Territorial

ORIOL CAMACHO

SECRETARI GENERAL DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Hem d’escalonar els efectes”

“Hem intentat prendre la decisió més adequada al sentir majoritari i al sistema d’estructura i organització”

“Treballem amb l’escenari de començar a l’octubre i amb un calendari comprimit”

La federació catalana ha resolt amb ascensos i sense descensos el futbol amateur. El seu secretari general, Oriol Camacho, en dona els arguments.

Recorda la resolució de la RFEF. Venen d’aquí les directrius?
La resolució en part ve condicionada per la federació espanyola, però no ha estat del tot determinant. En el futbol amateur masculí i femení sènior, entenem que és una decisió el més justa possible en aquest context. El futbol de base és diferent, perquè el tenim regulat com a esport de formació i també hi ha la qüestió organitzativa. L’estructura de les competicions de base, a part de piramidal, és territorial, i s’ha de tenir en compte la gestió de les instal·lacions. Tot plegat ho complicaria molt, tenint en compte, a més, que la temporada que ve serà més curta.
Menys marge per a les queixes?
Sempre hi pot haver equips en una posició limítrofa, amb possibilitats d’ascendir, que es poden sentir perjudicats. Però al cap i a la fi, hem garantit el pla de competició en ascensos. En termes de dret, l’expectativa de dret no existeix. Hem anat a garantir el que estableix el pla sense més ascensos del que determina, perquè ens carregaríem la piràmide de les competicions. I hem intentat que l’acord de junta fos detallat, amb tots els criteris de desempats.
Han tingut en compte l’enquesta als clubs?
Per la brevetat de terminis i condicionats per la decisió de l’espanyola, es van articular les consultes a través de les delegacions. Hem intentat prendre la decisió més adequada al sentir majoritari i també més adequada al sistema d’estructura i organització que tenim.
Desquadrarà gaire el pla de competició 2020/21?
Surten unes pautes bastant similars, i en el futbol amateur ens podem plantejar diferències perquè quantitativament són poc volum comparat amb la base. La idea és que hi hagi un procés d’adaptació en les properes temporades, amb més descensos, per regularitzar aquesta estructura sobredimensionada. Intentarem que l’impacte no sigui directe en una sola temporada, perquè seria un efecte bumerang. Hem d’intentar escalonar els efectes. També estem pendents de la reforma del futbol no professional que ha plantejat la federació espanyola, que vol crear una categoria d’elit del futbol no professional. Quan sapiguem com quedarà l’estructura, segurament al juliol, podrem fer el nostre pla de competició i clarificar el nombre d’ascensos i descensos de cada categoria.
Tenen clar quan podran arrencar la temporada que ve?
Les autoritats sanitàries previsiblement no autoritzaran l’esport de contacte fins a l’octubre. Estem treballant amb aquest escenari. I ja queda un calendari molt comprimit; no vull ni pensar què passaria si se n’anés al novembre. Quan es puguin fer assemblees presencials, també plantejarem un pla B de competició que prevegi la possibilitat de rebrots. Que aquest any ens hagi agafat a tots per sorpresa té un passi, però a partir d’ara hem de ser previsors. Assumim que serà una temporada atípica i complicada, i intentarem adaptar-la a les circumstàncies.
És possible que hi hagi clubs que tinguin molts dubtes sobre què podran fer. Què els diria?
Nosaltres treballem amb aquesta previsió. Un cop la federació espanyola publiqui les bases de competició, la donarem a conèixer. Per molt que vulguem córrer, si no tenim aquesta informació no podem definir detalls.
S’ha anat avançant en futbol femení. Tem que amb la crisi hi hagi una frenada?
Esperem que no. Tenim campanyes d’impuls del futbol amateur i el femení, que es reforçaran. Estem pendents d’aprovar un pla econòmic de suport i ajut als clubs amb bonificacions i descomptes. I els ajuts de la temporada 2019/20 s’assumiran de manera íntegra. La campanya Orgullosa ha generat un creixement de llicències força bo, al voltant d’un 10% cada temporada; continuem sent la territorial amb més llicències de femení, i cada any pugem.
Veu bé la fórmula del ‘play-off’ exprés d’ascens a 2a B i 2a A?
Tot allò que sigui intentar resoldre les competicions jugant partits, millor. Poques solucions més tenien.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)