Mundial

Realitats paral·leles

Raphinha troba amb el seleccionador brasiler la confiança que li falta amb Xavi

Amb el Brasil, l’extrem mai juga per l’esquerra

L’únic representant culer a la selecció brasilera del mundial de Qatar és Raphinha, una convocatòria en solitari que no es donava des de Sud-àfrica 2010, amb la figura de Dani Alves. És cert que el tècnic de la canarinha tampoc tenia més opcions de pesca al Barça ja que les últimes temporades ha disminuït considerablement la influència brasilera al vestidor blaugrana, però l’ull de Tite es va quedar fixat al Camp Nou des del passat 15 de juliol i ningú al Brasil dubtava que l’extrem estaria a la llista dels 26 escollits.

Crida l’atenció com dos tècnics de primer nivell poden captar missatges tan diferents sobre el rendiment d’un mateix jugador i és que Raphinha representa les dues cares d’una mateixa moneda depenent de la samarreta que porti. Vestit de blaugrana, el brasiler està castigat a la banqueta des de l’actuació al Santiago Bernabéu a mitjan octubre i va encadenar cinc suplències seguides en la lliga. L’únic partit que va trencar la ratxa negativa va ser la última jornada de Champions contra el Viktoria Plzen, quan ja no hi havia res en joc.

En canvi, quan vesteix la verdeamarela, el de Porto Alegre és titular indiscutible. “Tite confia molt en el seu futbol i en el que pot aportar a l’equip. Quan ha tingut oportunitats, sempre ha jugat molt bé”, explica Thiago Cara, d’ESPN Brasil. La periodista carioca Isabelle Costa destaca que Raphinha “aporta característiques com la velocitat i el driblatge i és una peça fonamental” i Gabriel Carneiro, del portal UOL Esporte, afegeix que “és un jugador molt influent en les participacions de gol i les ocasions creades per la selecció”.

De fet, des que el gautxo va debutar amb el seu país, fa poc més d’un any, ha marcat cinc gols i ha donat quatre assistències en els 13 partits disputats. “Crec que tot i no tenir aquesta continuïtat de joc al Barça, Raphinha està en un bon estat de forma i és capaç d’atacar, però també de defensar. La torcida pensa que és un jugador que ha arribat per quedar-se, així que la imatge que en té és molt positiva”, opina Diogo Dantas, del diari O Globo.

Potser tota aquesta bona premsa té alguna cosa a veure amb el fet que Tite utilitza l’extrem exclusivament a la banda dreta, posició predilecta del jugador i on ell mateix ha reconegut en més d’una ocasió sentir-se realment útil. “Quan el Barça va fitxar Raphinha i de seguida va renovar Dembélé, vam pensar que tots dos no encaixaven. Per mi, va ser una decisió qüestionable en termes de planificació esportiva. El fet que no jugui tant al seu club fa mal al jugador i fa mal a la seleção, però tinc clar que el problema no és de Raphinha”, en paraules de Fernando Kallás, de l’agència Reuters.

Una de les característiques de què més s’enorgulleixen els brasilers sobre l’actual seleccionador és la manera que té de gestionar el grup. “Quan els jugadors estan amb la selecció brasilera, viuen un ambient diferent perquè aquesta comissió tècnica els acull amb molta estima”, diu Costa, un criteri que, probablement, ajuda el blaugrana a marcar la diferència, però que en cap cas li pot servir per afluixar ja que la competència al davant és molt gran i Tite compta amb fins a nou atacants.

Raphinha a Qatar

Com era d’esperar, Tite va concedir a Raphinha la titularitat en l’estrena de Brasil a Qatar. L’extrem va tenir una intervenció sòlida per la banda dreta contra Sèrbia i va jugar gairebé tot el partit, fins al minut 87, quan va marxar substituït per Martinelli. A la mitja hora de joc, el blaugrana va tenir dues ocasions per poder obrir el marcador. La primera, després de la sortida d’un córner, en combinar una jugada assajada amb Thiago Silva, però el seu xut es va estavellar contra el porter. L’altra oportunitat va venir gràcies a una paret amb Lucas Paquetá amb passada de taló inclosa, tot i que de nou, al seu xut li va faltar potència i Milinkovic-Savic va poder aturar la pilota sense més problemes. Després de la represa, l’extrem va protagonitzar la primera acció de perill de la segona meitat en prendre la pilota a Gudelj, però no va aconseguir sortir-se’n en el duel amb el porter serbi. Raphinha també ho va intentar assistint Vinícius Jr, però la línia defensiva li va endevinar les intencions.

En la segona jornada mundialista, el de Porto Alegre també va estar en l’onze inicial, però degut a les baixes de Neymar i en particular, de Danilo, la seva tasca va estar més centrada a ajudar Militão a cobrir tota la banda dreta. La duresa de Suïssa tampoc va permetre que el blaugrana destaqués gaire en accions ofensives, ja que la defensa estava molt tancada, tot i així, Raphinha va intentar l’un contra un. Cap a la mitja hora de joc, el blaugrana va oferir una passada amb cert efecte rosca cap a Vinícius Jr., que anava per l’esquerra, però el madridista va rematar fluix. Raphinha també va fer un eslàlom fins a la frontal de l’àrea, però la pilota va sortir molt centrada.

Amb els vuitens assegurats en la tercara jornada, Tite li va donar descans d’inici perquè la resta del grup també es puguessin rodar en un partit mundial i va ser Antony, el davanter del Manchester United, qui va ocupar d’inici la banda dreta. Contra el Camerun va jugar els últims 11 minuts de l’enfrontament. Raphinha va marxar amb la seleção després de marcar a El Sadar el gol de la victòria per 1-2 a cinc minuts del xiulet final quan l’equip jugava amb un home menys, una diana que va valer el lideratge de la lliga. El seu rendiment a Qatar podria reactivar la seva presència a la banda dreta del Barça, sempre que Dembélé no destaqui més que ell amb França, és clar.

AMB XAVI

El brasiler encadena cinc suplències consecutives en la lliga
Tite confia molt en el seu futbol i en el que pot aportar a l’equip. Quan ha tingut oportunitats, sempre ha jugat molt bé
Thiago Cara
ESPN BRASIL

AMB TITE

Raphinha ha marcat cinc gols i ha donat quatre assistències en 13 partits disputats
Raphinha aporta característiques essencials com la velocitat i el driblatge, i és una peça fonamental
Isabelle Costa
S1 LIVE
Que no jugui tant al seu club fa mal al jugador i fa mal a la seleção, però tinc clar que el problema no és de Raphinha
Fernando Kallás
REUTERS

A QATAR

Tot i la falta d’encert, és un dels jugadors que genera més accions de perill
És un jugador molt influent en les participacions de gol i les ocasions creades per la selecció
Gabriel Carneiro
UOL ESPORTE
L’afició brasilera pensa que és un jugador que ha arribat per quedar-se, així que la imatge que en té és molt positiva
Diogo Dantas
O GLOBO
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)