Girona

DAVID LÓPEZ

CENTRAL DEL GIRONA

“Hem millorat les expectatives”

“Hi havia dubtes per algunes baixes, però hem aprofitat l’inici, que era molt important”

“Estem controlant bé l’aspecte defensiu després de fer una gran feina durant la pretemporada”

No hi ha eufòria als vestidors. Sabem que es necessiten moltes més jornades per veure on podem ser a final de curs
Em trobo bé emocionalment. Separar els camins amb l’Espanyol m’ha anat bé per tornar a disfrutar del futbol

David López (Barcelona, 09-10-1989) ha començat la seva segona temporada al Girona com una peça indispensable per a Míchel a l’eix de la defensa, sobretot després de la marxa de Santi Bueno. El veterà defensa barceloní té molt clar que es poden aconseguir fites importants aquesta temporada després del gran inici de curs. A més, parla del moment que viu a Girona després d’haver-se alliberat de la pressió a la qual estava sotmès a l’Espanyol i de com ha preparat el curs per evitar tenir els problemes físics de la temporada passada.

Han engegat la lliga amb deu punts de dotze possibles. Imagino que més del que es podien esperar. Què li sembla?
És una gran notícia, sobretot per mantenir la línia ascendent que ja acumulàvem de la temporada passada. Hi havia certs dubtes perquè havien marxat jugadors importants com Oriol Romeu, Taty Castellanos i Santi Bueno a última hora, però tot i així crec que la direcció esportiva ha fet una gran feina i han arribat jugadors que estan aportant molt. Continuem amb el treball que fèiem amb el míster i ara tothom sap què vol i què demana. Això fa que sigui més fàcil començar així. Hem aprofitat bé l’inici de lliga, que per a nosaltres era important perquè sabíem que teníem partits complicats fora de casa. Hem millorat les expectatives.
Més enllà dels resultats, amb què es queda d’aquests primers partits?
Sobretot amb la mentalitat de l’equip. Hi ha partits que han esdevingut molt complicats i d’altres que ho eren, sobretot contra la Real Sociedad i el Sevilla. Hem estat capaços de seguir amb el nostre joc i la nostra idea, aportant el que nosaltres volíem en cada partit. Fins i tot en l’últim, contra Las Palmas, en què el resultat es podria haver decantat cap a qualsevol de les dues parts, nosaltres vam buscar-ho fins al final i ens vam poder endur els tres punts. Aquesta mentalitat de l’equip està sent molt bona.
Ha generat una mica d’eufòria als vestidors el fet de veure’s en la segona posició?
No, dins dels vestidors, no. Sabem que és una cosa circumstancial. Necessites moltes més jornades per veure per on anirà l’equip al final de temporada. Amb quatre jornades no és suficient, però si més no el que vol dir és que estem en una bona dinàmica i que el treball està tenint bons resultats, de manera que t’anima a continuar treballant de la mateixa manera.
L’aturada ha arribat en un mal moment per intentar mantenir la dinàmica?
Sí. Òbviament crec que per a nosaltres ara no és el millor moment per parar, perquè venim en una bona dinàmica, amb bons resultats i encaixant pocs gols. Però bé, estem aprofitant aquests dies per continuar millorant i corregir petits detalls. També tenim bastants jugadors internacionals, que fins a cert punt no sé si és del tot bo, però espero que tornin tots bé i puguem continuar amb la mateixa dinàmica.
Abans destacava que han encaixat pocs gols, i és que ja han deixat dues porteries a zero. És la millor notícia?
És un aspecte a valorar i molt important, perquè avui dia mantenir una porteria a zero a primera divisió és molt complicat. La temporada passada ens va costar molt aconseguir la primera i aquest any ja en tenim dues. A més, a banda del dia contra la Real Sociedad en què vam patir més perquè era el primer, la sensació a Sevilla, on també vam encaixar, no va ser de patir gaire. Per ara estem controlant molt bé aquest aspecte, que és una de les coses que s’havien de millorar. S’ha fet un gran treball durant la pretemporada.
