Més bàsquet

ESPORTS

Mor als 86 anys Mirko Novosel, llegendari entrenador de la Cibona de Drazen Petrovic

Va ser campió d’Europa el 1985 i dos cops campió continental amb la selecció de Iugoslàvia

Un dels entrenadors de bàsquet europeus més llegendari, el croat Mirko Novosel, ha mort als 86 anys, segons han informat fonts familiars als mitjans del seu país. Novosel va marcar una època en el bàsquet de l’antiga Iugoslàvia, sobretot a la Cibona de Zagreb, als anys setanta i vuitanta. Al capdavant de la selecció iugoslava, del 1973 al 1975, va guanyar dos campionats d’Europa i una plata al mundial del 1974 i als Jocs Olímpics de Montreal. Com a seleccionador també va conduir el combinat balcànic al bronze del 1984 a Los Angeles.

Després de la independència de Croàcia es va fer càrrec de la selecció del nou país el 1993, amb el qual va ser bronze europeu aquell mateix any. Amb la Cibona va guanyar la copa d’Europa del 1985 en el llegendari equip liderat per Drazen Petrovic, amb altres jugadors que encara són ídols al seu país com Nakic, Cutura, Knego o el mateix germà de Petrovic, Aleksandar. Amb aquell equip va dominar el bàsquet iugoslau d’aquells anys i també va aixecar dues vegades la copa Saporta. En el seu palmarès té dues lligues i set copes. Des del 2010 Novosel és membre del Saló de la Fama de la FIBA. El 2007 va ingressar en el Saló de la Fama de Sprinfield, el mateix any que ho va fer Phil Jackson. La figura de Novosel no s’entén sense la de Drazen Petrovic. Amb la Cibona es van convertir en la bèstia negra del Madrid d’aquells anys fins al punt que el club blanc va tirar la casa per la finestra per signar l’escorta croat.

Com a jugador Novosel va formar part durant 15 anys del Lokomotiva abans de fitxar per la Cibona. Novosel, al costat de Ranko Zeravica i Aleksandar Nikolic, van canviar als anys setanta manera d’entendre el bàsquet a Europa i van influir en moltes de les futures generacions d’entrenadors que vindrien després i que aproparien definitivament el nivell del joc al continent al de l’NBA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)