2a divisió FEF

Copa Catalunya

Miguel Álvarez, l'acaparador

El tècnic del Sabadell va guanyar dimecres la seva tercera copa Catalunya i iguala així el rècord que tenia Frank Rijkaard

Remarca el paper que ha tingut per a ell el torneig “com a plataforma d'accés al futbol professional”

La copa Catalunya, en aquesta era en què el show business ho aclapara tot i els assessors d'imatge tenen més poder de decisió que molts entrenadors, és una competició menystinguda. Ha quedat desvirtuada perquè el Barça –i també l'Espanyol, per inèrcia– té un calendari molt atapeït i se n'ha esborrat. Ara juguen una supercopa. Tot i això, el trofeu manté un punt d'atractiu romàntic, que se sustenta en les persones i les institucions que la dignifiquen any rere any. En les últimes dues edicions hi ha uns quants exemples, començant pels dos campions, l'Europa i el Sabadell, i acabant pel tècnic que va endur-se una minicopa cap a casa dimecres passat: Miguel Álvarez.

L'entrenador nascut a Guarromán (Jaén) va aconseguir, tretze anys després, la seva tercera copa Catalunya. Una fita que li permet igualar el rècord que havia establert Frank Rijkaard amb el Barça el 2007. La relació que l'andalús guarda amb aquest torneig, però, és molt més íntima i rellevant. Per a Álvarez, la copa Catalunya ha estat un trampolí que li va servir per projectar-se quan començava a fer-se un nom a la banqueta del Mataró. “Estic molt agraït a aquesta competició, començant per la final en què vam perdre a l'Olímpic de Terrassa contra el Barça de Van Gaal. Allò ens va permetre a mi i a molts jugadors del Mataró fer el salt al futbol professional”, explicava el tècnic després de guanyar el darrer títol. El primer record, tot i la derrota final, no és amarg. I és que a la capital del Maresme encara hi ha molta gent que recorda com el seu equip, de tercera divisió, va eliminar l'Espanyol en la tanda de penals de la semifinal, el 24 de febrer del 2000.

Dues copes seguides

Tal com relata Álvarez, aquella campanya al Mataró, amb el bon paper en la copa inclòs, permetria al tècnic pujar un esglaó i entrenar l'any següent el Terrassa. L'escenari era ja el futbol professional i, amb el conjunt vallesà, l'entrenador va treure's l'espina de la final perduda l'any 2000 i va alçar dues copes Catalunya consecutives, el 2002 i el 2003, després d'imposar-se al Barça i el Gavà respectivament. Per tornar a guanyar aquest trofeu, però, han hagut de passar tretze temporades. Ara Miguel Álvarez ha estrenat el palmarès del Sabadell a la competició. “Estic molt content perquè no es guanyen tres copes Catalunya cada dia, però me n'alegro sobretot per l'entitat i per la gent de la ciutat, ja que aquí feia mola il·lusió aquesta final”, explicava l'entrenador de 58 anys, que espera que el títol calmi els ànims en una parròquia desencisada i reenganxi també tots aquells que ja no van al camp: “El descens de l'any passat va ser una clatellada i hem de mirar de recuperar l'afició, que hi ha un projecte maco i s'estan fent bé les coses.”

El palmarès
3
copes
Miguel Álvarez
Terrassa, 2002 i 2003, i Sabadell, 2016
Frank Rijkaard
Barça, 2003, 2004 i 2007
2
copes
Johan Cruyff
Barça, 1991 i 1993
Mauricio Pochettino
Espanyol, 2010 i 2011
1
copa
Amb l'Espanyol
Pepe Carcelén (1995), José Antonio Camacho (1996), Miguel A. Brindisi (1999) i Ernesto Valverde (2006)
Amb el Barça
Louis van Gaal (2000), Tito Vilanova (2013) i Eusebio Sacristán (2014)
Amb l'Europa
Josep Moratalla (1997), Tintín Márquez (1998) i Pedro Dólera (2015)
Amb el Nàstic
Javi López (2007) i Kiko Ramírez (2012)
Amb el Blanes
Paco M. Bonachera (1990)
Amb el Palamós
Juanjo Díaz (1990)
Amb l'Andorra
Manuel Buján (1993)
Amb el Balaguer
Carles Viladegut (2001)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)