Girona

Un premi guanyat a pols

El triomf a Vila-real permet als gironins tastar la dolçor del lideratge de primera gràcies a l’espectacular inici abans de rebre demà el Madrid amb l’oportunitat d’igualar la millor ratxa de victòries a LaLiga

No és un somni. El Girona ja ha gaudit de més de 24 hores del lideratge de primera divisió després de la victòria, amb remuntada inclosa, al camp del Vila-real (1-2). Els gols de Dovbyk i Eric Garcia van servir als de Míchel per superar el Barça en la classificació i afrontar per primera vegada a la història una jornada com a líders de la màxima categoria. “Estem contents. Sabíem que era un partit importantíssim. Estem fent les coses molt bé i la segona part ha estat boníssima. No volem deixar de tocar de peus a terra, però ho estem fent tot molt bé i tenim ganes de continuar en aquesta línia. La cosa pinta bé”, deia Aleix Garcia a la zona mixta de l’estadi de la Ceràmica després del partit, conscient que tot va sobre rodes en aquest inici de curs. “La idea de Míchel la portem al cent per cent dins del camp. La seva idea ens afavoreix a tots i estem fent un gran futbol ofensiu, que és el que ens agrada”, va afirmar.

Directe a la història

Ser líder de primera és un fet històric per al Girona, que pràcticament mai s’ho hauria pogut ni imaginar. I menys encara quan fa només dos anys i amb Míchel a la banqueta acabat d’arribar els blanc-i-vermells flirtejaven amb la zona de descens a primera divisió FEF. Ha plogut molt des de llavors i han canviat moltes coses, que han fet més que vàlida l’aposta per un projecte que sembla que no tingui sostre. De moment, però, el que toca és gaudir del moment, i és que ser líder de primera és una gran fita que molt pocs equips han aconseguit. En concret, només 40 equips han aconseguit ocupar el lideratge en tota la història de primera divisió i els gironins són el quart català de la llista, després del Barça, l’Espanyol i el Sabadell. El repte, ara, és mantenir el lideratge més d’una jornada, cosa que vuit d’aquests equips no van ser capaços d’aconseguir.

Si ser líder és fer història, ser-ho en els últims anys encara és més complicat per la superioritat gairebé insultant que han tingut el Barça i el Madrid, amb la companyia de l’Atlético, el tercer en discòrdia, que ha aprofitat els moments menys brillants dels dos grans. De fet, en les últimes deu temporades només el València, l’Eibar, l’Athletic, el Vila-real –en dues ocasions– i el Sevilla –en tres– havien aconseguit ser líders de primera divisió, a banda dels tres equips esmentats. A vegades per només una jornada i altres per dues, amb l’única excepció del Sevilla, que en la temporada 2018/19 va ser líder en tres jornades no consecutives. El simple fet ja té mèrit, però el Girona encara ha anat més enllà, i és que els gironins han aconseguit ser líders en la setena jornada, cosa que encara menys equips han pogut fer perquè a mesura que avança la lliga es va fent més notable la solidesa del Barça, el Madrid i l’Atlético. En els últims deu anys només el Vila-real, en la jornada 7 del curs 2015/16, i el Sevilla, en les jornades 8 i 13 del curs 2018/19, havien ocupat el lideratge amb la lliga tan avançada com ara.

Lògicament, a l’inici de temporada era del tot impensable que el Girona pogués sumar 19 punts en les primeres set jornades, i és que, sense anar més lluny, la temporada passada els gironins van necessitar 17 jornades, un cop passada l’aturada per la disputa del mundial, per arribar a aquesta xifra. Malgrat això, i que l’equip està transmetent unes sensacions bestials ja que és, amb diferència, l’equip que millor futbol juga i amb més regularitat de la lliga –tant el Barça com el Madrid han resolt alguns partits més amb el cor i el talent individual que amb el joc–, a Montilivi ningú fa volar coloms. Al contrari, ja que el discurs de Míchel i del vestidor és més prudent que mai, reconeixent l’alegria que suposa haver assaltat el lideratge, però recordant que la permanència continua sent l’objectiu principal de la temporada. Això no treu que aquest objectiu estigui més que encarrilat, tenint en compte que amb 19 punts pràcticament la meitat de la feina està feta.

Un nou repte en escena

Per assaltar el lideratge al Girona li ha anat d’allò més bé anar-se marcant reptes, un rere l’altre, aprofitant els bons resultats de les primeres jornades. El millor inici de la història a primera o la millor ratxa de victòries en la màxima categoria són registres que els de Míchel han aconseguit superar. De fet, els han destrossat, i és que els gironins no havien arribat a quatre victòries consecutives a primera i ara ja en sumen sis. A més, a Vila-real el Girona va igualar la millor ratxa de victòries a domicili amb tres de consecutives, igualant el registre que, curiosament, van signar els blanc-i-vermells la temporada 2018/19 amb Eusebio a la banqueta, que va acabar amb el descens a segona divisió A.

Haver arribat al lideratge, però, no posa fi als reptes que es pot marcar l’equip en les pròximes jornades, i és que demà el Girona tindrà l’oportunitat d’igualar un altre rècord històric. Serà en un partit en què no necessita excessiva motivació afegida, i és que rebre la visita del Madrid a Montilivi amb la possibilitat de mantenir el lideratge ja és un motiu per si sol per fer-s’hi el doble. Ara bé, els gironins tenen l’oportunitat d’igualar la millor ratxa de victòries aconseguida mai en el futbol professional. L’únic precedent en què els blanc-i-vermells van aconseguir sumar 21 punts de manera consecutiva va ser, lògicament, a segona divisió A la temporada 2020/21 amb Francisco a la banqueta. En aquella ocasió el Girona va encadenar victòries des de la jornada 35 fins a la 41 per tal d’assegurar-se la participació en el play-off d’ascens a primera, que va acabar amb la derrota contra el Rayo Vallecano. Demà, en un partit de màxima exigència contra el Madrid, els gironins voldran fer història una vegada més amb aquest registre.

RÈCORD IGUALAT

El Girona ha encadenat tres victòries a fora a primera com en el curs 2018/19
TEMPORADA 2023/24
GIRONA Jornada 7
TEMPORADA 2022/23
Vila-real Jornades 1 i 2
TEMPORADA 2021/22
Sevilla Jornada 2
TEMPORADA 2019/20
Sevilla Jornades 2 i 4
Athletic Jornada 5
TEMPORADA 2018/19
Sevilla Jornades 1, 8 i 13
TEMPORADA 2015/16
Eibar Jornades 1 i 2
Vila-real Jornades 6 i 7
TEMPORADA 2014/15
València Jornada 5
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)