Girona

L’expulsió i la desaparició

El Girona surt escaldat de l’Anxo Carro després de completar una segona part per fer-s’ho mirar, condicionada per una vermella ingènua de Luna (44’)

Després d’una primera part sense suc, el Lugo troba moltes facilitats contra un equip diluït i impotent

LUGO 3 GIRONA 0

GOLS:1-0 (58’) Xavi Torres. 2-0 (67’) Hugo Rama. 3-0 (74’) Chris Ramos.ÀRBITRE:Galech Apezteguía, del col·legi navarrès.VAR:Sánchez López.Targetes grogues:A Pita (49’), Xavi Torres (54’), Cristian Herrera (65’), Rodríguez (71’) i Juanpe (80’), del Lugo; i a Samu Saiz (44’), del Girona.Targetes vermelles:Directa a Luna (44’), del Girona. GIRONA: Juan Carlos Calavera Ramalho Bernardo Luna
Ibra Kebé
Valery (78’) Monchu
Pablo Moreno (68’) Yoel Bárcenas
Santi Bueno (46’) Gumbau Samu Saiz
Cristóforo (68’) Nahuel Bustos
Mamadou Sylla (60’)
RESTA DE CONVOCATS: Suárez (p.), Morilla (p.), Franquesa, Pau Víctor i Arnau Martínez
RESTA DE CONVOCATS: Varo (p.), Marcelo, Pedro, El Hacen i Luis Ruiz

Una expulsió tan ingènua com la d’Antonio Luna, que precisament és dels pocs fitxatges amb un bon recorregut com a professional, no pot ser l’únic argument per defensar la desaparició del Girona, que va passar d’una primera part correcta i digna a una segona desconcertant. Un equip que està en construcció farà bé d’aprendre unes quantes lliçons, perquè amb el segon període que va completar a l’Anxo Carro no anirà enlloc. Condicionat per la inferioritat numèrica, que no va saber gestionar ni al camp ni des de la banqueta, el Girona es va deixar menjar pel Lugo, que va trobar totes les facilitats per convertir el partit en un exercici plàcid, davant l’apatia d’un conjunt visitant desfet, desorientat i diluït. Perquè et poden acabar golejant quan busques la reacció a la desesperada, però el Girona no va tenir capacitat ni tan sols d’intentar-ho. La desfeta, contundent i inapel·lable, trenca l’estat creixent d’autoestima que havia agafat l’equip amb dues victòries seguides per la mínima i demostra que la competitivitat, concepte clau en el discurs de Francisco, no sempre es té. El Girona encara no és prou equip.

Domini i prou

Francisco tenia clar que oxigenaria l’equip i, a més de Ramalho, va fer debutar com a titulars Nahuel Bustos, Yoel Bárcenas i Ibrahima Kébé, que fa tota la pinta que anirà agafant cada cop més pes. Sense fer res de l’altre món, el Girona va començar amb més ambició que el Lugo, que preferia esperar a veure la proposta dels de Francisco. A Samu Saiz, se’l veia més participatiu que en els partits anteriors. Des del costat esquerre, el madrileny es movia i se centrava per entrar en joc, però li va faltar precisió, sobretot en una centrada després d’una bona recuperació que no va ser bona ni per a Nahuel Bustos, que l’esperava sol al mig, ni per a Yoel Bárcenas (8’). Els gironins tenien més domini, més claredat. Dels gallecs, tímids, només van destacar les progressions de Gerard Valentín, que primer va engegar la moto i després va fer una centrada que es va enverinar i va estar a punt de sorprendre Juan Carlos. A les àrees, de tota manera, passava ben poca cosa. Nahuel es movia i s’oferia, però no acabava d’atrapar res. Faltava precisió en les passades a partir de tres quarts de camp. En accions puntuals, l’equip gironí era capaç d’acumular jugadors en fase ofensiva, però no ho aprofitava. Una d’aquestes va acabar amb xut sec i potent de Gumbau, massa centrat. I quan semblava que res desequilibraria la primera meitat, va arribar l’expulsió indiscutible d’Antonio Luna, que va ser víctima de la velocitat de Valentín i el va caçar al turmell per aturar un contraatac. Una acció gens pròpia d’un futbolista amb l’ofici del lateral esquerre redibuixava l’escenari amb mig partit al davant.

