Girona

Novetats a la vista

La visita a la Real Sociedad B de dilluns a Anoeta suposarà enfrontar-se a un filial gairebé cinc anys després

Serà el primer duel dels gironins contra el filial donostiarra, que es convertira en el 67è rival en la LFP

Dilluns el Girona visitarà Anoeta, ara rebatejat amb el nom de Reale Arena, per enfrontar-se a la Real Sociedad B. És l’estadi amb més capacitat de la categoria, amb 39.500 espectadors, però un dels que menys afluència d’espectadors té, i és que hi ha hagut partits en què no s’ha arribat al miler d’espectadors. De fet, el rècord està en els sis mil espectadors del partit contra l’Eibar amb l’asterisc que qui va omplir més l’estadi van ser els visitants. L’explicació és simple: un filial ha tornat a 2a divisió A. Cinc temporades després que la categoria de plata quedés orfe d’equips dependents amb el descens del Sevilla Atlético el curs 2016/17 –el mateix de l’ascens del Girona–, la Real Sociedad B, dirigida per Xabi Alonso, s’hi ha colat aquesta temporada avançant els filials del Barça, el Madrid o el Vila-real, que fa anys que es queden a les portes del desitjat retorn a 2a A.

Un balanç millorable

Abans d’aquest buit de filials a la categoria el Girona sempre s’havia trobat com a mínim un equip dependent. De fet, els gironins s’havien enfrontat a fins a cinc filials diferents –els del Sevilla, el Vila-real, el Barça, el Madrid i l’Athletic Club– en un total de 26 partits. La realitat és que gairebé sempre ha pogut sumar contra els filials, excepte el curs 2013/14 en què va perdre els dos partits contra el Barça B i només va sumar un punt contra el Madrid B, però en línies generals el balanç que ha aconseguit el Girona no és per tirar coets. En total, els gironins han sumat 38 punts dels 78 possibles en els duels contra equips dependents en el futbol professional, unes xifres que amb prou feines servirien per ser equip de play-off, i s’ha de tenir en compte que la majoria de filials sempre han quedat classificats a la part baixa de la taula.

Els números encara empitjoren més quan el Girona ha hagut de jugar contra algun dels filials a domicili, i és que lluny de Montilivi el Girona ha sumat 17 punts dels 39 possibles, amb un balanç de quatre victòries, cinc empats i quatre derrotes. La dada optimista, però, és que l’última derrota del Girona al camp d’un filial va ser la temporada 2013/14, quan els gironins van perdre 2-1 al Miniestadi contra el Barça B, en un partit que va deixar molt tocat el Girona d’un recent aterrat Pablo Machín, que després va firmar un final de temporada excel·lent per acabar salvant la categoria abans de començar a escriure els millors anys de la història del club.

El segon rival nou

El duel contra la Real Sociedad B, a més de tornar a enfrontar-se a un filial després de tantes temporades, suposarà afegir un nou equip a la llista de rivals dels gironins des de l’arribada al futbol professional. Concretament, serà el rival número 67 en les catorze temporades consecutives que els de Montilivi fa que són a la LFP.

Afegir equips a aquesta llista s’està convertint en una tradició els últims anys, des del retorn a 2a divisió A, i és que fa dues temporades el Girona es va enfrontar per primera vegada a l’Extremadura i al Fuenlabrada, el curs passat es va estrenar contra la UD Logroñés, i aquesta temporada ni més ni menys que els gironins hauran conegut o coneixeran quatre equips nous, perquè el Girona no s’havia enfrontat mai a cap dels que el curs passat van ascendir de 2a divisió B. En aquest sentit, la Real Sociedad serà el segon rival nou d’aquesta temporada, i el Girona espera seguir el mateix camí que va seguir en la primera jornada amb l’Amorebieta, l’altre rival que els gironins ja han estrenat aquest curs. Els de Míchel encara tenen pendent enfrontar-se a l’Eivissa i el Burgos, amb els quals tancaran la primera volta el 12 i el 19 de desembre, respectivament.

2003/04 Màlaga B
15è
2004/05 Màlaga B
17è
2005/06 Madrid B
11è
Màlaga B
21è (baixa)
2006/07 Madrid B
19è (baixa)
2007/08 Sevilla Atlético
2008/09 Sevilla Atlético
22è (baixa)
2009/10 Vila-real B
2010/11 Barça B
3r
Vila-real B
17è
2011/12 Barça B
Vila-real B
12è (baixa)*
2012/13 Madrid B
Barça B
2013/14 Barça B
3r
Madrid B
20è (baixa)
2014/15 Barça B
22è (baixa)
2015/16 Athletic B
22è (baixa)
2016/17 Sevilla Atlético
13è
2017/18 Barça B
20è (baixa)
Sevilla Atlético
22è (baixa)
2021/22 Real Sociedad B
(*) Va baixar arrossegat pel descens del primer equip de primera divisió a segona A

Quatre visites a Anoeta contra el primer equip amb un pobre balanç

El Girona s’enfrontarà per primera vegada a la Real Sociedad B, però no ho farà en un escenari desconegut, ja que els blanc-i-vermells ja han visitat Anoeta en quatre ocasions per enfrontar-se al primer equip. Primer ho van fer les temporades 2008/09 i 2009/10 a 2a divisió A i després les dues temporades que els gironins van jugar a primera divisió (2017/18 i 2018/19). En aquests casos el conjunt basc sempre partia com a gran favorit i va respondre a les expectatives sobre el terreny de joc, ja que el Girona no va ser mai capaç de guanyar al camp de la Real Sociedad. De fet, el balanç en les quatre visites és de dues derrotes i dos empats, repartits entre 2a A i primera. En l’etapa a la categoria de plata el Girona va perdre 2-0 en la primera visita i va empatar (2-2) en la segona, mentre que en l’etapa a l’elit els gironins van rebre una de les pitjors golejades a primera divisió el curs 2017/18 amb la derrota 5-0 a Anoeta. El curs següent, el del descens, els gironins van plantar més cara i van ser capaços de sumar-hi un punt gràcies a un empat a zero.

La principal curiositat és que per primera vegada en el futbol professional el Girona jugarà contra un equip filial després d’haver jugat contra el primer equip, i és que fins ara sempre havia passat a l’inrevés. Amb el Sevilla, el Vila-real, el Barça, el Madrid i l’Athletic Club el Girona es va enfrontar primer al filial i després es van creuar els camins amb el primer equip, ja fos a 2a divisió A o en les dues temporades que els gironins van estar a primera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)