius de Gasol. De fet, el 2013 va ser denominat com el millor defensor de l’any. Només Elvis Presley era més admirat que el jugador nascut a Sant Boi. Quan va deixar l’estat de Tennessee, va viatjar cap al nord per incorporar-se a les files del Toronto Raptors. Van ser dues temporades en què Gasol va aconseguir el somiat anell l’any 2019. La cirereta d’una carrera a l’abast de molt pocs jugadors. Després d’un pas fugaç pels Lakers, Gasol va prendre una decisió que va deixar a tothom fascinat: tornar a jugar a Girona, en el club que també presideix. Després d’un bany de masses mundial, el pivot català tornava al que considerava la seva casa.

Jugador i president

El món va veure el retorn de Marc Gasol amb la samarreta del Girona contra l’Osca el 3 de desembre del 2021. “Un jugador especial“, explicava Jordi Robirosa, periodista de TV3. El salt qualitatiu entre l’NBA i la LEB Or va fer encuriosir a molts seguidors de bàsquet que volien conèixer més a fons aquesta història d’amor. Més de mil mitjans d’arreu se’n van fer ressò i van situar Girona al mapa. Era impensable per a molta gent. Marc Gasol va fer un acte de valentia i va fer cas al cor. Les cames, als trenta-sis anys, també hi estaven acord i van posar el llistó molt alt en el seu debut. El pivot català va acabar amb 19 punts, 16 rebots i en un moment de la temporada en què el seu equip arrossegava una ratxa de sis partits amb derrota. Aquest fet va portar el conjunt gironí de la part baixa de la classificació a disputar una final four.

Un projecte ambiciós

El projecte del Bàsquet Girona va néixer l’any 2014, però des de feia set anys ja corria pel cap del català. Juntament amb Marc Pena, Xus Escosa i Àlex Formento, Marc Gasol va posar els primers fonaments per tornar a portar el bàsquet masculí de la ciutat a una nova dimensió. El projecte compta amb una base de gairebé 400 jugadors i jugadores, 70 formadors, 3 equips sèniors masculins, 2 equips de 3x3, 1 equip de cadira de rodes i una massa social cada cop més gran. Una història d’amor que, de moment, no té fi.

REACCIONS

El somni el visc dia rere dia en el club. La feina que s’està fent és molt bona
Marc Gasol
PRESIDENt I JUGADOR del BÀSQUET GIRONA

SVETISLAV PEŠIC

El ‘coach’ serbi el va pescar l’any 2006 del Barça, on no tenia lloc al primer equip

MEMPHIS I GIRONA

Els Grizzlies van retirar-li la samarreta amb el dorsal 33 que ara llueix a Girona

LA XIFRA

El Marc president és tal com el recordo a l’ACB: entregat, intel·ligent, dominador, humil i molt treballador
Gerard Darnés
ExCAPITÀ DEL CB GIRONA
En Marc té al cap l’ascens a l’ACB i per això es va posar a jugar. És molt ambiciós i humil
Jordi Prat
PERIODISTA L’ESPORTIU 2002-2019
El gener del 2014 es va posar en contacte per iniciar el projecte que tenia al cap des del 2008
Xus Escosa
COFUNDADOR BÀSQUET GIRONA
13
Temporades a l’NBA.
Marc Gasol és el segon català amb més anys a la lliga. Pau Gasol, el primer.
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)