Més futbol

El Barça, l’Espanyol i l’Europa reaccionen a l’anunci de sancions de Yolanda Díaz

El Barça, l’Espanyol i l’Europa es defensen de les acusacions de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que assegurava en una entrevista a RNE que s’ha obert expedient sancionadors als tres clubs catalans –també a la federació espanyola– per mancances en matèria feminista.

El Barça desmenteix sancions

El Barça ha negat que hagi estat sancionat per incompliments en matèria de “bretxa retributiva”, si bé reconeix que Inspecció de Treball li ha demanat en un requeriment fer mesures correctores per a l’aplicació d’un tercer pla d’igualtat que, segons el club, ja ha acordat amb el comitè d’empresa.

“El FC Barcelona rebutja qualsevol declaració que posi en dubte el compromís històric del Club en relació amb les polítiques per la igualtat entre homes i dones, on és una entitat pionera al món de l’esport. El FC Barcelona va aprovar el seu I Pla d’Igualtat el 2013, set anys abans que entrés en vigor la legislació en matèria d’igualtat, obligatòria per a les empreses de més de 150 treballadors i treballadores”, diu el comunicat de l’entitat. Així mateix, recorda que el II Pla d’Igualtat del FC Barcelona, amb data de venciment a l’abril del 2023, està actualment prorrogat amb l’acord de la Comissió d’Igualtat del FC Barcelona, formada per representants de l’empresa i de la part social del comitè d’empresa durant la negociació del III Pla d’Igualtat del FC Barcelona.

“En paral·lel a aquesta negociació i fruit de l’estreta col·laboració que ha existit entre els agents del club s’han actualitzat el Protocol per la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i el Protocol de prevenció i abordatge de l’assetjament laboral, tots dos en vigor des del 5 de febrer del 2024, així com les primeres converses de negociació d’un nou Conveni Col·lectiu per al FC Barcelona”, puntualitza.

En aquest sentit, l’entitat assevera que “no és correcte afirmar” que no hi hagi protocols contra l’assetjament sexual, ja que se’n va aprovar un l’any 2020, ni que hagi estat sancionat en matèria de bretxa retributiva, ja que “no ha estat notificat de cap incompliment relatiu” en aquest àmbit per part d’Inspecció de Treball.

El Barça també retreu que s’afirmi que no existeixi un Pla d’Igualtat al si de l’entitat i explica que en el requeriment, rebut el novembre del 2023, la Inspecció de Treball reconeix que el club “es troba negociant el III Pla d’Igualtat de l’entitat, concretament en l’anàlisi del diagnòstic de situació”.

L’Espanyol

L’Espanyol assegura que disposa d’un pla d’igualtat en què ha treballat des de fa dos anys, pendent de la seva validació burocràtica i inscripció al Registre i dipòsit de Convenis Col·lectius, acords col·lectius de treball i plans d’igualtat (REGCON).

La comissió paritària negociadora de l’Espanyol, tal com va informar un portaveu de l’entitat blanc-i-blava, es va crear l’abril del 2022. “Tota la feina està feta”, ha afirmat la citada font. En les “pròximes setmanes” s’esperava que el registre al REGCON estigui totalment solucionat després de fer una “tramitació administrativa”.

En aquest sentit, a l’Espanyol no hi ha cap tipus de pressa ni contratemps, ja que insisteixen que només falta un tràmit burocràtic. L’Espanyol, afirmen des del club, mostra “un compromís infrangible” amb la igualtat en tots els àmbits.

L’Europa

El CE Europa assegura que disposa d’un pla d’Igualtat i, per tant, “no ha estat sancionat” per incompliment de les mesures d’igualtat retributiva.

L’Europa afirma que una de les primeres mesures que va implantar la seva junta directiva, escollida el 23 d’abril passat, va ser activar la campanya: “Diem No”, que és “pionera a l’esport estatal, que lluita contra el racisme, el masclisme, el feixisme, l’homofòbia i el bullying”.

A més recalca que ha creat una comissió per detectar “les mancances que tenia l’entitat fins ara en aquests àmbits per resoldre’ls i, des de l’estiu passat, està treballant en la creació de protocols pioners en clubs esportius contra la violència masclista i el bullying”. També recorda l’entitat que treballa per oferir als seus dos equips principals (masculí i femení) “el mateix tracte a tots els nivells, tant esportius com de recursos, sempre tenint en compte la realitat d’un club popular i propietat de socis i sòcies com el nostre.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)