Girona

CARLOS TERRAZAS

ENTRENADOR DEL MIRANDÉS

“Em va fer una mica de pena que el Girona no pugés”

“El desenllaç va ser sorprenent i em va deixar glaçat”, diu el tècnic, que va ser molt sovint a Montilivi per veure el seu pròxim rival

“Els entrenadors hem de recuperar la figura del mestre de futbol”

El sistema és un concepte estàtic del joc. És important com es desenvolupa, i el Girona és molt capaç de fer-ho

Carlos Terrazas (Bilbao, 09-02-1962) es torna a trobar el Girona, amb el qual presenta un balanç ben pobre (un empat i sis derrotes). El tècnic, que va ser molt sovint a Montilivi el curs passat perquè el visitant s'enfrontava després amb el Mirandés, va lamentar el desenllaç cruel per als gironins.

Entenc que el veurem menys per Montilivi que la temporada passada?
Sí, però aquest any m'ha passat amb el Llagostera, que juga contra el següent rival nostre i, per tant, penso anar sovint a Palamós.
Gairebé va fer algun miracle per ser a Montilivi, tenint en compte a quina hora jugava el Mirandés.
Sí, però tinc el costum d'anar a veure jo personalment en directe els rivals, sempre que puc. Ho faig habitualment i m'agrada.
El va sorprendre el desenllaç, amb el Girona sense ascens?
La veritat és que em va fer una mica de pena, perquè la temporada que va fer el Girona va ser extraordinària. Un club com el Girona mereixia pujar a primera. Va ser sorprenent el que va passar al final; em va deixar una mica glaçat. No m'ho esperava.
Creu que els serà difícil oblidar-ho?
Era una oportunitat magnífica. El Girona ja l'havia tingut, però potser no tan pronunciada, i tots donàvem per fet que aquest any estarien jugant a primera divisió. Dit això, però, no crec que els afecti. És un equip amb experiència, i això també els haurà ajudat a madurar. És veritat que la segona A és molt dura, i no tots els anys seran igual, però no crec que els pesi.
En què creu que ha canviat el Girona?
No crec que hagi canviat gaire. Algun jugador, però no l'estructura, la manera de jugar, l'actitud, la disposició al camp i com afronta els partits. És bastant similar tot plegat.
El sistema és el mateix. Menys sorprenent per als rivals?
El sistema és una visió, un concepte estàtic del joc. El més important és com desenvolupar-los, el moviment. Allò que fa vertaderament que el sistema sigui eficaç o no és el seu desenvolupament a través del dinamisme. I el Girona ha demostrat que és molt capaç de desenvolupar-lo.
Què és més difícil, atacar o defensar el 3-5-2?
Tampoc és qüestió d'haver d'entrar en disquisicions tàctiques, però és un sistema que va sorgir per combatre el 4-4-2 i, com que la majoria d'equips juguen amb variants del 4-4-2, aquest esquema diferent dificulta molt el desenvolupament del joc a l'altre equip.
Vostès també estan aplicant un esquema diferent?
Nosaltres estem desenvolupant des de fa temps una manera d'entendre la tàctica des d'un punt de vista diferent al que és més convencional. La base és saber si és més fàcil o difícil desenvolupar un sistema, i sobretot optimitzar-lo a partir dels recursos que tenim.
El Girona està rendint més a fora que a casa. Ho entén?
Tant la temporada passada com aquesta, el Girona s'ha caracteritzat per ser molt fort com a visitant. Aquest any, dues victòries en tres sortides. Els números hi són, i s'adiuen amb la línia d'un equip que fa temps que rendeix molt bé a camp contrari.
Els veu lluitant a dalt?
Crec que és molt aviat per saber-ho. Penso que la lliga serà molt més igualada que l'any passat, i que el més normal serà que facin falta més punts per sortir de baix, però en canvi menys per ser a dalt. No crec que hi hagi la fragmentació de l'any passat, en què cinc equips es van escapar.
Potser hi ha menys favorits clars a ocupar els llocs d'ascens?
Ens podem equivocar, però la prospecció que es pot fer ara mateix és aquesta. Es repartiran molt més els punts, cosa que vol dir que en faran falta més per sortir de la part baixa i menys per aspirar a l'alta.
Entre el Guadalajara i el Mirandés, té molt mal balanç amb el Girona.
No m'havia parat a analitzar-ho amb detall, però ara que ho diu, sí que és veritat. Tant de bo que diumenge això canviï i pugui celebrar la victòria.
Trobaran a faltar els 17 gols d'Urko Vera i els 9 de Pedro Martín?
En l'àmbit col·lectiu, vam marcar 42 gols en 42 jornades. Insisteixo que encara és molt aviat, perquè sis jornades són una mostra reduïda, però de moment hem marcat sis gols, que és la mateixa mitjana. És important que no depenguem dels gols d'un futbolista, però sense reduir el nombre de gols a favor. L'escenari ideal, és clar, seria augmentar el nombre de gols de l'equip, més enllà de si els concentra un jugador, dos o més.
No només és l'entrenador, sinó el mànager general. S'hi troba bé?
M'encanta. El president em va nomenar mànager general ja fa gairebé dos anys. En gestió futbolística espanyola, això significaria reunir les funcions d'entrenador i director esportiu. No deixa de ser el model britànic.
Li genera molta feina?
És qüestió d'organitzar-se, més que de molta feina. Crec que és un model eficaç, i l'any passat va donar molt bons resultats, amb la millor temporada de la història del club. El president va decidir canviar el model i vaig tenir la fortuna que comptés amb mi per desenvolupar-lo, perquè m'apassiona aquesta tasca.
El Mirandés està creixent?
Està creixent de manera exponencial. I és tot gràcies a la gestió que s'està fent des del club, amb el president i el consell. Amb inversions i infraestructures que estan donant al club una dimensió completament diferent. Estan desenvolupant un model sostenible en el temps, que és del que es tracta.
La seva vinculació és a llarg termini?
El contracte firmat és fins al juny del 2018. Per a mi és un honor que el president m'hagi ofert la seva confiança d'aquesta manera. Sóc conscient que en la lliga espanyola no és gaire habitual.
Precisament Pablo Machín també ha renovat fins al 2018.
Al final, el futbol tornarà als seus orígens. Això espero. Els entrenadors hem de recuperar la figura del mestre de futbol. I espero que, en la societat, la figura de mestre recuperi la importància que s'havia deteriorat una mica. Tinc l'esperança que anirà canviant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)