Mundial

Dècades de sequera

Cap a casa. El Brasil, l’única selecció que ha participat en totes les fases finals del mundial i l’única amb cinc estrelles, torna a encallar-se, sense ni final des que va alçar l’últim títol fa 20 anys

Era una de les grans favorites, com ho és de fet en cada edició. Pel potencial dels jugadors que sol agrupar i per un historial que el fa únic, perquè només el Brasil ha participat en totes les fases finals del mundial com perquè no hi ha cap altra selecció que tingui cinc estrelles damunt de l’escut. Després de tancar la primera fase com a primera de grup –tot i perdre l’últim partit contra el Camerun– i divertir-se en els vuitens de final contra Corea, en un partit resolt amb quatre gols en la primera meitat (4-1), la canarinha prometia. Però va arribar Croàcia i el seu esperit de resistència i va deixar el Brasil amb un pam de nas. En els quarts de final, el mur més habitual de les últimes edicions, els balls de la verdeamarela es van convertir en llàgrimes.

El Brasil aspirava a Qatar a posar fi a l’hegemonia europea de les últimes edicions i sobretot a recuperar el tron que se li resisteix. Fa vint anys, consolidava el poder amb el seu cinquè títol –Itàlia (2006) i Alemanya (2014) van guanyar més tard el quart– en el mundial del Japó i Corea, en què els de Luiz Felipe Scolari van ser capaços de guanyar els set partits. Des del pentacampionat, però, no només se li resisteixen els títols, sinó també les finals. I haurà d’esperar com a mínim 24 anys a tornar-hi. Croàcia ha tornat a treure’l del camí en els quarts de final, la mateixa barrera que fa quatre anys a Rússia –va ser la Bèlgica de Robert Martínez qui la va sorprendre– i en quatre de les cinc últimes edicions. Des del títol del 2002, el seu sostre han estat les semifinals, tot i que van ser traumàtiques, amb la derrota escandalosa contra Alemanya (1-7) a casa, a Belo Horizonte.

L’adeu de Tite

Com altres seleccionadors que han deixat el càrrec després de l’eliminació del mundial, Adenor Bacchi Tite abandona la banqueta del Brasil. El tècnic ho va confirmar: “És una derrota dolorosa, però estic en pau amb mi mateix. Fi de cicle. Ja ho havia dit fa més d’un any i mig”, va explicar. Tite ja havia caigut en els quarts de final de l’anterior mundial, contra Bèlgica. El van mantenir en el càrrec i va guanyar la copa Amèrica el 2019, però va perdre la del 2021, contra l’Argentina i a Maracaná. El Brasil haurà de pair una altra garrotada i començar un nou cicle.

2006 (Alemanya)
Eliminada en els
quarts de final
per França (0-1)
Seleccionador: Alberto Parreira
2010 (Sud-àfrica)
Eliminada en els
quarts de final
, per Països Baixos (1-2)
Seleccionador: Dunga
2014 (Brasil)
Eliminada en
semifinals
per Alemanya (1-7)
Seleccionador: Scolari
2018 (Rússia)
Eliminada en els
quarts de final
per Bèlgica (1-2)
Seleccionador: Tite
2022 (Qatar)
Eliminada en els
quarts de final
per Croàcia (1-1, 4-2)
Seleccionador: Tite

EL MUR

El Brasil ha caigut eliminat en els quarts de final en quatre dels cinc últims mundials

CANVI DE CICLE

Tite deixa el càrrec després de dos mundials eliminats en els quarts de final
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)