Mundial

Un nou sender per a Bob i Bèlgica

Robert Martínez, que esgota els últims dies com a seleccionador de Bèlgica, càrrec que deixarà el dia 31 i en el qual ha continuat exercint tot i haver dimitit després del mundial, busca ara un nou desafiament

El català ha comandat durant els darrers sis anys i mig els diables vermells que, amb el fracàs al Qatar, tanquen el cicle protagonitzat per una generació d’or

Ja és un fet, però d’aquí a tres dies serà oficial: el 31 de desembre, Robert Martínez i Bèlgica separaran els seus camins. El tècnic català va anunciar que deixava el càrrec de seleccionador de Bèlgica minuts després de certificar la seva eliminació en el mundial de Qatar. “És el final d’un cicle i ja tenia la decisió presa. Estava molt compromès amb aquest projecte i després de ser tercers en el mundial se li havia de donar una altra oportunitat. Ho he gaudit molt”, va comentar. Tot i això, ha seguit exercint i anant cada dia a la ciutat esportiva de Tubize, situada a la província belga del Brabant Való. “Al futbol molt rarament tens l’oportunitat d’acomiadar-te d’una manera natural. Poder estar a la federació, poder estar a l’oficina i deixar-ho tot preparat per al proper inquilí, jo és el que estic fent”, va explicar aquesta setmana en una entrevista a la Ser.

D’aquesta manera esgota les últimes hores per deixar un lloc en què ha deixat empremta els últims sis anys i mig, en què ha dirigit 79 partits, amb 56 victòries, 13 empats i 10 derrotes. Marxa reconegut. “Moltes gràcies per aquests sis meravellosos anys. Bèlgica juga ara en una altra lliga. Has fet moltíssim pel desenvolupament del futbol belga”, va assegurar Peter Bossaert, CEO de la federació de Bèlgica. Ha disfrutat molt, Bob; les llàgrimes en la roda de premsa en l’últim partit de la copa del món, en què Bèlgica va caure en la fase de grups, ho palesaven. Ningú més que ell és conscient del potencial que ha tingut la selecció belga en l’última dècada i, per molt que la tercera posició del 2018 suposés fer història, l’objectiu era aspirar a més. El de Balaguer va arribar a la banqueta dels diables vermells després de l’Eurocopa del 2016 i ha dirigit la selecció en dos mundials i una Eurocopa, impregnant el seu estil a una selecció que ha deixat grans partits per al record més enllà de les decepcions en els resultats finals. Ara, Robert Martínez té les portes del seu futur obertes i el més probable és que torni a agafar les regnes d’un club, com ja havia fet amb el Swansea, el Wigan i l’Everton. Ell, però, tampoc es tanca a una selecció. “Per mi, els dos rols em satisfan moltíssim. No és que busqui un club o una selecció, és més el projecte, la gent amb qui treballaràs i que tinguis l’oportunitat de construir alguna cosa, però estic obert a tot”, va manifestar el preparador català, que busca un nou desafiament, igual que Bèlgica, que engega ara una nova etapa.

Un altre camí

L’eliminació en la fase de grups del combinat belga va ser una de les sorpreses de la cita mundialista que va acabar ara fa deu dies. El conjunt arribava al mundial amb el seu home gol, Lukaku, lesionat, i amb el seu capità, Eden Hazard, sense ritme de competició pel rol completament secundari que té al Madrid. Això feia que potser no fos un clar aspirant al títol, però ningú podia preveure que Bèlgica ni tan sols aconseguiria superar una fase de grups en què havia quedat enquadrada amb Croàcia, el Marroc i el Canadà. I encara menys després de superar els nord-americans en la primera jornada. La derrota contra el Marroc i l’empat a zero contra Croàcia, però, van suposar un desenllaç tràgic per als de Robert Martínez, que van acabar tercers de grups, darrere marroquins i croats.

L’adeu, a més, va estar acompanyat de nombrosos rumors sobre la mala relació existent en els últims temps en les concentracions de la selecció belga, en què les disputes entre companys s’entreveien habituals. I, és clar, caure en la fase de grups segur que no hi ajuda. És el pitjor desenllaç possible que podia tenir aquest grup, que veu com es comença a esvair el seu somni d’aconseguir, per primera vegada en la seva història, un gran títol de seleccions. El mundial de Qatar suposarà un abans i un després per al combinat belga, que s’ha de començar a acomiadar dels que han estat els grans referents de la selecció en l’última dècada. De moment, Hazard ja va anunciar que deixa l’equip.

