Girona

El col·leccionista d’ascensos

Míchel busca el seu tercer ascens a primera en tot just el sisè curs a les banquetes

En el segle XXI, només dos tècnics d’una àmplia trajectòria com són Marcelino i José Luis Oltra ho han aconseguit

El Girona està a 180 minuts de la glòria de tornar a posar els dos peus a primera divisió. En els dos últims cursos n’ha arribat a posar-ne un, tot i que al final ha hagut de veure com era el rival el que celebrava l’ascens a la màxima categoria al bell mig de la gespa de Montilivi. Si supera el Tenerife en la final del play-off, el club blanc-i-vermell pot assolir el seu segon ascens a primera en més de 90 anys d’història, una sensació que ja ha pogut assaborir el seu entrenador, Míchel Sánchez, que en la seva curta trajectòria a les banquetes després de retirar-se com a jugador professional (només s’acumula sis com a primer tècnic d’un equip sènior), ja ha ascendit amb el Rayo Vallecano, la campanya 2017/18, i l’Osca, la 2019/20. En tots dos casos ho va aconseguir per la via directa, com el Girona la temporada 2016/17, i aquest any lluita per fer-ho pel camí més llarg de les eliminatòries.

Èxit precoç

Una vegada retirat de la pràctica del futbol, el 2012, Míchel Sánchez va començar a treballar en les categories inferiors del Rayo Vallecano, el club que l’ha vist créixer. El 2016 va agafar l’equip juvenil però ja en el mateix curs va acabar la temporada dirigint el primer equip substituint Rubén Baraja i amb el descens a segona B perseguint l’entitat. Després de salvar el club, Míchel va gaudir d’una primera temporada sencera que no va desaprofitar fins a portar els madrileny cap a primera, el mateix que va poder aconseguir el curs 2019/20 amb l’Osca, que va apostar per ell després d’acabar la seva aventura a l’equip de la seva vida en una ratxa nefasta a primera divisió.

Amb els aragonesos i amb una pandèmia pel mig inclosa, Míchel va aconseguir el segon ascens a l’elit, també com a campió, tot i que va tornar a topar amb la màxima categoria i la seva exigència per acabar sent destituït, previ pas al Girona, equip en el qual, es pugi o no, ja ha renovat el seu contracte fins al 2024 en una clara mostra de confiança mútua entre les parts i el projecte gironí. Míchel ha tornat a fer un equip guanyador adaptant el seu estil però també escoltant i localitzant les virtuts de la plantilla per també aplicar matisos a la seva filosofia que, en bona part de la temporada, ha funcionat molt bé.

Per igualar

En el segle XXI, només hi ha dos entrenadors en el futbol espanyol que hagin aconseguit més ascensos a primera que Míchel. Són dos tècnics amb una àmplia experiència: Marcelino García Toral, que ha fet carrera per diversos clubs de l’Estat a primera divisió en els últims anys, i José Luis Oltra, vinculat a múltiples equips, sobretot, de segona A. Els dos tècnics, als quals Míchel pot igualar, van assolir ascensos amb el Recre, el Saragossa i el Vila-real, Marcelino, o amb el Llevant, el Tenerife i el Dépor, Oltra, clubs en aquella època capdavanters a segona i amb ambicions elevades.

A més del tècnic del Girona, hi ha dotze entrenadors més que han aconseguit dos ascensos a primera des del 2001 passat. Pacheta i Rubi els han lligat aquest curs amb el Valladolid i l’Almeria respectivament –anteriorment amb l’Elx i l’Osca–, i d’altres, fins i tot, ho van aconseguir amb dos equips diferents però en dues temporades consecutives, tota una proesa a l’abast de pocs. José Bordalás va pujar l’Alavés a primera però el curs següent va agafar el Getafe ja amb el curs començat per ascendir-lo, i Esteban Vigo va fer el mateix amb el Xerez i el curs posterior amb l’Hèrcules.

Míchel té entre cella i cella demostrar que pot ser també un tècnic guanyador a primera, però primer haurà de pujar amb el Girona.

FUTUR BRILLANT

El tècnic, renovat fins al 2024, ha tornat a fer un equip guanyador adaptant l’estil

EXCEPCIONAL

Bordalás i Esteban Vigo van pujar amb dos equips diferents en dos cursos consecutius

TÈCNICS AMB MÉS ASCENSOS A 1A

Marcelino García 3 ascensos
Recre (05/06), Saragossa (08/09) i Vila-real (12/13)
José Luis Oltra 3
Llevant (05/06), Tenerife (08/09) i Dépor (11/12)
Míchel Sánchez 2
Rayo (17/18) i Osca (19/20)
José Rojo ‘Pacheta’ 2
Elx (19/20) i Valladolid (21/22)
Joan F. Ferrer ‘Rubi’ 2
Osca (17/18) i Almeria (21/22)
Vicente Moreno 2
Mallorca (18/19) i Espanyol (20/21)
Luis García Plaza 2
Llevant (09/10) i Mallorca (20/21)
José Bordalás 2
Alavés (15/16) i Getafe (16/17)
Juan Ramón L. Muñiz 2
Màlaga (07/08) i Llevant (16/17)
Paco Herrera 2
Celta (11/12) i Las Palmas (14/15)
Pepe Mel 2
Betis (10/11) i (14/15)
Fernando Vázquez 2
Celta (04/05) i Dépor (13/14)
Esteban Vigo 2
Xerez (08/09) i Hèrcules (09/10)
Manolo Preciado 2
Llevant (03/04) i Sporting (07/08)
Lucas Alcaraz 2
Recre (01/02) i Múrcia (06/07)
José Manuel Esnal ‘Mane’ va aconseguir el tercer ascens a primera el curs 05/06 però els dos anteriors els havia assolit amb el Lleida (92/93) i l’Alavés (97/98).
David Vidal, Rafa Benítez i Joaquín Caparrós van aconseguir el seu segon ascens el segle XXI, el primer no.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)