Internacional

Un prodigi de la naturalesa

Kylian Mbappé, als 19 anys i amb el 10 a l’esquena, serà un dels referents de França en aquesta copa del món

Amb un talent innat, els que el coneixen destaquen la seva maduresa

Kylian Mbappé (París, França, 20 de desembre del 1998) és un escollit del futbol. Tot i tenir només 19 anys, ja no és cap descobriment; el davanter és una realitat fefaent i és, de fet, un dels referents de França, una de les favorites a guanyar la copa del món. Amb el 10 a l’esquena, que un dia van dur mites com Michel Platini o Zinedine Zidane, Mbappé entrarà avui en escena en el torneig. “Sempre vull guanyar, mostrar que soc millor que l’altre, que el meu equip guanya. No sempre funciona, però és una forma d’afrontar la competició, de no abandonar mai”, assegura el joveníssim atacant, que es posarà a prova ara a Rússia, després d’haver irromput i enlluernat a Europa en els dos últims anys. Primer al Mònaco, on va aparèixer de manera fulgurant quan tot just havia arribat a la majoria d’edat, i aquesta campanya passada al París Saint-Germain, que va pagar una autèntica morterada –180 milions d’euros– per aconseguir els seus serveis.

Res ha semblat que li pesés, però, a Mbappé, un noi criat a Bondy (París), sempre rialler i que desprèn calma i naturalitat. “És molt madur per la seva edat”, va explicar Leonardo Jardim, l’entrenador que va fer-lo debutar amb 17 anys al Mònaco. Tothom coincideix en aquest aspecte. “Tant de bo mantingui el cap com ara, segur que serà un gran jugador”, va assegurar el seu company Antoine Griezmann. “Té una personalitat tremenda, feia temps que no veia una personalitat així”, va indicar Unai Emery, el tècnic que l’ha entrenat aquest curs al PSG. “Quan me l’he trobat, m’ha fet la impressió que és un noi que té el cap molt ben posat”, va manifestar en aquest sentit Thierry Henry, campió del món amb França el 1998.

Fonamental doncs serà la seva mentalitat, i va pel bon camí, segons diuen, per al seu desenvolupament futbolístic. Les condicions indubtablement les té; és un prodigi de la naturalesa, algú nascut per jugar a futbol. “Crec que és un nen daurat. Té totes les qualitats per convertir-se en un dels jugadors més importants del món del futbol”, va afirmar Neymar, company seu al PSG. “M’encanta veure’l jugar. És un jugador que pensa. Quan dribla, està pensant. Pensa quan juga i això és el més important en un jugador, que utilitzi el cervell”, va indicar Henry. “A la seva edat i veient el que fa sobre el terreny de joc és fabulós. L’has de deixar fer perquè sempre prendrà la decisió correcta”, va asseverar Zidane, un altre integrant de l’equip bleu que va guanyar el mundial fa 20 anys. “El primer cop que m’hi vaig enfrontar em va impactar. El vaig veure un jugador molt tècnic, i físicament molt fort i molt ràpid. Em va impressionar”, va revelar el jugador del Metz Ivan Balliu fa uns mesos a aquest diari. “És molt complet: és molt intel·ligent, juga fàcil, té un contra un i és molt veloç”, hi va afegir el defensa català, que s’hi ha enfrontat diverses vegades en la lliga francesa.

Talentós com pocs i amb predisposició, a Mbappé és difícil albirar-li el sostre, la seva joventut li dona un marge de creixement sideral. Qui l’ha dirigit no en té cap dubte. “Entén el que ha de fer per seguir millorant i mantenir el seu alt nivell”, va dir Jardim. “Necessita paciència i constància. Es frustra ràpidament quan falla una ocasió o alguna jugada. Però és jove, està progressant”, va explicar Emery.

Paper en el mundial

Recuperat del cop al turmell que es va fer entre setmana en un entrenament que no va poder acabar i que va fer disparar les alarmes al país veí, el seu lloc en l’onze no es discuteix. Mbappé és un futbolista bàsic per a Didier Deschamps, el que no està tan clar és quina serà exactament la seva demarcació. “És un davanter. Es pot moure, té la llibertat de caure a una banda quan és al centre o viceversa. A més, és capaç de driblar, té una gran velocitat..., és capaç de fer-ho tot. Per tant, per què l’hauria de posar només en una posició?”, va expressar recentment el seleccionador del conjunt bleu, Didier Deschamps.

El de Bondy pot partir per banda esquerra, com havia fet en les categories inferiors; per banda dreta, com ha fet durant tota la campanya passada amb el PSG, o també jugar de 9, a la punta de llança, com fa dos cursos actuava amb el Mònaco formant parella amb Radamel Falcao. És un atacant versàtil i amb el combinat francès dependrà sobretot de qui el rodegi i de la combinació per la qual es decanti Deschamps. En principi hi ha tres llocs a dalt per a Mbappé i Griezmann –el tenen assegurat–, Olivier Giroud i Ousmane Dembélé, i, d’acord amb el que es diu a França, per a l’estrena d’avui contra Austràlia l’escollit seria l’extrem blaugrana, al davant de l’ariet del Chelsea. “Ousmane pot fer grans coses, marca les diferències. S’entén molt bé amb Mbappé i Griezmann. És un perfil diferent del que ens pot donar Olivier Giroud, però tots dos poden fer-ho molt bé en la seva posició. Hem de ser conscients que no hi ha posicions fixes en l’onze inicial i que tot pot canviar molt”, va indicar Deschamps, que posseeix un arsenal temible a dalt, ja que, a més dels quatre esmentats, també té Thomas Lemar, Florian Thauvin i Nabil Fekir.

METEÒRIC

Va debutar amb 17 anys al Mònaco i amb 18 el PSG va pagar 180 milions per fitxar-lo

LES FRASES

“Sempre vull guanyar, mostrar que soc millor que l’altre”, explica l’atacant

MENTALITAT

Juntament amb Griezmann, portarà el pes ofensiu del combinat ‘bleu’

LIDERATGE

“És capaç de tot..., per què l’hauria de posar només en una posició?” diu Deschamps
Tant de bo mantingui el cap com està fent fins ara; si segueix així, segur que serà un gran jugador
Antoine Griezmann
FUTBOLISTA DE LA SELECCIÓ FRANCESA
És molt madur per la seva edat. Entén el que ha de fer per seguir millorant i mantenir el seu alt nivell
Leonardo Jardim
ENTRENADOR DEL MÒNACO
Sempre m’ha fet la impressió que és un noi que té el cap molt ben posat. A més, és un futbolista que quan juga pensa, utilitza el cervell
Thierry Henry
CAMPIÓ DEL MÓN AMB FRANÇA (1998)
Té una personalitat tremenda, feia temps que no veia una personalitat així. També és un jugador jove i que està progressant
Unai Emery
EXENTRENADOR DEL PSG
El primer cop que m’hi vaig enfrontar em va impactar. El vaig veure un jugador molt tècnic, i físicament molt fort i molt ràpid
Ivan Balliu
FUTBOLISTA DEL METZ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)