Territorial

JOAN SOTERAS

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Tinc defectes, però mai m’emportaré res”

“Hem batallat contra la corrupció que hi havia instaurada a la FCF i ara ells volen continuar amb l’espoli”

“El seu mètode sempre és la punyalada per l’esquena; no conec persona més interessada que Isern”

Hem passat de tenir una federació arruïnada a una federació solvent i amb projectes importantíssims

Joan Soteras serà, després de l’absència forçada d’Àlex Talavera, un dels tres candidats a la presidència de la Federació Catalana de Futbol en les votacions que tindran lloc dilluns vinent, 13 de febrer. El sabadellenc aspira a recuperar la presidència que ja va aconseguir en les eleccions del passat 22 de maig amb 396 vots –ja havia estat president els quatre anys anteriors–, però que ha perdut després que el TCE hagi obligat a repetir les votacions per les irregularitats detectades en el procés anterior.

Com ha viscut aquests mesos des de les eleccions del maig?
Jo i la meva junta directiva hem estat nou mesos treballant pel futbol català. Hem començat a desenvolupar el programa que es va dur a les eleccions. Hem tingut temps per implantar el nou pla de competició en què estem treballant, hi ha hagut reunions amb els clubs de primera catalana per parlar de la superlliga, que és inevitable que es farà. Una de les coses que s’ha aprovat és que els contractes superiors als 60.000 euros han de passar per assemblea, que és molt important perquè d’aquesta manera es barra el pas a abusos. Això és el que hem anat fent. Seguirem amb la bandera de l’honradesa i l’ordre, batallant contra la corrupció, que és el que més ens importa, perquè la corrupció estava instal·lada a la FCF.
Què pensava sobre el recurs per repetir les eleccions?
Que era una injustícia, perquè crec que les eleccions es van guanyar bé. Vaig guanyar jo. Amb un marge curt, sí, però amb un vot en tinc prou. He dit diverses vegades que es va presentar un recurs que no s’hauria d’haver presentat. Jo si hagués perdut hauria marxat a casa i hauria deixat tranquil qui hagués guanyat. No va ser així perquè volen tenir la federació a qualsevol preu. Les irregularitats dels altres candidats han servit per fer repetir les eleccions, perquè està demostrat que els vots d’aquests més de 170 clubs que el TCE diu que són irregulars, el seixanta o gairebé el setanta per cent no eren per a mi. Tots sabem qui em vota a mi i qui no, i com que sabem quins clubs són els irregulars saps si et voten a tu o no. Jo no discuteixo si són irregulars o no. Si ells ho diuen jo ho accepto. Espero que dilluns tothom vagi a votar i es faci justícia. Tornarem a sortir nosaltres perquè al futbol català no se’l pot enganyar. El futbol català no és estúpid.
Com s’explica que en unes eleccions hi pugui haver més de 170 irregularitats?
Fins que el TCE ha dit que són irregularitats feia quinze anys que no ho eren. En tots aquests anys els clubs en què el president no podia anar a votar pel motiu que fos, amb un acte notarial delegava el vot a un vicepresident. Ara, si el tribunal diu que no és així, ho acatarem. No és que es fes una cosa que no es pogués fer, i de fet totes les candidatures ho van fer.
Toca repetir unes eleccions per un recurs que va presentar Àlex Talavera, que no podrà participar en les votacions. Com ha viscut tot el que ha passat?
És un moviment que no m’ha vingut de nou. Jo conec qui són tota aquesta colla d’individus. Són gent capitanejada pel coronel Subies i són els que l’any 2010 van fer fora de la federació Jordi Casals i el 2020 ho van intentar amb mi, però me’n vaig adonar i els vaig destituir a tots. Ara ho han fet amb Àlex Talavera. El seu mètode sempre és la punyalada per l’esquena. Són Subies i José Domingo Valls. Ara el senyor Isern ha acceptat tenir-los al costat. Ells no volen res més que tornar a controlar la federació per continuar manipulant i continuar amb l’espoli de la federació des de dins. Aquests senyors són els que fa més anys que jo que han estat dins de la federació i saben què fan. Josep Vives, per exemple, vol que la seva dona i la seva filla continuïn cobrant els més de 4.000 cada mes que els va posar el senyor Subies. I Manel Duran al Penedès vol treure benefici com va fer de la remodelació de la seu de la seva delegació. Nosaltres hem batallat contra tot això i contra la corrupció i s’ha de fer l’impossible perquè aquesta quadrilla no entri a la FCF. Si entren serà molt perillós. Jo podia acceptar que Àlex Talavera anés contra mi, però considero que és una persona honrada. Aquests no són persones honrades. Ni Juanjo Isern ni cap d’aquestes persones. El que no entenc és com el senyor Isern pot estar treballant en un departament de la Generalitat. No sé com es pot tenir individus d’aquest calibre treballant dins d’institucions com el Departament d’Interior. Dins dels contractes que van posar sobre la taula a Àlex Talavera per firmar-los i que va ser un dels motius pels quals, amb bon criteri, va dir que no i el van trair, hi havia el contracte de Juanjo Isern per cobrar 125.000 euros l’any per portar la direcció del futbol sala.