L’objectiu que s’han marcat als vestidors torna a ser assolir els 53 punts que tant es van invocar la temporada passada?
Sí, Míchel ho va deixar ben clar des del primer dia. Ell ho té molt clar perquè veu el potencial que té aquesta plantilla, i ja ho va dir la temporada passada, quan pràcticament ningú hi confiava. Esperem ser capaços d’arribar-hi o superar-los.
Es pot parlar d’Europa?
Jo crec que és maco que, sobretot des de l’afició, es puguin somiar aquestes coses. Per a un club mantenir-se dos anys consecutius a primera divisió ja és molt important, així que imagina’t pensar en competicions europees. Però, vaja, als vestidors hem de tenir molt clar que cal continuar treballant i tocar de peus a terra. Amb humilitat sempre pots pensar en grans coses, perquè això serà el que farà que hi puguis arribar.
Veu alguna cosa diferent respecte al curs passat que els permeti fer aquest pas més?
Crec que hi ha hagut canvis, sobretot en la posició d’Oriol Romeu, que és molt complicada. L’Aleix, però, l’està suplint molt bé. L’equip s’ha hagut d’adaptar una mica a aquest canvi, perquè òbviament l’Oriol t’aporta unes coses que l’Aleix no, i a l’inrevés: l’Aleix t’aporta coses que no feia l’Oriol. Crec que ens hi hem adaptat molt bé. Després, la marxa de Taty, amb molts partits i molts gols i que ajudava moltíssim. És una figura que no tenim, però Stuani ha començat bé i tenim Dovbyk. Crec que tenim un ventall més ampli de jugadors. Ha aparegut Savinho quan pràcticament ningú s’ho esperava, i fins i tot Jastin, que ha fet una grandíssima pretemporada. És un cúmul de situacions de jugadors que donen un ventall molt ampli de possibilitats a l’entrenador.
Que aquestes baixes no es notin gaire és el que els dona més confiança de l’inici?
Probablement sí, perquè és el que generava més dubtes. El fet que marxin tres o quatre jugadors de la columna vertebral de l’equip era un motiu per preocupar-se, però com deia crec que la direcció esportiva ha fet una feina espectacular. Els nous han fet tots els possibles i l’entrenador els ha fet encaixar perquè l’orquestra soni el màxim de bé, i això fa que es vegin les coses d’una altra manera.
D’aquests nous reforços, està compartint la posició de central amb Blind. Com el veu?
És un jugador que té moltíssima experiència i és molt fàcil entendre’s amb ell. Potser l’idioma és un factor que dificulta una mica que la seva adaptació sigui molt més ràpida, però s’hi està esforçant molt. Ens estem entenent molt bé i aporta moltíssimes coses a l’equip, sobretot un grandíssim servei de pilota. La seva experiència fa que tàcticament en l’aspecte defensiu patim molt poquet.
Sense Santi Bueno i sense un pivot més pur, es veu amb més responsabilitat en el servei de pilota?
Crec que més o menys tinc la mateixa que la temporada passada. El que sí que és veritat és que havia arribat a un punt d’entesa amb el Santi i l’Oriol que em permetia saber on eren i què farien pràcticament sense mirar. Havíem arribat a un nivell de complicitat molt bo i formàvem un bon triangle, tant en el servei de pilota com a l’hora de defensar. Les circumstàncies són les que són i fan que t’hagis d’adaptar als canvis, però per ara les coses estan sortint bé.
Altres reforços que han arribat són Eric Garcia i Jhon Solís, amb qui haurà de compartir minuts en aquest triangle que comentava. Com els veu?
Eric, sobretot amb la sortida de Santi Bueno, serà un jugador molt important segur. Havent estat al Manchester City i al Barça, no cal dir que és un gran jugador; ens pot aportar moltíssim. A més, és un central amb molt bon peu i servei de pilota, que per a nosaltres és indispensable. Segur que serà important aquesta temporada. Amb Jhon, estem a l’expectativa. És una aposta del club; és un jugador molt jove, que ve d’un futbol diferent, i entre tots l’haurem d’ajudar. Ha d’entendre el sistema de l’entrenador i a poc a poc hi anirà entrant, però lògicament serà a qui més li costarà.
