Girona

Un tastet de primera

Borja García, que havia enlluernat l'Arcángel amb 17 gols en el seu millor any com a professional, va viure la seva única experiència en la màxima categoria la temporada passada

Kiko Olivas i Richy també van jugar a l'actual líder, al qual esperen amb una motivació especial

El Còrdova va haver d'esperar quaranta-dos anys per tornar a trepitjar la primera divisió. I quan ho va aconseguir, una de les seves prioritats va ser recuperar com a cedit Borja García, que se n'havia anat al Madrid dos anys abans –a canvi d'1,4 milions d'euros– després d'una temporada espectacular. Borja va tenir l'oportunitat de tastar la màxima categoria la temporada passada, tot i que el pas del club per l'elit va ser breu i carregat de problemes. Diumenge, Borja –com Kiko Olivas i Richy– retrobarà a Montilivi l'equip andalús, que hi arribarà líder i amb ganes de confirmar-se com a candidat clar a recuperar la categoria perduda.

Borja García recorda “molts moments bonics” del seu pas pel Còrdova. En el primer, amb 21 anys, arribava del Rayo, on ja havia començat a mostrar detalls de la seva projecció. Va ser al Nuevo Arcángel, però, on va despuntar. Amb Paco Jémez a la banqueta i un estil molt atrevit, Borja solia jugar a la banda dreta, amb molta facilitat per arribar a l'àrea, i es va convertir en el màxim golejador de l'equip, amb 17 gols. “Vaig disfrutar moltíssim. És el millor any que he passat en la meva vida”, recorda. “I al club, que havia patit més avall en anys anteriors, es va crear una il·lusió que encara perdura.” El Còrdova va jugar la fase d'ascens, però va quedar eliminat pel Valladolid. I Borja se'n va anar traspassat al Madrid, que li va firmar un contracte per tres temporades. Després de dues al filial blanc, a segona A, va tornar al Còrdova, que celebrava el retorn a primera. “L'experiència de jugar a primera va ser gratificant, però alhora desil·lusionant perquè teníem ganes de quedar-nos-hi, i la temporada va anar malament”, reconeix. El Còrdova, amb tres entrenadors –Albert Ferrer, Miroslav Djukic i José Antonio Romero–, va estar sempre enfonsat al pou. “El començament va ser dur i vam trigar molt a guanyar el primer partit [el 6 de desembre, al camp de l'Athletic] i no ens va anar bé. Però ja és passat, i em quedo amb el fet d'haver pogut jugar a primera, als millors estadis”, explica el mitja punta, que veu un senyor canvi entre les dues categories: “A primera, estàs jugant en l'elit, t'enfrontes amb els millors jugadors que hi ha al món. Ara som a segona A, la categoria en què més he jugat, i el que volem és que amb el pas dels partits puguem estar més amunt d'on estem ara.”

Gestionant la suplència

Borja, que va jugar 28 partits a primera la temporada passada, no és titular habitual ara amb el Girona. De fet, encadena dos partits de suplent –a Tenerife, no va ni entrar al camp– després d'haver-ne disputat quatre de seguits a la mitja punta, on es baralla amb Felipe. “No és la primera vegada que em passa, això de ser suplent, i sempre he acabat acumulant molts partits. He de treballar, darrere dels companys que estan jugant, amb una competència sana i lluitant per poder ser titular. Ara l'entrenador ha decidit que he d'estar a la banqueta, i m'ho prenc com un avís per continuar treballant. I quan tingui l'oportunitat, l'he d'aprofitar i donar més del que he donat fins ara”, admet.

El líder no espanta

El Còrdova viu l'altre extrem de l'Almeria, que també va baixar de primera divisió i està enfonsat en la zona de descens. “Quan baixes, sol costar adaptar-te, però el Còrdova està demostrant que té una plantilla molt vàlida. Tenen gent amb experiència, i l'entrenador també hi està acostumat”, assenyalava Kiko Olivas, que va jugar al conjunt andalús la temporada 2012/13. El Còrdova és líder, però no espanta: “Sempre et motiva. És un al·licient més per sortir amb moltíssimes ganes”, diu l'excentral del Sabadell, que considera fonamental lligar dues victòries a Montilivi, contra el Còrdova i l'Elx. “Si ho aconseguim, l'equip agafarà un gran impuls.” És del mateix parer Richy Álvarez, l'altre exjugador del Còrdova al vestidor de Montilivi. “Venim amb una bona dosi de moral, després de guanyar l'Albacete i d'un empat a Tenerife que hauria pogut ser més premi, i estem animats.”

EL TRASPÀS

Borja García
2011/12
2a divisió A
El millor curs de professional de Borja, pitxitxi de l'equip de Jémez abans de ser traspassat al Madrid
38
partits
3212
minuts
17
gols
2014/15
1a divisió
Cedit pel Madrid, va debutar a primera. Va fregar la trentena de partits en un equip enfonsat a la cua
28
partits
1974
minuts
1
gol

LA SUPLÈNCIA

Kiko Olivas
2012/13
2a divisió A
Després de cinc temporades al Vila-real, sobretot al filial però també amb participació amb el primer equip, el central d'Antequera va fitxar pel Còrdova. Olivas va ser titular habitual a l'eix de la defensa d'un equip que va acabar catorzè, lluny del seu objectiu de lluitar en la zona alta, i amb dos entrenadors: Rafa Berges i Juan Eduardo Esnáider (les últimes nou jornades). L'estiu següent, el defensa se'n va anar a Sabadell, on va estar dues temporades.
29
partits
2385
minuts
0
gols

EL PAS PEL CÒRDOVA DE TRES JUGADORS DEL GIRONA

Vaig disfrutar molt en el primer pas pel Còrdova. És el millor any que he passat en la meva vida. Tot són bons records
Borja García
El seu pas per primera ha estat gairebé anecdòtic, però ja poden dir que hi han estat i ara demostren que són un equip fort
El Còrdova em va oferir l'oportunitat de donar-me a conèixer en la categoria i és d'agrair. Va ser una bona època meva
Richy Álvarez

REACCIONS

Richy Álvarez
2009/10
2a divisió A
En la seva primera experiència llarga a 2a A (havia debutat amb el Celta), va tenir poca participació
12
partits
913
minuts
0
gols
2010/11
2a divisió A
L'equip va rendir encara menys (de 10è a 16è), però Richy va jugar molt més, abans de fitxar pel Girona
32
partits
2831
minuts
2
gols
1,4
milions d'euros
va pagar el Madrid per Borja fa tres anys al Còrdova, al qual va tornar cedit el curs passat.
“M'ho prenc com un avís per continuar treballant. He de donar més”
Quan baixes de primera costa adaptar-te, però ells han començat molt bé, tenen experiència i costa marcar-los gols i fer-los mal
Vaig estar molt a gust a Còrdova, a prop de casa. La pena va ser no poder lluitar per estar a dalt, com es volia
Kiko Olivas
L'experiència de primera va ser gratificant, però alhora desil·lusionant, perquè ens volíem salvar i va anar malament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)