2a divisió A

Davanters que fan parlar

El risc del Girona amb un sol davanter i el pes de Tamudo en el Sabadell, elements comuns entre exintegrants dels dos equips

Coincideixen també en la incomprensió per la poca assistència tant a Montilivi com a la Nova Creu Alta

1. Quin dels dos equips arriba millor al derbi de diumenge a Montilivi? 2. Després que es quedés a les portes de primera, preveu un any difícil per al Girona? 3. Té una plantilla curta i sobretot un sol punta. Massa risc? 4. Amb l'entrada del japonès Sakamoto, com veu el Sabadell? 5. Tamudo marcarà les diferències en el Sabadell? 6. Ni a Montilivi ni a la Nova Creu Alta no hi va gaire públic. Ho entén?

Amb raons ben diferents, els davanters del Girona i el Sabadell fan parlar. A Montilivi, per l'estrany fet d'haver format una plantilla amb un sol davanter pur, Chando. I a Sabadell, pel protagonisme que comença a assumir l'últim fitxatge, Raúl Tamudo, autor de dos gols contra el Jaén. En tots dos punts, hi ha una coincidència gairebé unànime entre els nou professionals consultats per aquest diari –vuit jugadors i el segon entrenador Xabi Gil– que han passat pels vestidors dels dos equips que es veuran les cares diumenge a Montilivi.

Els vuit exjugadors enquestats –Xabi Gil prefereix no posar-s'hi– consideren que el Girona se l'ha jugat massa deixant Chando com a únic davanter de referència. Creuen que és un risc, que alguns valoren com a “altíssim” o “extrem”. També destaca la coincidència de la idoneïtat del fitxatge de Raúl Tamudo pel Sabadell, que el va incorporar l'últim dia del mercat d'estiu, en què el Girona va haver de llançar la tovallola per falta de saldo. La trajectòria avala Tamudo, que malgrat no estar al seu màxim nivell pot ser molt i molt útil a segona A.

Incertesa i dubtes

La majoria d'enquestats coincideixen que, després del llistó que va deixar la millor temporada de la història del Girona, la missió serà més complicada per a l'equip de Ricardo Rodríguez, sobretot per les expectatives de l'afició, acostumada a veure l'equip guanyar molt sovint. El consell és anar fent amb tranquil·litat i sense obsessionar-se amb les comparacions. A Sabadell, la incertesa l'ha creat el canvi de mans a l'entitat, amb l'entrada del japonès Sakamoto. La majoria d'enquestats diuen que s'ha d'esperar un temps per veure com es desenvolupa el projecte, però n'hi ha uns quants que expressen les seves reticències als inversors que arriben de fora amb molta ambició, pel risc que pot suposar la seva marxa i sobretot pels precedents negatius d'altres llocs.

Massa poc seguiment

A Montilivi, l'afluència de públic en els primers partits ha baixat molt respecte al tram més dolç de la temporada passada. I a la Nova Creu Alta, l'assistència també és baixa. La majoria d'exintegrants dels dos clubs consultats consideren trist el fet que l'afició no s'acabi de despertar. N'hi ha que hi troben com a possibles arguments les expectatives creades la temporada passada a Girona, i una qüestió més d'identitat –arran de l'entrada de l'inversor japonès– a Sabadell. Però també hi vinculen el poder d'atracció del Barça, i el mal estès a la majoria de camps. “A tercera, és un drama”, diu Jordi Dot, ara entrenador del Manlleu.

El Girona ha encadenat dos partits sense puntuar, i el Sabadell només ha tret un punt dels nou com a visitant. Tot això, afegit a la incertesa dels derbis, fa que pocs es defineixin.

