Girona

Colideratge amb espectacle

El Girona, segon empatat a punts amb el Barça, el líder, és qui més golejadors diferents (10) ha sumat fins ara de les cinc gran lligues europees i el màxim golejador de la lliga conjuntament amb els blaugrana (16 gols)

La derrota del Madrid en el derbi madrileny al camp de l’Atlético (3-1) ha provocat que avui arrenqui la setena jornada de lliga amb el Barça i el Girona ocupant les dues primeres posicions després de sumar 16 punts dels 18 possibles. A més, amb trajectòries idèntiques, ja que tots dos van empatar a domicili en la primera jornada –el Barça, al camp del Getafe (0-0) i el Girona, al camp de la Real Sociedad (1-1)– i després han encadenat cinc victòries. Algunes, amb una superioritat manifesta i altres, amb molt patiment, com l’última dels blaugrana amb l’èpica remuntada contra el Celta (3-2) o la del Girona contra Las Palmas (1-0) amb un gol de Portu a les acaballes del matx.

De moment, qui ocupa la primera posició és el Barça gràcies a la diferència de gols general. Concretament, per un gol de diferència, que s’hauria pogut igualar si els gironins no arriben a encaixar dissabte el 5-3 definitiu contra el Mallorca en el temps afegit. Si el partit a Montilivi hagués acabat 5-2, s’hauria donat la circumstància que els dos equips catalans estarien compartint la primera posició igualats a tot, amb 16 punts, 16 gols a favor i 6 gols en contra. Llavors, les targetes haurien estat el criteri que hauria desempatat momentàniament la classificació a favor del Girona arran de la vermella que va veure Raphinha a Getafe, ja que els dos equips fins ara també han vist les mateixes targetes grogues, quinze. De fet, no és descartable que aquest criteri sigui fonamental en els pròxims dies si es manté la igualtat al capdavant.

Independentment de qui ocupi el lideratge, veure dos equips catalans en les dues primeres posicions és una cosa d’allò més complicada. L’últim precedent va ser en la temporada 2018/19, quan el Barça i l’Espanyol van ocupar la primera i la segona posició, respectivament, en l’onzena jornada de lliga. Més estrany encara, però, és que passi amb els dos equips empatats a punts, i és que aquesta situació no es vivia des de 1972/73, també amb el Barça i l’Espanyol com a protagonistes.

Gols com xurros

Les similituds entre l’inici de lliga del Girona i el Barça són bestials. I és que, més enllà del fet d’ocupar les dues primeres posicions, el que dona encara més mèrit als números dels dos equips és que han arribat fent el futbol més atractiu de la lliga. Potser no en tots els partits, però en la gran majoria tant els blanc-i-vermells com els blaugrana han estat un vendaval ofensiu, sobretot en moments puntuals, provocant una allau d’ocasions a la porteria rival. La millor mostra és el fet que tots dos equips han marcat 16 gols en les sis primeres jornades de lliga, unes xifres espectaculars de més de dos gols i mig de mitjana per partit. Això els ha permès ser els màxims golejadors de la lliga amb tres dianes més que l’Atlético, el tercer, que, això sí, ha de jugar el partit ajornat contra el Sevilla. A nivell europeu, només el Brighton, en la Premier, i el Bayern, en la Bundesliga i amb un partit menys, han fet més gols que el Girona i el Barça en les cinc grans lligues europees.

Encara més sorprenent que els setze gols anotats és la manera com els han repartit. El Barça fins ara acumula nou golejadors diferents: Lewandowski, amb cinc gols; Ferran Torres, amb tres; Cancelo, amb dos, i Raphinha, João Félix, De Jong, Gavi, Pedri i Koundé, amb un. Si el cas del Barça ja és d’admirar, el del Girona menja a part, ja que en sis jornades ja són deu els homes de Míchel que han vist porteria, una autèntica animalada. Yangel Herrera, amb tres; David López, Savinho, Stuani i Dovbyk, amb dos, i Tsygankov, Iván Martín, Portu, Yan Couto i Aleix Garcia, amb un, n’han estat els autors.

Les xifres del Girona en aquest sentit són tan espectaculars que converteixen els gironins en l’equip amb més golejadors diferents de les cinc grans lligues europees empatats amb el Newcastle, que també suma deu golejadors després que en el 0-8 al camp del Sheffield de diumenge s’hi sumessin quatre jugadors més. Per sota d’aquests dos equips ja hi ha el Barça empatat amb el Bayer Leverkusen i el Mònaco, que també sumen nou golejadors diferents, mentre que a Itàlia lideren aquesta llista el Roma i l’Atalanta amb vuit golejadors diferents.

L’aportació golejadora a nivell coral no és cap novetat ni al Girona ni al Barça, perquè el curs passat també van ser dels equips d’Europa amb més golejadors diferents. Per sobre, com ara, hi va haver els gironins, ja que van tenir 19 golejadors diferents en la lliga, mentre que el Barça de Xavi es va quedar amb 17, arran de l’efecte de tenir el pitxitxi de la lliga, Lewandowski, amb 23 dianes.

El perquè de tot plegat

Per al Barça no és cap sorpresa estar liderant la lliga ni tampoc els registres golejadors de la temporada, però per al Girona és del tot increïble i no es pot entendre una cosa sense l’altra, ja que el que ha dut els gironins a signar aquest gran inici de temporada és aquesta capacitat de ser letals al davant d’una manera coral. “La gent té ganes d’anar a camp rival, d’anar a buscar la profunditat i de ser protagonista. Per mi això és el millor de tot. Quan tu arribes amb tanta gent, costa més no fer gols. Estic molt content en aquest sentit, perquè l’equip no només està pendent dels gols que puguin fer Stuani o Dovbyk. Qualsevol jugador pot marcar“, comentava ahir Míchel, sempre feliç de veure que el seu equip està sent protagonista en tots els partits gràcies al joc ofensiu i que tothom suma en aquest aspecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)