Territorial

JOAN SOTERAS

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Hem d’acabar la feina que la pandèmia va aturar”

“Volem desenvolupar un pla de competició més agressiu, modern i al nivell dels més avançats d’Europa”

“Quan tingui clar que podem revertir més diners als clubs, que podrem, ho farem, però no direm mentides”

S’ha aprofitat la pandèmia per voler assaltar la FCF, però som la candidatura de la concòrdia i la mà estesa

Joan Soteras és un dels quatre candidats a la presidència de la Federació Catalana de Futbol (FCF) en les eleccions del 22 de maig. El sabadellenc, que lidera la candidatura Guanya el Futbol, Guanyes Tu, aspira a la reelecció després de ser-ne president els últims quatre anys amb l’aval de la gestió feta fins ara i l’objectiu de millorar el que no ha pogut fer durant la pandèmia, com el pla de competició.

Com està vivint la campanya electoral?
Intensament, perquè nosaltres la tenim comprimida en setze dies quan altres candidats ja fa un mes que donen voltes per Catalunya, que és el que estem fent ara i això ja s’acosta el final.
Quines sensacions té?
Molt bones perquè tenim molt quòrum a cada reunió que hem fet arreu de Catalunya. La gent té ganes d’escoltar-nos i nosaltres el que fem és exposar el nostre programa i res més, que és el que s’ha de fer. Els clubs estan contents i veuen que els hi estem donant una cosa nova, com és el pla de competició que és una novetat molt important.
Es veu guanyador?
El partit està 0-0. Comença diumenge a les 10h i acaba a les 19h. Serà un partit llarg i quan acabi crec que el guanyarem, però s’ha de jugar.
Va presentar 840 avals, el qui més, però li ha sorprès la xifra d’avals dels altres candidats?
No i amb aquestes xifres no ens hem podem omplir la boca, perquè a Catalunya es pot avalar a tants precandidats com es vulgui. Això vol dir que els clubs han donat l’aval a qui li ha demanat i no ho trobo malament, perquè d’aquesta manera les eleccions seran més plurals.
Tenir tres alternatives a les urnes el pot afavorir?
Com deia el partit comença 0-0. Els avals poden donar una referència, però no serveix de res. Sobre el paper pots pensar que sí, que és bo, però jo no em refio de res ni de ningú.
Perquè ha de continuar sent el president de la FCF?
Crec que en els meus quatre anys teníem un programa que havíem presentat que no hem pogut desenvolupar per culpa de la maleïda pandèmia, que ha frenat a tothom. Durant dos anys i mig només hem parlat de protocols, de confinaments i ajornaments i això és molt dur. Ens ha donat temps de fer coses com la campanya Tots som un equip, que ha servit per repercutir un milió i mig d’euros anuals al futbol amateur, un futbol del que ningú se n’havia cuidat mai. A partir d’aquí hem tingut poc temps i ara és el moment d’acabar la feina.
Es considera un dels presidents de la FCF amb una oposició més dura dels darrers anys?
Jo crec que sí perquè s’ha aprofitat la pandèmia per voler assaltar la FCF. Crec que és una mala praxis que no hauria d’haver estat així però el passat és passat i nosaltres promovem que hem de ser la candidatura de la concòrdia i la mà estesa.
La resta de candidats parlen de rebaixes en les despeses dels clubs. És viable?
Nosaltres ho fem diferent. El que he dit sempre és que en quatre anys no hem pujat cap euro en cap quota, i m’he compromès a fer-ho en els pròxims quatre anys. Nosaltres revertim amb subvencions en el futbol català 3 milions d’euros anuals i estem proposant una nova companya en benefici dels clubs. No puc prometre res. Quan tingui clar que podem revertir més diners, que estic segur que ho podrem fer perquè aquesta gent administrem molt bé els recursos que tenim i els destinem al futbol català, ho direm. Tothom és lliure de dir el que vulgui però hi ha coses que s’estan prometent que no són viables de cap manera. Però ja s’han vist presidents que han promès coses i al mes següent han dit que no es podia. Nosaltres no direm mentides.
Abans parlava del pla de competició, què ha de suposar pel futbol català aquest canvi?
És un abans i un després. El pla de competició fa temps que dic és del segle XX i genera inquietuds en els clubs. Hem d’anar al pla de competició del segle XXI. Membres de la nostra candidatura i professionals del futbol hi han treballat i hem construït un pla de competició que és més agressiu, modern i que està al nivell dels futbols més avançats d’Europa.
Quins són els aspectes més destacats d’aquest canvi?
És molt extens per comprimir-ho tot, però hi ha aspectes determinants. El futbol base passarà a ser futbol formatiu i obrirem una branca lúdica pels equips que no vulguin lluitar per ascensos. El gran canvi és que es jugarà per anys naturals d’edat, és a dir sub-8, sub-9, sub-10 i així en cada edat. Els clubs que no tenen prou jugadors per fer equips d’un any podran unir els de dues edats. D’aquesta manera no barregem els de primer amb els de segon any i les lligues seran més competitives. Així igualarem la competició. A més, fins ara només puja un equip per categoria i hem de fer prevaldre els ascensos, de manera que el primer ha de pujar i del segon al cinquè faran un play-off, de manera que sempre pujaran dos equips de cada grup, cosa que també passarà en el futbol amateur.
Què s’ha de fer per mantenir els clubs petits?
Sempre dic que s’ha de protegir el club petit perquè sinó els perdrem. És una de les obligacions de la federació. Els podem protegir posant normes al reglament per evitar les pràctiques actuals d’emportar-se jugadors de clubs petits. Limitarem la quantitat d’equips d’un club per categoria per evitar el futbol negoci i si un equip s’emporta un nombre de jugadors d’un altre club haurà de pagar un cànon. En cas de guanyar les eleccions això ja ho portarem a l’assemblea ordinària de finals de juny.
En l’àmbit del futbol femení quins passos cal fer?
Hem crescut en llicències, és innegable, i seguirem treballant per créixer més. També portarem en assemblea que a partir de la temporada que ve qualsevol noia pugui jugar barrejada amb masculí en qualsevol categoria, inclòs juvenil i amateur, si el club i les dones ho desitgen. Per últim crearem el comitè de futbol femení, en què hi haurà dues dones que seran grans incorporacions com Susanna Puell i Laura Ràfols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)