Esport i política

CUFADE reclama presència de l’esport autonòmic i de base a la nova Llei de l’Esport

L’esport autonòmic i de base alça la veu. Les federacions estatals han escollit la drecera per soscavar les competències autonòmiques en matèria d’esport i algunes estan implantant les anomenades quotes d’integració per a les llicències expedides per les autonòmiques, que s’estableixen a les assemblees per majoria simple. I si no hi ha acord, el cas acaba als tribunals, com és el cas de les quotes d’integració de la federació espanyola de pàdel, on la justícia ha donat la raó a la federació autonòmica.

12 autonomies contra la RFEDA

El cas més greu, però, és el de la Real Federación Española de Automovilismo (RFEDA). Fins a 12 federacions autonòmiques han impugnat l’aprovació d’aquesta quota. Però la RFEDA ha fet cas omís d’aquestes reclamacions i, fins i tot, s’ha permès el luxe d’iniciar el procés de desintegració de la Federació Catalana d’Automobilisme (FCA). Un atac directe i frontal als esportistes i clubs catalans, que no podran competir en competicions d’àmbit estatal ni internacional. “No es tracta de no pagar”, admet Joan Ollé, president de la FCA, “és més, la federació catalana ha ofert al tribunal contenciós dipositar la quantitat que ens reclama l’espanyola com a prova de bona fe, ja que, encara que no s’ha efectuat el pagament a l’espanyola, els diners estan proveïts. Però cal eliminar aquesta norma perquè ens deixa indefensos a les federacions autonòmiques davant de l’arbitrarietat de les espanyoles i suposa un perill no només per a l’automobilisme sinó per a la resta dels esports”, detalla el dirigent. “Veiem que hi ha una clara tendència per minimitzar el pes i la influència de les federacions autonòmiques” ha sentenciat Ollé.

Reunió al Congrés

La qüestió ha estat exposada i denunciada per representants de la Confederació de la Unió de Federacions Autonòmiques Esportives d’Espanya (CUFADE) davant els principals grups parlamentaris del Congrés aquest matí. A la reunió hi han assistit representants de l’entitat, juntament amb els presidents de les federacions d’automobilisme d’Andalusia, Aragó, Astúries, les Canàries, Cantàbria, Catalunya, Castella i Lleó, Galícia, Navarra, la Rioja i el País Basc; i diversos secretaris esportius autonòmics.

“Les entitats donen la seva millor versió quan es treballa des del consens. I no podem trencar el consens que l’esport d’elit ha d’ajudar l’esport de base”, ha sentenciat Vicente Martínez, vicepresident de CUFADE i president d’UFEDEMA.

CUFADE ha reclamat als grups parlamentaris blindar les competències autonòmiques a la nova Ley del deporte (en tràmit parlamentari) d’una vegada per totes, establir la lliure integració de les federacions autonòmiques a les estatals i un control públic en cas que s’opti per una afiliació de pagament.

“La piràmide de la competició ha de respectar els interessos generals esportius, sent sensibles amb les estructures de les entitats de base que representem, molt vulnerables davant d’aquest tipus d’accions”, ha exposat Alfonso Escribano, vicepresident de CUFADE i president de CAFD.

Sortejar les limitacions jurídiques de la llicència única

Algunes federacions estatals estan aprovant aquestes quotes d’integració per esquivar les limitacions jurídiques que va establir el Tribunal Constitucional per a la llicència única. Aquesta norma establia una quota, aprovada per majoria qualificada a les assemblees de les federacions estatals, per a totes les llicències emeses per les federacions autonòmiques, independentment de si els esportistes competien en competicions estatals. El Tribunal va dictaminar que la quota només es podia establir per a les llicències d’àmbit estatal, mantenint sistema de repartiment per quotes aprovat per majoria qualificada a l’assemblea de la federació estatal.

Nova etapa de CUFADE

CUFADE va iniciar el mes de març passat una nova etapa de consens i creixement, amb una aposta ferma i decidida pel reconeixement i la recuperació de l’esport base després de la pandèmia i per aconseguir un finançament just per al sector. “L’entitat alçarà la veu quan faci falta per reivindicar el caràcter essencial de l’esport base i autonòmic”, ha exposat Gerard Esteva, president de l’entitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)