Supervivència i tisorada

El Barça guanya el seu segon partit de lliga al Camp Nou en els últims quatre dies i retalla tres punts més a la Real

Jordi Alba i De Jong capgiren el gol inicial de Willian José i l’equip aguanta dempeus la rauxa rival en una segona part agònica

Estètica, del grec aisthetiké. Doctrina sobre la percepció de la bellesa. Dels pantalons ultracromàtics lluïts per Gerard Piqué a la grada, a les dues trenes de l’atrevit pentinat estrenat per Antoine Griezmann. Totes dues fotografies mereixen una profunda anàlisi. Afortunadament per a Ronald Koeman, el Barça va competir estèticament també damunt del terreny de joc. Arribava ahir la Real d’Imanol, el líder, l’equip de moda del futbol espanyol. El tècnic holandès havia elogiat en les hores prèvies l’estil harmònic d’aquesta Real i la seva idea futbolística, i el seu Barça va estar a l’altura del rival en el primer acte. Els primers quaranta-cinc minuts del Barça van ser dels millors segurament de tota l’era Koeman. Ritme, profunditat i mobilitat. La primera part va ser un monòleg del Barça, penalitzat només per un accident defensiu que va generar el gol de Willian José en l’única arribada amb perill dels bascos. Gran versió blaugrana en la primera part i exercici de supervivència en els segons quaranta-cinc minuts. Treball, sacrifici i patiment. El Barça va resistir diumenge un quart d’hora contra el Llevant per defensar l’1-0 i va resistir ahir tota la segona meitat per conservar un 2-1 que és or. Amb aquest resultat el Barça retalla tres punts a la Real Sociedad.

Estètic va ser el gol de Jordi Alba i estètic és sempre el futbol de Pedri. Partidàs del canari. Si hi ha una cosa clara és que Pedri ha d’actuar a la mitja punta, associant-se per dins. Ahir va connectar una vegada i una altra amb Leo Messi. Classe magistral del dorsal 16 del Barça i de retruc males notícies per a Coutinho. Pedri va lluir i va treballar. L’acció defensiva protagonitzada en el minut 73 de partit, just abans de ser substituït, senzillament espectacular. Defineix aquest futbolista en tota la seva magnitud. El seu replegament defensiu va evitar el gol d’Isak. Pedri va acabar topant amb el pal i aquí va acabar el seu partit. Quan Koeman l’elogia sovint en les seves compareixences és per coses com aquestes. Tècnica però també mentalitat.

La Real va colpejar en el minut 27 de partit en una acció d’estratègia. Els bascos van servir un córner llarg, Pedri, que aquí va badar, va perdre la marca de Portu i aquest, després de controlar, va cedir en curt a l’altre pal perquè Willian José només hagués d’empènyer la pilota. Molt càstig perquè fins aleshores la Real no havia fet res.

El partit s’havia posat malament, però el Barça va saber reaccionar. Tres minuts després del gol de la Real el Barça va empatar. Messi va atacar per l’esquerra, la seva centrada va ser llarga, Griezmann la va recollir al segon pal, va voler connectar amb Pedri i va anticipar Zubimendi. La pilota va quedar morta dins l’àrea i allà va aparèixer Jordi Alba per clavar-la a l’escaire amb la dreta, la seva cama menys bona. Gran definició.

Griezmann va tenir el segon, però la pilota, després de driblar Remiro, va estavellar-se al travesser (37’). També Braithwaite va perdonar (38’). El danès va xutar als núvols en el seu un contra un davant Remiro, després d’una magistral passada de Pedri. El Barça generava i en el 43’ va arribar el premi: centrada de Jordi Alba des de l’esquerra i gol de davanter centre pur de Frenkie de Jong. El gol exemplifica la mobilitat en atac que va tenir el Barça i premia un De Jong que en els dos últims partits ha jugat més alliberat. Koeman li demana més transcendència en els metres finals i ahir la va tenir. En primera instància Sánchez Martínez va anul·lar el gol per un fals fora de joc, però Iglesias Villanueva va corregir-lo des del VAR. Gorosabel trencava el fora de joc. Gol vàlid.

Messi es queda un partit més sense igualar el rècord de Pelé. S’està resistint, però acabarà caient com la fruita madura. Com madur va ser el partit d’Óscar Mingueza i Ronald Araújo. Koeman es va atrevir a asseure Lenglet i els dos joves del filial van aguantar dempeus l’envestida de la Real en la segona meitat. Cert que la Real venia ahir sense Oyarzabal i David Silva, però Willian José, Portu, Januzaj i també Isak en el segon acte van exigir al Barça. Tots dos entrenadors havien previst un partit obert. Encert. Ho va ser. Primera part per al Barça i segona per a la Real.

Aquest és el primer partit de la temporada en què el Barça és capaç de capgirar un resultat advers. No havia passat encara. Notícia.

PEDRI

El canari brilla en la mitja punta i evita el gol d’Isak jugant-se el físic contra el pal