Esport i política

Els Consells Esportius posen el crit al cel per la discriminació de l’esport escolar

Els Consells Esportius de Catalunya han enviat avui una carta de protesta a la Secretaria General de Salut, la Secretaria General d’Esports, la Consellera de Salut, la Consellera de presidència i a Vicepresidència per les noves mesures que es volen signar demà al DOGC en la qual denuncien la discriminació de l’esport escolar respecte del federat. “Ens posem en contacte amb vostès per expressar-los la discriminació que estem patint, dia rere dia, en les mesures del PROCICAT. De forma reiterada en totes les resolucions on s’han establert mesures en matèria de salut pública derivades de les reunions del PROCICAT, es discrimina de forma sistemàtica l’activitat esportiva en edat escolar que organitzem els consells esportius envers l’activitat física federada”, comença l’escrit enviat, que prossegueix: “Ens agradaria saber per quin motiu patim aquesta discriminació per part del Departament de Salut, alhora que ens agradaria saber si hi ha una voluntat del Departament de fer desaparèixer l’esport en edat escolar, no federat, de Catalunya. Si no és així, no hi trobem cap altra explicació. Lamentem el notable desconeixement que té el PROCICAT del model esportiu de Catalunya que contempla i equipara, en igualtat de condicions, l’activitat esportiva en edat escolar dels consells esportius i l’activitat física federada en edat escolar. Els esportistes en edat escolar dels consells esportius disposen de llicències esportives pròpies (art. 150 DECRET 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya), entrenen en grups bombolla, tenen els seus propis protocols de la COVID-19 i duen a terme la competició esportiva que li és pròpia, igual que els esportistes, de les mateixes edats, federats.”

L’argumentació segueix amb un greuge comparatiu flagrant: “La immensa majoria de participants en els Jocs Esportius Escolars de Catalunya són entitats esportives (clubs) inscrites al Registre de la Generalitat, els mateixos clubs que tenen equips federats també. Per què, doncs, discriminen una part dels infants i joves d’aquest país pel simple fet de no ser federats? Per què permeten i quina explicació hi ha quan en moltes entitats esportives de Catalunya es donen situacions absurdes com que en un mateix club, esportistes de la mateixa edat poden entrenar si participen en les competicions federades i no ho podem fer si participen en els Jocs Esportius Escolars dels consells esportius i el Consell Català de l’Esport? Aquesta discriminació que fa el Departament de Salut dels consells esportius està generant situacions incoherents i injustes i un greu perjudici. Estem veient com es donen de baixa equips i esportistes cap a l’esport federat que pot entrenar a causa de les exempcions que fa el PROCICAT.”

Els Consells recorden que la petició no és nova i ha s’ha reiterat antiroment: “Aquesta petició de no discriminació s’ha fet de forma reiterada en cadascuna de les reunions que s’ha mantingut en la taula sectorial de l’esport amb presència del Departament de Salut per tal d’intentar corregir aquest greuge. Lamentablement, un cop més, no se’ns ha tingut en compte i se’ns discrimina sistemàticament. També hem demanat, per carta, a les conselleries de Vicepresidència, Salut i Presidència, que es recondueixi aquesta discriminació. Com comprendran, la situació actual implica que en cada resolució que es dicta s’està condemnant tota una part del model esportiu del país a favor de l’altra, deixant la realitat de l’activitat esportiva en edat escolar dels consells esportius tocada de mort més enllà d’aquesta mateixa temporada.” En l’últim apartat de la carta es demana la normalització de la situació i que es faci justícia: “Els demanem que ens diguin per què el Departament de Salut vol liquidar més de 40 anys d’un model esportiu propi de Catalunya, que va posar en marxa el Parlament de Catalunya en la primera Llei de l’Esport del nostre país. Els demanem que hi posin remei i que siguin justos. Que quan es faci una excepció per l’esport federat, també es faci pels consells esportius i que no se’ns segueixi discriminant. Volem i demanem explicacions al Departament de Salut i que es tracti en igualtat de condicions l’esport federat i l’esport no federat, ja que no hi ha cap diferència entre un infant o jove federat i un no federat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)