Mundial

Espanya-Zàmbia

L’escàndol Mwape

Bruce Mwape, seleccionador de Zàmbia, és investigat per la FIFA per conductes sexuals inapropiades

Ahir no va fer declaracions

Dues jugadores van protestar per impagaments i han quedat fora del mundial a última hora

Avui, la selecció espanyola pot classificar-se matemàticament per als vuitens de final. Tothom espera una altra Aitana brillant. La gent es pregunta com estarà Alèxia i si jugarà més que en el debut. Però res d’això va centrar la prèvia del partit d’avui contra Zàmbia perquè el protagonisme se’l va emportar el seleccionador africà. Bruce Mwape es troba en el punt de mira. I és que el tècnic és investigat per la FIFA, juntament amb Kaluba Kangwa, de la selecció sub-17, per possibles conductes sexuals inapropiades dins el vestidor. Fa uns mesos, la federació de Zàmbia ja va comunicar que havia remès al màxim organisme del futbol mundial una investigació sobre denúncies d’abusos sexuals.

Fa poques setmanes, el diari britànic The Guardian va explicar que Bruce Mwape era un dels implicats. De fet, el mateix mitjà hi afegia el testimoni d’una jugadora. “Si vol anar-se’n al llit amb algú, has de dir que sí. És normal que l’entrenador s’emboliqui amb les jugadores del nostre equip.” The Guardian anava més enllà. Una font relacionada amb les jugadores explicava que fins i tot havien rebut amenaces: no podien dir res. “La federació fa els ulls grossos.” Sobre aquest tema van interpel·lar Bruce Mwape en la roda de premsa prèvia al partit contra la selecció espanyola. El personal de la FIFA i el cap de premsa de Zàmbia van ser clars. “No es respondran preguntes que no siguin sobre futbol.” Ara bé, Mwape sí que va respondre’n una. “Potser em fas aquesta pregunta perquè has llegit això a la premsa, però la veritat sortirà a la llum”, va dir.

Ara bé, l’escàndol sexual no és l’única polèmica que envolta el combinat africà. Dues de les futbolistes que havien liderat les protestes per impagaments per part de la federació han estat baixa d’última hora per lesió. El màxim organisme futbolístic del país les va acusar d’indisciplina i de ser una mala influència per a la resta. Una era la portera titular, Hazel Nali, que, suposadament, es va trencar el lligament encreuat del genoll, si bé ella no ha vist els resultats de les proves mèdiques. L’altra, Grace Chanda, baixa de forma sobtada i sense especificar-ne la lesió.

Enmig de tot això, Zàmbia està jugant el seu primer mundial. Va debutar amb derrota contra Japó i avui té tots els números per quedar eliminada.

Espanya busca el bitllet
Un triomf de la selecció espanyola contra Zàmbia (9.30 h) li permetria arribar als vuitens de final per segon mundial consecutiu. Les africanes s’acomiadarien definitivament del torneig. A primera hora del matí (7 h), Japó i Costa Rica jugaran l’altre partit del grup. Les nipones són les candidates a disputar-se el primer lloc del grup amb Espanya. També avui, Canadà i la República d’Irlanda obriran la segona jornada del grup B (14 h). Busquen la seva primera victòria en el torneig.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)