NBA

33 per sempre al cel de Memphis

NBA. Marc Gasol viurà avui el seu particular homenatge dels Grizzlies en la retirada de la seva samarreta, com a llegenda viva de la franquícia

El FedExForum es vestirà aquesta pròxima matinada (2 h, Movistar Plus) de gala per retre un homenatge al català Marc Gasol. Els Grizzlies, que reben els Sixers de Joel Embiid i que dirigeix Nick Nurse, l’entrenador amb qui va ser campió de l’NBA amb els Raptors, li retiraran la samarreta, promesa que tenia des que va marxar de l’NBA. Li retiraran la samarreta amb el dorsal 33 que ja mai més ningú tornarà a lluir en la franquícia. Ho farà al sostre del pavelló, al costat de les de dos amics seus amb qui va coincidir en la seva etapa a Memphis: Zach Randolph, Z-Bo, amb el dorsal 50, i Tony Allen, el 9. També s’han compromès que ho faran amb Mike Conley. La franquícia ha editat un disc de vinil en honor al pivot que repartirà entre els aficionats que acudeixin a la cerimònia, en què estan previstes actuacions de músics de Memphis. La ciutat americana està relacionada amb la música i sobretot amb Elvis Presley. Marc és a Memphis des de fa una setmana fent els preparatius, perquè més enllà de l’homenatge, als Estats Units el xou ha d’estar tot controlat. Al costat del president del Bàsquet Girona hi haurà tota la seva família, amb el seu germà Pau, evidentment. A Memphis, on és líder de rebots, taps i minuts jugats (25.917) i segon en punts i assistències, va enamorar pel seu caràcter competitiu que el van portar a l’All-Star (2012, 2015 i 2017), a defensor de l’any el 2013 i a formar part del 5 ideal el 2015. Cal recordar que els Grizzlies són una franquícia relativament jove, perquè va néixer el 1995 a Vancouver, al Canadà, però el 2001 es va traslladar a Memphis. Sempre Marc Gasol podrà dir que el primer triomf de play-off va ser amb ell el 2011 fins i tot arribant a final de la Conferència el 2013. Marc Gasol va reflexionar ahir al mitjà de Memphis Grind City Media i va parlar de la seva trajectòria en l’NBA: “Aprens i veus que allò que realment importa al final no és el mateix que allò que importava durant el procés. En el procés tot són victòries i derrotes. I has de ser així per ser gran. Has d’estar a un cert nivell de bogeria. Però al final, quan tot està dit i fet, veus que tot eren relacions humanes, i com influiràs en la vida quotidiana.” Tot això passarà només 72 hores després que Rudy Fernández, l’altra estrella de la generació del 1985, va anunciar la seva retirada. Per cert, demà (13 h) el Girona, club que presideix Marc Gasol, juga a la pista del Tenerife.

LES DADES

11
temporades
i mitja va defensar Marc Gasol la samarreta dels Grizzlies: des del 2008 fins al 2019
7
europeus.
Samarretes retirades: Petrovic, Divac, Stojakovic, Ilgauskas, Parker, Nowitzki i Pau

Un any i un mes després de Pau

X.B.

Els homenatges a la família Gasol es continuen repetint, fet que dona la dimensió de la importància i singularitat que han tingut aquesta parella de germans més enllà de fer el salt inicial en un All-Star. El 8 de març del 2023 els Lakers van retre l’homenatge al seu germà Pau, a qui van retirar el dorsal 16, que des de llavors llueix al sostre de l’Staples Center –actual Cripto.com Arena– al costat del 24 de Kobe Bryant, el seu amic. Els Lakers, això sí –a diferència dels Grizzlies, que tindran tres samarretes retirades– en tenen tretze d’irrepetibles.

769 partits defensant els Grizzlies

X.B.

Marc va tancar la seva etapa en els Grizzlies, on va arribar a jugar 769 partits de lliga regular i 35 de play-off. Durant aquestes 11 temporades i mitja va jugar 33,7 minuts de mitjana, en què va anotar 15,2 punts, va atrapar 7,7 rebots i va repartir 3,4 assistències. Números espectaculars per a un pivot escollit en la segona ronda del draft (número 48) del 2007 pels Lakers. Però hi va haver un moviment amb què els Grizzlies van aconseguir Marc i van enviar el seu germà cap a Los Angeles. Però el 7 de febrer del 2019 va viure un traspàs i va anar a Toronto a canvi de Jonas Valanciunas, Delon Wright i CJ Miles. Al final del curs van superar els Warriors (4-2) i va guanyar l’anell de campió. Un any i mig després fitxava pels Lakers, on va estar un any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)