Abans parlava que la corrupció estava instaurada a la FCF. Entenc que es refereix a l’etapa d’Andreu Subies.
I tant. Quan parlem de Subies no oblidem que aquest mes es reprèn el cas Soule i ell és dels imputats per un import de gairebé dos milions d’euros. Això ja ho sap tothom i no ho he de descobrir jo. És un corrupte i els corruptes només poden acabar a la presó.
Les acusacions de corrupció es mouen en les dues direccions.
Isern pot dir el que vulgui i només ens ha de demostrar el que jo i els meus col·laboradors han fet en aquests últims quatre anys a la federació que no sigui legal. Només vull saber això, què hem fet que sigui il·legal. A mi no em pot acusar que cobro perquè està aprovat en assemblea. En definitiva, estan emparats per un mitjà de comunicació que fa quatre anys que m’està difamant perquè no fa res més que pagar favors anteriors. Per tant, jo amb això no hi puc lluitar. El senyor Isern pot difamar tant com vulgui, però és la persona més interessada que he conegut en la meva vida. Avui pot ser amic teu i demà ho serà d’un altre. No té cap mena d’escrúpols. Per exemple en els últims dies ha incorporat al seu equip Antoni Escudero. És un vicepresident del Barça i encara no entenc que una institució tan important com el Barça, que tots sabem que és més que un club, es permeti vincular-se a una candidatura com aquesta, perquè és una falta de seriositat total. Isern només té Escudero per afavorir el seu fill, Àlex Isern, que té una empresa, ISL, que tenia un contracte amb el Barça als Estats Units que li ha caducat i el que vol és que l’hi renovin. Això és l’únic que busca. Sempre que hi ha algú és per interès propi. A la federació tornaríem a tenir instal·lada la corrupció.
Des del seu punt de vista està en joc el futur del futbol català?
Sí. Tenim la gran sort que el futbol català i els seus presidents són madurs i llestos i votaran l’opció de l’honradesa, que és la nostra. Segur que guanyarem i imagino que ho tornaran a intentar perquè ja han tastat la mamella i no la volen deixar. Ho intentaran, però hi som per barrar-los el pas.
Que en unes eleccions no es parli de futbol li preocupa?
És preocupant, però nosaltres no hem fet campanya electoral ni farem cap celebració si guanyem. El programa electoral es va presentar fa nou mesos i no el podem canviar perquè seria una falta de coherència. Seguirem aquest programa. De celebració no n’hi hauria perquè ja vam guanyar legalment i ara només seria impartir justícia. Jo continuo sentint-me president. El futbol català encara té molt recorregut de millora i jo no descarto, aquests quatre anys, continuar incorporant persones i bones idees sobre el que era el nostre programa. Hi som per millorar el futbol català i hi ha recorregut.
Entre aquestes persones i idees hi podria haver Àlex Talavera o algú de la seva junta?
En principi no. Hi ha persones que són bones, les coses s’han de dir com són. Era un candidat que l’única pega que tenia era que tenia el senyor Subies al darrere i aquesta és una xacra que arrosseguen tots els candidats. Talavera és una persona prou preparada per no necessitar que Subies o altra gent l’hagin de guiar.
L’altre candidat és Pep Palacios. Què n’opina?
És una bona persona, un idealista. Pensa en el futbol català, però hi ha un moment en què l’idealisme és una cosa i la pràctica una altra. No té un mal perfil i no em faria res. Jo he parlat amb ell diverses vegades i em sembla una persona coherent.
El seu millor aval és la feina feta els últims anys?
Jo crec que sí. Hem passat de tenir una federació que gairebé estava arruïnada a una federació solvent de veritat, amb projectes importantíssims. A més, hem posat ordre i hem tret la corrupció de la federació. El futbol català pot estar tranquil perquè jo tinc molts defectes, però el d’emportar-me el que no és meu us asseguro que no el tinc. Continuaré treballant pel futbol català.
Entén que els presidents hi arribin cansats?
Si jo estic cansat com deuen estar ells… Han d’estar cansats per força i els hem estat marejant des de fa quatre anys. Però no per culpa meva, sinó pels personatges que volen la federació a qualsevol preu. Ara potser s’inventaran una moció de censura. Als presidents de club els hem de deixar tranquils i nosaltres treballar pel bé del futbol català.
Si no fos candidat i eleccions entre Isern i Palacios?
Pep Palacios, sens dubte. No podem votar la corrupció ni la traïdoria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)