Bèlgica havia desaparegut de les grans competicions internacionals en la primera dècada dels 2000, però a partir del 2014 ha vist com tenia alguns dels millors futbolistes del món en cadascuna de les posicions. Courtois, Kompany, Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen, Witsel, Fellaini, Nainggolan, Mertens, Lukaku, i altres noms que han jugat en equips de primer nivell europeu. I per arrodonir-ho, Kevin de Bruyne i Eden Hazard, dos jugadors que fins i tot han aspirat a la Pilota d’Or. Amb aquesta generació plena d’estrelles de primer nivell mundial, Bèlgica va convertir-se, a partir del mundial del 2014, quan la plantilla encara era excessivament jove, en una de les clares favorites en cadascun dels tornejos de seleccions disputats. De fet, va liderar ininterrompudament el rànquing mundial de la FIFA des del 2018 fins aquest 2022, quan al mes de març va perdre la primera posició en detriment del Brasil.

A l’hora de la veritat, però, Bèlgica sempre va acabar ensopegant. Primer en l’Eurocopa del 2016, en què va ser eliminada en els quarts de final contra una selecció de Gal·les que, sobre el paper, era infinitament inferior. I després en les dues últimes grans cites: l’Eurocopa del 2021, en què va caure en els quarts de final, i ara en el mundial de Qatar, en què va ser despatxada en la fase de grups. L’única excepció va ser el mundial de Rússia, el 2018, on Bèlgica va arribar a la semifinal però va caure derrotada per França (1-0) i va acabar en la tercera posició. Un podi en un mundial que és la millor classificació de la història de Bèlgica, igualant la del 1972, però insuficient per a una generació cridada a conquerir el món. No ho ha pogut fer i ja sembla impossible que ho faci, i la major part dels referents s’acosten a la recta final de la seva carrera. I sí, venen Tielemans, Doku, Onana i companyia, però no és el mateix.

Courtois 22 anys
Alderweireld 25 anys
Kompany 28 anys
Vertonghen 27 anys
Van Buyten 36 anys
Witsel 25 anys
Fellaini 27 anys
Mertens 27 anys
Eden Hazard 23 anys
De Bruyne 23 anys
Lukaku 21 anys
Seleccionador:
Marc Wilmots
Altres jugadors importants:
Moussa Dembélé, Mirallas, Origi, Defour i Chadli
Courtois 24 anys
Meunier 25 anys
Alderweireld 27 anys
Vermaelen 31 anys
Vertonghen 29 anys
Witsel 27 anys
Nainggolan 28 anys
Mertens 29 anys
De Bruyne 25 anys
Eden Hazard 25 anys
Lukaku 23 anys
Seleccionador:
Marc Wilmots
Altres jugadors importants:
Fellaini, Carrasco, Dembélé, Benteke i Batshuayi
No és que busqui un club o una selecció, és més el projecte, però estic obert a tot. Els dos rols em satisfan
Robert Martínez
SELECCIONADOR DE BÈLGICA
És el final d’un cicle. Estava molt compromès amb el projecte i després de ser tercers se li havia de donar una altra oportunitat
Courtois 26 anys
Alderweireld 29 anys
Kompany 32 anys
Vertonghen 31 anys
Meunier 27 anys
Fellaini 31 anys
Witsel 29 anys
Chadli 29 anys
De Bruyne 27 anys
Eden Hazard 27 anys
Lukaku 25 anys
Seleccionador:
Robert Martínez
Altres jugadors importants:
Vermaelen, Carrasco, Mertens, Tielemans, Dendoncker i Batshuayi
Courtois 29 anys
Alderweireld 32 anys
Vermaelen 36 anys
Vertonghen 34 anys
Meunier 30 anys
Tielemans 24 anys
Witsel 32 anys
Thorgan Hazard 28 anys
De Bruyne 30 anys
Eden Hazard 30 anys
Lukaku 28 anys
Seleccionador:
Robert Martínez
Altres jugadors importants:
Carrasco, Mertens, Dendoncker, Batshuayi i Trossard
Courtois 30 anys
Dendoncker 27 anys
Alderweireld 33 anys
Vertonghen 35 anys
Meunier 31 anys
Tielemans 25 anys
Witsel 33 anys
Carrasco 29 anys
De Bruyne 31 anys
Eden Hazard 31 anys
Batshuayi 29 anys
Seleccionador:
Robert Martínez
Altres jugadors importants:
Lukaku, Mertens, Castagne, T. Hazard, Trossard i Onana
Mundial 2014
Quarts de final
Eliminada contra l’Argentina (1-0)
Eurocopa 2016
Quarts de final
Eliminada contra Gal·les (3-1)
Mundial 2018
3a posició
Eliminada contra França (1-0)
Eurocopa 2021
Quarts de final
Eliminada contra Itàlia (1-2)
Mundial 2022
Fase de grups
Molt rarament tens l’oportunitat d’acomiadar-te d’una manera natural i poder deixar-ho tot preparat per al proper inquilí
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)