Champions

Champions League

El Marsella a Europa

Un malson europeu

L’únic campió europeu francès viu un dels seus pitjors moments en la Champions

En una dècada, el Marsella ha guanyat un partit a casa

Pocs antecedents hi ha al món del futbol com els de l’Olympique de Marsella a Europa. L’històric equip francès, que està dirigit pel croat Igor Tudor i en el qual juga el porter català i exjugador de l’Espanyol Pau López, és l’equip francès més guardonat en la Champions League. De fet, a les seves vitrines hi ha l’única orelluda que ha pogut aixecar un equip francès. Va ser en la temporada 1992/93, un any després del triomf del Barça a Wembley, quan el Marsella va superar per un gol a zero el tot poderós Milan dels anys noranta. El gol de Basile Boli va passar a la història de l’aficionat marsellès. Vint-i-nou anys més tard, cap equip francès ha aconseguit el mateix, ni tan sols el club estat de la capital parisenca, el PSG, que acumula moltes eliminacions al seu palmarès.

La pitjor ratxa europea dels 2000

Després d’acumular bones temporades en la Champions, va arribar la ruïna l’any 2012, paradoxalment, dels últims cops que ha arribat més lluny, a quarts de final. L’Inter va ser l’última víctima en l’anada de vuitens; a la tornada, el conjunt aleshores entrenat per Deschamps va fer valer el gol marcat a camp rival per passar malgrat la derrota. Des d’aquell 13 de març del 2012, l’equip ha estat dirigit per 12 tècnics i ha tingut quatre presidents, fins a l’actual, l’asturià Pablo Longoria.

La remuntada a l’Olympiacòs

El desembre del 2020, els marsellesos tenien una ratxa de tretze partits sense aconseguir la victòria, fet que trencava la dinàmica que s’havia començat a gestar vuit anys enrere. Així doncs, la nit de l’1 de desembre contra l’equip grec, el conjunt francès, aleshores entrenat per Villas-Boas, va haver de fer front a un gol inicial de Mady Camara, que va batre Mandanda en una excel·lent jugada. Semblava que el malefici europeu continuaria amb el seu suplici. Això no obstant, els penals van salvar un Olympique que feia 415 minuts que no anotava cap gol. El protagonista no podia ser cap altre que Dimitri Payet, encarregat de transformar i igualar el marcador. El mateix migcampista francès va ser l’autor de la segona pena màxima. El porter va endevinar la direcció del penal però no va aturar-lo i vuit anys més tard, al Vélodrome, va poder gaudir de la victòria del seu equip en la Champions. Es tancava un cicle, però encara vindria una nova etapa fins ara.

Per no perdre el costum

Actualment, el Marsella ha perdut els dos partits que ha jugat, contra el Tottenham a fora (2-0) i a casa contra el Frankfurt (0-1). Avui pot trencar el malefici contra l’Sporting de Portugal, un rival que és líder immaculat i que no ha rebut cap gol. Tot un repte.

Dimitri Payet
El davanter francès va ser l’últim golejador de l’equip en una victòria. Els dos gols van ser de penal i van trencar, contra l’Olympiacòs, la ratxa de 13 partits i vuit anys sense guanyar.
16
derrotes en 17 partits. Aquesta és la mala ratxa que, fins ara, encara persegueix el conjunt francès. La primera derrota va ser contra l’Inter de Milà l’any 2012 i l’equip ha seguit amb la mala dinàmica fins a l’actualitat, que és cuer i amb zero punts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)