Txiki / Al Sabadell (2000/03 i 2004-06) i al Girona (03/04 i 12/13)

1. El Girona ha de trencar la dinàmica de dues derrotes, però el Sabadell tampoc és que estigui gaire fi a fora. 2. Repetir l'any passat és molt difícil. Ha canviat el cos tècnic i bona part de la plantilla. De tota manera, crec que estarà a la zona alta. 3. El risc és altíssim. No és bo tenir només un referent a dalt. Això és molt llarg i hi ha baixes formes, lesions, sancions... I la manca de competència tampoc no és gens bona. 4. Vist des de fora no sembla que hagi canviat massa cosa en el dia a dia del club. 5. Crec que serà un jugador molt important. La trajectòria futbolística l'avala i és un professional de cap a peus. 6. Cada any passa el mateix. Al principi de lliga hi van els més fidels. Després, en funció del que fa l'equip, la gent s'anima.

Xabi Gil / 2n entr. al Sabadell (2004/05) i al Girona (2012/13)

1. És complicat dir-ho. Pels últims resultats, amb més moral el Sabadell. Però és molt incert. El Girona és molt fort a casa. 2. No. Sempre s'ha dit que el primer objectiu és la permanència. L'inici ha estat bo, i s'ha d'anar fent amb calma. 3. Hi ha una direcció esportiva i un cos tècnic, i si ho han decidit així, doncs s'hi ha de creure. 4. Des de fora, és complicat. Però els projectes de fora sempre tenen un punt d'incertesa i risc. 5. És un gran jugador, però l'equip té una part de dalt força completa i no ho basen tot en ell. 6. A Sabadell, puc buscar motius d'identitat, arran de l'entrada del nou inversors. Potser estan a l'expectativa. A Girona, potser és una mica l'efecte rebot. Tothom té a la memòria l'any passat, i s'ha de tornar a il·lusionar.

Jordi Dot / Al Sabadell (1999-01 i 2004-06) i al Girona (2005-08)

1. Tots dos estan encara en un inici dubitatiu, però el Girona té les coses més clares. 2. Sempre ho és. Després d'una gran temporada, sobretot si l'objectiu no és estar tan amunt, hi ha molta expectació i la gent està acostumada als bons resultats. 3. Sí. I no deu passar perquè ho vulguin l'entrenador ni el secretari tècnic. 4. No m'agraden gaire aquestes coses. El Sabadell té molta història i arrelament a la ciutat. Si han deixat entrar gent de fora, és perquè ho tenen clar, però s'ha de vigilar. 5. Per historial i característiques, a 2a A se'n pot sortir de sobres. El Sabadell ha fet un pas endavant. 6. Ni entenc que la gent no vagi a futbol a 2a A, ni a 3a, on és un drama. Hi ha una crisi de valors. S'ha de provocar que la gent s'identifiqui amb els clubs.

Marc Callicó / Al Sabadell (1999-01) i al Girona (2001/02)

1. El Sabadell està en un bon moment, però jugant a Montilivi, veig el Girona com a favorit. 2. Sí, perquè la temporada passada va ser boníssima. Ara ha canviat l'entrenador i se n'han anat uns quants jugadors, i costarà. De tota manera, no crec que pateixi. 3. És molt poca cosa. La temporada es pot fer molt llarga. Una zona tan concreta com la punta de referència hauria de tenir més elements. 4. Tot depèn de si els deixen penjats a mitja temporada, com ha passat en altres casos. Si el projecte es manté ferm, pot ser molt important. 5. És un molt bon fitxatge. Un jugador amb qualitat i experiència. 6. No ho entenc, i encara menys després del que va fer el Girona. El problema és que, si no és el Barça, tot costa molt. És una llàstima.

Hèctor Simon / Al Girona (2008-10) i al Sabadell (2011-13)

1. Veig els dos equips un pèl irregulars. 2. Quan estàs tan a prop d'una gesta, l'any següent és complicat. La salvació no ha de ser difícil, però repetir el curs anterior, sí. 3. És un problema, i encara més amb 42 jornades. Ha d'adaptar a dalt falsos 9 i això pot ser un handicap. De tota manera, el Girona cada any descobreix algun golejador. 4. No sé l'ambició del projecte, però de moment no han fet una gran revolució i mantenen força el bloc. Els canvis han estat més d'àmbit intern. 5. Té gol i molts anys d'experiència a l'elit. No serà el mateix Tamudo de l'Espanyol, però és llest i 8 o 10 gols els farà segur. 6. És una llàstima. Em sorprèn més a Sabadell. No sé si és la crisi o la influència del Barça. A Oviedo n'hi tenim 10.000 a cada partit!

