Mundial

mundial de qatar

Qatar té una mala estrena

Grup A. Per primera vegada en la història la selecció amfitriona perd en el partit inaugural del mundial, després que dos gols d’Enner Valencia facin justícia per a l’Equador, molt superior

Mutari 18’
GOLS:0-1 (16’) Enner Valencia. 0-2 (31’) Enner Valencia.ÀRBITRE:Daniele Orsato (Itàlia).TARGETES. Grogues: A Al Sheeb, Ali, Boudiaf i Afif, de Qatar; i a Caicedo i Méndez, de l’Equador.Vermelles:Cap. Minuts abans del xiulet final gairebé mig estadi ja s’havia buidat

El mundial ja està en marxa. Ha calgut esperar més dels quatre anys habituals pel fet que es disputi als mesos de novembre i desembre, però un dels màxims espectacles del món del futbol ja ha engegat els motors després de la cerimònia d’inauguració i del primer partit, que va servir per comprovar algunes coses que es podien preveure. I és que ningú esperava gran cosa de Qatar en aquest mundial futbolísticament parlant i ahir es va demostrar que poca cosa podrà fer en la seva primera participació en aquesta competició, ja que va perdre contra l’Equador en el partit inaugural amb bastanta més claredat de la que diu el 0-2 definitiu. I és que, si més no, s’esperava veure una selecció qatariana força ordenada defensivament, però a l’hora de la veritat es va desfer i l’Equador no va haver ni de prémer l’accelerador per aconseguir els tres amb un doblet de gols d’Enner Valencia. Serà un partit per a la història, en aquest cas en negatiu per a Qatar, ja que fins ahir no hi havia hagut mai cap selecció amfitriona que hagués perdut el dia del seu debut en el mundial.

Més enllà de la històrica derrota de l’amfitriona, el dia de la inauguració va deixar una imatge bastant lamentable, perquè minuts abans que s’acabés el partit pràcticament la meitat de l’afició havia abandonat les grades. Una imatge pràcticament inaudita en una competició com el mundial, però encara molt més sorprenent de veure en el partit inaugural amb la selecció amfitriona sobre la gespa. Perquè si això passa el dia que juga Qatar, què passarà a la resta de partits? Avui, segurament, es podrà veure en els enfrontaments dels grups A i B.

Superioritat total

La superioritat de l’Equador va ser manifesta, ja que els sud-americans només van necessitar mitja hora per resoldre el partit. I això que el primer gol que va marcar l’hi van anul·lar per un fora de joc mil·limètric que va fer necessària la intervenció del VAR –i fins i tot va costar que quedés gaire clar amb les imatges, generant dubtes amb la nova tecnologia de detecció semiautomàtica–. La diana l’havia marcat, de cap, Enner Valencia, que es va convertir en el gran protagonista del partit. I ell mateix va ser l’encarregat de marcar els dos gols en les dues ocasions següents que va tenir. Primer el 0-1 transformant un penal que ell mateix havia provocat quan regatejava amb el porter Al Sheeb, que el va fer caure molt clarament, després de guanyar l’esquena a una defensa massa tova. Des dels onze metres, amb molta tranquil·litat, va enganyar el porter i va marcar amb un xut suau (16’). No va tardar gaire a ampliar la diferència: al minut 31 el davanter del Fenerbahce va fer bona una gran centrada de Preciado per la banda amb un bona rematada de cap ajustat al pal que va suposar el 0-2.

Els dos gols eren més que merescuts per a l’Equador, que no havia donat ni una sola possibilitat a la selecció amfitriona. De fet, els sud-americans fins i tot van tenir ocasions clares per ampliar l’avantatge, però no van tenir tot l’encert que haurien volgut, ja que com sempre en un mundial la diferència de gols pot ser important en cas d’un empat a punts amb la classificació en joc. I el cert és que la segona part ja no va tenir gaire història més, perquè l’Equador va abaixar lleugerament les revolucions i Qatar va ser absolutament incapaç de generar perill, no arribant a xutar a porteria.