Internacional

Neymar naufraga

Decepció brasilera. L’eliminació de la selecció ‘canarinha’ deixa com a principal damnificat el seu líder, que havia centrat totes les expectatives de la temporada en el mundial

Capcot i visiblement afectat, Neymar abandonava la gespa del Kazan Arena després que el Brasil quedés eliminada del mundial a mans de Bèlgica (1-2). Una decepció per a la canarinha, sentenciada en els quarts tot i que sortia com a principal favorita per adjudicar-se el trofeu, que té un damnificat en particular: Neymar.

Ahir dos dels grans diaris del Brasil, Folha de São Paulo i O Globo, il·lustraven l’eliminació amb una fotografia de davanter del PSG a la portada. I és que gran part de les expectatives estaven concentrades en la seva capacitat de lideratge. El mateix jugador també havia fixat l’objectiu de la temporada en el mundial. De fet, després de patir una fractura òssia al peu dret a principis de març, que el va obligar a passar per la sala d’operacions, ja no va tornar a París i va basar la seva recuperació a arribar en plenes facultats per disputar el mundial de Rússia. Una decisió que molts van entendre com un menysteniment al PSG. Va reaparèixer el 4 de juny, coincidint amb un amistós entre el Brasil i Croàcia (2-0), a punt per a la gran cita de l’estiu. Però a l’hora de la veritat la seva actuació a Rússia ha estat tèbia: dos gols després de 27 xuts a porteria i una assistència en 485 minuts de joc. De fet, les principals imatges que deixa són els ostensibles gestos de dolor posteriors a rebre alguna falta i que s’han fet virals a les xarxes socials. Això ha donat corda a aquells que l’acusen d’exagerar quan rep una falta, però en la seva defensa cal dir que n’ha rebut 26 en cinc partits, més que cap altre jugador fins a aquest punt del mundial.

L’actuació de Neymar contra Bèlgica va ser prou digna –va estar a punt de forçar l’empat amb un darrer xut que Courtois va evitar amb una gran intervenció–, però no va evitar que l’afició el suspengués pel partit en una enquesta de Globoesporte, un dels principals webs esportius del Brasil. D’un total de 300.000 vots rebuts, el 56% no li van donar ni l’aprovat. El 28% va qualificar el seu partit de pèssim i el 26%, de dolent. Per contra, el 27% va considerar que va merèixer l’aprovat, mentre que un 4% el va qualificar d’òptim i el 14%, de bo. De fet, qui surt més mal parat de l’enquesta és Gabriel Jesús, que havia estat l’escollit per ser el referent en punta, i que queda suspès pel 83% dels enquestats. Ho justifica el fet de no haver marcat cap gol en cinc partits.

Els que van desmarcar-se de les crítiques a Neymar van ser els integrants de la selecció brasilera, començant pel seleccionador, Tite. “En aquest mundial ningú com ell ha fet tantes accions d’alta intensitat en els partits”, va manifestar en la roda de premsa posterior al partit contra Bèlgica. També va considerar que el davanter del PSG arribava a la cita de Rússia “al màxim de les seves condicions”.

“Neymar està trist, com tots els brasilers”, va comentar el central João Miranda quan se li va preguntar pel seu company. “Però és un crac i segurament guanyarà el mundial algun dia”, va pronosticar. De moment ja són dos intents fallits i la propera cita és a Qatar el 2022. Llavors Neymar tindrà trenta anys i, per tant, té clares expectatives de ser-hi present. Però encara falta molt de temps per pensar-hi. Ara li toca curar-se les ferides i fer balanç d’una temporada per oblidar.

GLOBOESPORTE

En una enquesta, el 56% no li van donar ni l’aprovat pel seu partit contra Bèlgica

DEFENSAT

El seleccionador i els seus companys van destacar el seu paper a l’equip

“És el moment més trist de la meva carrera”

Neymar no va fer declaracions després de la derrota contra Bèlgica, un fet que, pel seu pes dins la canarinha, va generar crítiques entre la premsa brasilera. No va ser fins ahir que el davanter va pronunciar-se amb relació a l’eliminació del mundial. “Podria dir que és el moment més trist de la meva carrera. El dolor és molt gran perquè sabíem que podíem haver anat més enllà, teníem l’oportunitat de fer història... Però aquesta vegada no ha estat així”, va expressar en un comunicat publicat al seu Instagram. “Ara és difícil trobar forces per continuar jugant a futbol, però estic segur que Déu em donarà aquesta força suficient per fer front a qualsevol repte. Per això mai deixaré d’agrair a Déu, fins i tot en la derrota”, va afegir en una nota que conclou dient que se sent “molt orgullós” del treball dels seus companys.

Pendents del futur de Tite

La frustració per l’eliminació del mundial s’amplia a causa de les expectatives que havia acumulat el Brasil durant la fase de classificació. De fet, des que Tite es va fer càrrec de la banqueta fa gairebé dos anys la canarinha havia acumulat vint triomfs, quatre empats i només una derrota en un amistós contra l’Argentina abans d’afrontar la fase final del mundial. Tot i això, l’ensopegada contra Bèlgica en els quarts obre un període de reflexió que també afecta la continuïtat de Tite. En aquest sentit, el coordinador tècnic de la selecció brasilera, Edu Gaspar, va deixar obert el futur per a més endavant:“Ara és el moment difícil per respondre aquestes preguntes. Estem assimilant el dolor de quedar eliminats. Esperarem a tornar al Brasil per conversar i fer el pas següent.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)