Alberto Manga / Al Girona (2008-10) i al Sabadell (2010/11)

1. El Sabadell ha guanyat confiança, però jugant a casa, el Girona és favorit. 2. Sí. Ha tingut baixes molt importants i serà un any difícil. 3. Sí. No sé per què han fitxat tan poc, amb tants jugadors com hi ha sense equip. Hi ha mitja puntes molt bons com Bordas i Felipe, però un sol davanter és molt poc. 4. El projecte sembla maco, però ha de ser sòlid. I això encara s'ha de veure. Té bons jugadors, però si vol pujar a primera ha de fer un esforç econòmic més important. 5. Crec que sí. Té molta experiència a primera i és un jugador de luxe per al Sabadell. 6. A Girona, potser s'han desanimat després de l'any passat. A Sabadell em sorprèn molt, perquè és una ciutat molt futbolera. No sé què passa. Si estan amunt, la gent s'engrescarà.

Arnal Llibert / Al Girona (2007-09) i al Sabadell (2009/10)

1. Tots dos han de guanyar per tenir regularitat. 2. Sí, sempre és difícil perquè el llistó està molt alt. És qüestió, com sempre, d'anar fent punts. 3. Sí. Sempre he estat partidari de tenir-ne tres o quatre. Per més que hi hagi altres jugadors que s'hi adaptin, un davanter és un jugador diferent, com el porter. Chando farà molts gols, però hauria de tenir competència. 4. Creia que hi hauria més fitxatges de renom, però n'han arribat seguint la línia de l'any passat. El canvi no sembla tan gran. 5. Tamudo sempre ha tingut gol. Serà important que el respectin les lesions i que tingui l'ajuda dels companys. 6. No. La gent se n'hauria de sentir més partícip. Tots estan a l'ombra del millor equip de la història, el Barça. I aquesta és la realitat.

Juan L. ‘Marcos' / Al Sabadell (2004-06) i al Girona (2001-04)

1. Estan força igualats. Possiblement el factor camp doni al Girona una lleugera condició de favorit. 2. El llistó està molt alt, però no crec que perjudiqui. Ara bé, cal evitar les comparacions amb el que es va fer perquè repetir allò és molt difícil. 3. El risc és extrem. Els jugadors necessiten competència al seu costat perquè el rendiment sigui òptim. I adaptar a dalt jugadors que no són davanters és posar-hi pedaços. 4. S'ha de donar un marge de confiança als japonesos. Serà important que no es desinflin després d'haver estat valents en apostar per entrar a la lliga professional espanyola. 5. Ajudarà segur, perquè el gol no es perd, però necessitarà adaptar-se a la segona divisió 6. El futbol no viu d'esquena a la crisi. La gent, a més, esperarà a veure com va el seu equip per enganxar-se. Com sempre.

Jordi Vinuesa / Al Sabadell (2000-02) i al Girona (2002-04)

1. El Girona ve de dues derrotes i el Sabadell, d'un triomf, però no crec que serveixi de referència. 2. Després d'un gran any sempre és difícil afrontar el següent, i encara més si el pressupost s'ha retallat tant. 3. Vaig coincidir amb Chando al Mallorca, en els juvenils i el filial. És un bon jugador, però si està tot sol el Girona ho pot pagar. Sempre és bo tenir algú al costat que et compliqui la titularitat i et faci competència. 4. Sé que el relleu va generar una certa polèmica, però cal més temps per analitzar la gestió. 5. Molt important. Ja ho ha començat a ser. No serà el jugador de fa 10 anys, però la picardia no es perd mai. 6. La crisi és molt dura i la gent ha de prioritzar necessitats per més que els agradi el futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)