Personalment ha començat a un gran nivell. Com es troba?
Estic content. He pogut fer tota la pretemporada sencera, que era una de les coses que necessitava. M’he preparat molt físicament, sense gairebé descansar en tot l’estiu. Això fa que hagi arrencat bé. Sobretot físicament, que és el que volia millorar de la temporada passada per no tenir tantes lesions. Estic bé i tinc confiança. També en l’aspecte tàctic hi ha la feina del curs passat. Tot fa que estigui a bon nivell, i que duri.
El van afectar molt les lesions de la temporada passada?
Sí, sobretot perquè van ser en moments puntuals. Vaig començar bé la temporada fins que vaig tenir la lesió al tendó d’Aquil·les, que va ser força important i em va fer parar sis setmanes. Quan tornava a arrencar em vaig trobar amb l’aturada del mundial, que no és una cosa habitual, i em va costar molt. Vaig tenir una altra lesió d’un mes i la sensació és que em va seccionar molt la temporada i no vaig poder fer grans volums de partits consecutius, que és el que m’hauria agradat. Serveix per millorar i és el que he intentat aquesta temporada.
Diu que s’hi ha centrat molt. Què ha fet de diferent?
Al final has de veure en què pots millorar cada temporada. Aquest era un aspecte dels més importants, per poder ser més fiable i estar sempre disponible per a l’entrenador. L’única manera és treballar en l’aspecte físic i muscular, amb treballs específics de força i prevenció de lesions, que és el que he fet.
Sent que viu una segona joventut?
O una tercera [riu]. El més important és que em trobo bé. No només físicament sinó també emocionalment, que és un factor molt important. Venia d’anys complicats a l’Espanyol i retrobar-me i tornar-me a sentir bé dins d’un camp de futbol és agradable, i això ajuda molt.
Després d’aquests anys difícils a l’Espanyol esperava tornar a tenir aquest gran nivell a primera divisió?
Jo sentia que era capaç de tornar a tenir aquest nivell perquè em trobava bé físicament, però emocionalment no han estat anys fàcils, amb la lesió al genoll, la pandèmia i el descens. Van ser anys complicats i això fa que t’instal·lis en un núvol de negativitat i que vegis que no acaben de sortir les coses, però com que em trobava bé físicament sabia que podia arribar aquest moment.
Pel que diu, se sent alliberat.
I tant. Van ser moments complicats, amb molta pressió i havent de suportar coses que no em pertocaven, però això m’ha fet millorar i m’ha fet créixer. Ara soc una persona molt més treballada mentalment i de tot se n’aprèn i en poden sortir coses bones.
En què l’ha ajudat el Girona o el seu entorn?
Simplement el fet de sortir d’aquesta responsabilitat que tenia amb la capitania, i de tot el que hi havia dins de l’entorn de l’Espanyol... Hi havia una certa intranquil·litat i separar els camins és el que m’ha anat bé per disfrutar del futbol.
Des de la distància entenc que continua patint amb la manera com veu l’Espanyol.
I tant. El moment que viu el club és molt delicat i els que hi hem estat ho sabem perfectament. És difícil que surtin bé les coses, perquè quan des de dins no s’està treballant bé és molt i molt complicat obtenir resultats. Això és el que viu l’Espanyol. Espero que amb els canvis a la direcció esportiva i l’arribada de Luis García siguin capaços de tornar a primera divisió.
Tornant a vostè, acaba contracte al final de temporada. Hi ha alguna conversa amb el club per renovar?
No, de moment no. Estic molt tranquil. Estic molt agraït al Girona i especialment a Quique Cárcel i a Míchel per l’oportunitat que em van donar. Ja hi haurà temps de parlar. De moment hem de mantenir la línia ascendent que està tenint l’equip.
Té ganes de continuar gaires més anys a l’elit?
Sí, òbviament. Mentre físicament i emocionalment em trobi bé. De moment em trobo amb forces per continuar a l’elit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)