Un altre partit

La primera decisió de Francisco després de l’expulsió no va ser cobrir el lateral esquerre amb Enric Franquesa, sinó fer entrar Santi Bueno i desplaçar Ramalho al costat. Sense Yoel Bárcenas, sacrificat, el Girona va quedar sense peces als extrems i Samu es va ajuntar a Nahuel Bustos. Però tot passava lluny del davanter argentí. El Lugo hi va posar de seguida la marxa de més que probablement, sense la superioritat, hauria esperat a fer. Juan Carlos va tenir més feina en el primer minut de la segona part que en tota la primera. Era tot just un avís del ruixat que l’esperava. Amb córners i acumulant molts homes, el conjunt de Nafti va cercar el gol fins que el va trobar, en la continuació d’un córner que els gironins van defensar sense contundència. Francisco va fer un canvi d’home per home al davant (Sylla per Nahuel, molt estèril), però el Lugo tenia guanyat el terreny al mig. I era un no parar de recuperar pilotes i acostar-se a Juan Carlos. Un contraatac pèssimament gestionat –pèrdua de Ramalho molt amunt, ningú frenant la jugada i Samu corrent a distància– va originar el segon, amb túnel al porter. Era un monòleg. El Girona no només es mostrava molt tou al darrere, sinó que no feia ni pessigolles amb la pilota als peus. La desaparició era integral, en tots els registres. Abans de marcar el 3-0 –Hugo Rama va fer el que va voler gràcies a la passivitat rival–, el conjunt gallec va enviar una rematada al pal. I els visitants, res de res. Ni un xut. De fet, en tot el partit, només un de Gumbau entre pals. Francisco va fer més canvis, possiblement pensant ja més en dissabte i a mirar d’activar Pablo Moreno. I a l’altra àrea, l’única on hi havia substància, Juan Carlos va evitar el quart en un un contra un amb Rodríguez. El retorn a l’Anxo Carro va ser una creu per al porter i per al Girona, que va mostrar la cara més fosca.

DE PASSERELL

La vermella de Luna espatlla una primera part correcta i capgira del tot el guió

ATROPELLATS

El Lugo fa el pas endavant i, amb un rival molt tou, no s’atura amb l’1-0 ni amb el 2-0

DESCONCERTANT

Imatge horrible en la segona part del Girona, en tots els registres i sense fer ni un sol xut

MINUT A MINUT

7’ Luna engalta una volea després d’un refús de la defensa, però se’n va als núvols. 18’ S’enverina una centrada de Gerard Valentín i la pilota passa a prop del pal.
35’ Samu la cedeix a Gumbau, que prova un xut potent des de la frontal, però bloca el porter.
44’ Luna talla un contraatac amb una entrada duríssima i innecessària sobre Gerard Valentín i veu la vermella directa. 46’ Pèrdua d’Ibra Kebé i Cristian Herrera prova un xut potent que Juan Carlos desvia a córner. 46’ Campabadal busca un gol olímpic i Juan Carlos ha de refusar amb els punys a la línia.
52’ Centrada xut de Rodríguez, que obliga Juan Carlos a treure una bona mà i després Bueno està a punt de marcar en pròpia porteria.
53’ Juan Carlos evita un altre gol olímpic i després atura una rematada d’esperó de Xavi Torres.
58’ Gran parada de Juan Carlos a una rematada de cap de Venancio, però el rebot va a Xavi Torres, que l’afusella i marca l’1-0.
67’ Contraatac del Lugo que finalitza, amb poc angle, Hugo Rama entre les cames de Juan Carlos per marcar el 2-0.
69’ Centrada des de la dreta i Rodríguez remata de cap, però el pal evita el tercer.
74’ Gran jugada d’Hugo Rama i, després d’un rebot, Chris Ramos marca el 3-0. 89’ Juan Carlos evita el quart de Rodríguez, que havia intentat picar-li la pilota per sobre.