Més futbol

El TCE ordena repetir les votacions a la federació

FCF. El Tribunal compta 175 vots nuls, accepta el recurs presentat per Àlex Talavera i deixa un màxim d’un mes perquè els clubs escullin president, un cop frenada la reelecció de Joan Soteras

Els clubs catalans de futbol hauran de tornar a votar per escollir president. És la resolució presa pel Tribunal Català de l’Esport (TCE), que tenia des del 25 de maig una impugnació per part d’un dels candidats, Àlex Talavera, a unes eleccions que s’havien fet tres dies abans i que havien conduït a la reelecció de Joan Soteras, que va obtenir 396 vots (pels 370 de Talavera i els 238 de Juanjo Isern, l’altre aspirant). President des del 2018, Soteras rep un revés gairebé vuit mesos després de celebrar el triomf.

Un mes a tot estirar

El TCE ordena la repetició de l’acte de votació després de constatar diverses irregularitats en els vots. El tribunal insta a la repetició “en un termini no superior a un mes des de la notificació de la present resolució”, amb el cens en vigor que hi havia el 22 de maig i que havia estat aprovat per la junta electoral. Com que no s’ha de repetir tot el procés electoral sinó només l’acte de votacions, no hi pot haver nous candidats a les eleccions –sí que va passar el 2005– i, per tant, hi haurà els mateixos actors, Joan Soteras, Juanjo Isern i Àlex Talavera, si no és que algun d’ells se’n retira.

En la resolució, el TCE declara nuls els vots de 175 clubs, per tres conceptes diferents: 103 perquè van votar els vicepresidents sense que constés la impossibilitat manifesta del president d’assistir a les votacions; 70 perquè van votar persones que van al·legar ser vicepresidents sense que constessin inscrits com a tals en el registre d’entitats esportives i per no haver acreditat notarialment la representació del club, i dos per haver-se presentat com a presidents sense figurar com a tals en el registre.

“Neguen el dret a vot”

La directiva encapçalada per Soteras va expressar la seva “sorpresa” per una decisió del Tribunal Català de l’Esport que considera “basada en formalismes”. “La decisió constitueix un precedent perillós d’ingerència inadmissible en els processos electorals de les federacions esportives catalanes, atès que nega el dret de vot a 175 clubs, sense que ni tan sols hagin estat escoltats durant la tramitació de l’expedient administratiu”, diu un comunicat de la directiva, que hi afegeix que la nul·litat dels 175 vots se sustenta “en mers formalismes” i sentencia: “S’ha decidit facultar l’assessoria jurídica de la FCF per tal que emprengui les accions legals que corresponguin.” A sobre la taula, hi hauria recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

AL TSJC?

No s’ha de repetir tot el procés sinó l’acte de les votacions, sense nous candidats
La junta de Soteras valora emprendre accions contra una decisió “basada en formalismes”

“S’ha fet justícia”, coincideixen Talavera i Isern

X.M.

Àlex Talavera, que amb 370 vots es va acostar molt a la candidatura guanyadora de Soteras (396), va ser qui va presentar la impugnació al TCE. Un cop coneguda la resolució del TCE, l’expresident del Cornellà va reaccionar així: “S’ha fet justícia i volem agrair tots els suports rebuts en aquests gairebé vuit mesos”, en un missatge transmès a través de la candidatura que encapçalava, Els clubs primer. El missatge és calcat al que va oferir l’altre candidat, Juanjo Isern: “S’ha fet justícia i es tracta d’una victòria de la democràcia amb molt temps de lluita.” El comunicat d’Isern apuja el to: “Després del procés electoral més corrupte de l’esport català de tots els temps, després de la manipulació electoral [...], la justícia ha demostrat que l’esport català està ben defensat.”

El precedent del 2005, amb la repetició del procés

X.M.

No és el primer embolic en unes eleccions a la Federació Catalana de futbol. El 2005, es feien eleccions després de 24 anys sense més d’un candidat. Jordi Roche va superar Jaume Roures el 3 de març, però quatre dies després que el gironí prengués possessió del càrrec, el TCE va suspendre cautelarment les eleccions –vuit clubs havien impugnat el resultat– i el 30 de maig va dictar resolució, anul·lant la votació per irregularitats comeses en el vot per delegació. Aquell cop, el TCE feia repetir tot el procés, des de l’aprovació del calendari, i per tant deixava oberta la possibilitat que hi hagués nous actors. Les eleccions es van acabar fent el 8 d’octubre, amb Daniel Rius i Jordi Roche com a candidats i amb una victòria incontestable (553 vots a 179) de l’expresident del Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)