ACB

El malson de Saragossa

El jove aficionat del Joventut que va ser detingut per mostrar una estelada en el partit entre el CAI Saragossa i la Penya ja és a casa després de passar la nit a comissaria i declarar; el fiscal ha demanat la conversió de l'acusació a un judici de faltes

Es va negar a donar la documentació. Mentida. Es va resistir a l'autoritat. Mentida. Va insultar la Policía Nacional. Mentida. Tapaven amb les estelades el públic de darrere, com diu la policia. Mentida, perquè al darrere no hi havia ningú perquè estaven al galliner, a dalt de tot. Ho diuen tots els testimonis que van viure els fets i ahir el fiscal va demanar la conversió del procés en considerar els fets com a falta i no com a delicte.

Àlex Molina, l'aficionat del Fiatc Joventut que va ser detingut durant el partit que la Penya va jugar a la pista del CAI Saragossa per mostrar una estelada, ja és a Badalona. Després de passar la nit a comissaria, el jove badaloní va sortir-ne ahir després d'haver declarat.

De delicte a falta

El fiscal va demanar la conversió de l'acusació a un judici de faltes. A fora l'esperaven el seu cosí Pau Martínez i els amics Adrià Llagostera i Jorge Sánchez, que van passar la nit a Saragossa per fer-li costat quan l'autocar dels aficionats va tornar cap a Badalona. Àlex Molina no va voler fer declaracions fins que no hagi quedat tot solucionat i qui sí que ho va fer va ser el seu advocat Marcel Molina, cosí de l'Àlex: “Està pendent d'un judici de faltes que serà el dia 17 d'octubre a les 11:45 a Saragossa; se l'acusa de desobediència lleu a l'autoritat. En principi se l'havia detingut per un presumpte delicte de resistència a l'autoritat, però quan se li ha pres declaració i ha passat a disposició judicial, el Ministeri Fiscal ha demanat la conversió del procés a judici de faltes per la menor entitat dels fets”.

Per l'advocat badaloní, és un pas important que els fets no es considerin delicte: “Una hipotètica condemna per faltes només pot comportar una sanció econòmica i, en canvi, afrontar una hipotètica condemna per delicte és arriscar-se a tenir antecedents penals.” Marcel Molina va explicar els fets que li havia relatat el seu representat: “L'Àlex m'explica que estava amb una estelada i feien crits d'independència; els agents li van dir que la guardés, ho va fer i els agents li van demanar el DNI, va anar a buscar-lo a la seva localitat, el van fer baixar al vestíbul i allà el van detenir. Els agents li imputen unes empentes però sense concretar res.”

Els qui també van parlar van ser alguns dels testimonis i amics que van viure els fets. El seu cosí Pau Martínez va explicar què li va dir el policia: “El teu amic estava mostrant un símbol que està prohibit per un decret i ha agredit un company nostre.” Víctor Zamorano, un jove a qui la policia també va fer sortir del pavelló per haver preguntat què estava passant, va explicar els fets: “Se'l van endur, el van tirar a terra i el van emmanillar. Ell estava espantat i va demanar que li afluixessin les manilles perquè li feien mal i encara les hi van estrènyer més. Estàvem al·lucinant perquè no sabíem a què venia tot plegat; no va insultar ni va desobeir.” Un altre dels amics, Adrià Llagostera, va corroborar-ho: “Va baixar, va ensenyar el DNI, el van tirar a terra i el van emmanillar.”

ELS TESTIMONIS

“Ni va insultar, ni va desobeir, ni es va resistir; va mostrar el DNI, el van tirar a terra i el van emmanillar”
Universitari, 21 anys, juga al Sant Josep (1m97), tècnic del premini D de la Penya i un tros de pa

Estelades al Penya-Estudiantes

El grup d'animació verd-i-negre La Cantonada, del qual fa part Àlex Molina, va explicar ahir que avui es reuniran (17.30 h.) per decidir quines mesures emprenen i fer un comunicat sobre els fets. S'espera que en el partit que diumenge jugarà la Penya en el seu debut a l'ACB a Badalona contra l'Estudiantes hi haurà un gran nombre d'estelades a les graderies.

“L'estelada podria generar violència”, Madrid ‘dixit'

L'agost del 2012 el govern espanyol va validar que la policia confisqués estelades en els recintes esportius després de la polèmica que va originar la prohibició de símbols catalanistes en la final de la copa que van jugar el Barça i l'Athletic al Bernabéu uns mesos abans. A una pregunta presentada al Congrés pel diputat d'ERC Alfred Bosch, el Ministeri de l'Interior va afirmar que no hi havia directives més enllà de la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància de l'esport (2007). La llei, lògicament, no considera il·legal els símbols independentistes. Ara bé, dóna la potestat a la policia per confiscar el que consideri adient. De fet, el Ministeri de l'Interior considera que l'exhibició d'una estelada “pot generar una reacció adversa i violenta d'uns sectors d'aficionats”. Des de llavors, els conflictes amb les estelades en recintes esportius espanyols han sovintejat. L'any passat, en un Almeria-Girona de segona divisió, va ser denunciat fins i tot un seguidor gironí (Joan Guirado), que va ser condemnat a pagar una multa de 4.000 euros i a la prohibició d'entrar a recintes esportius durant un any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)