Girona

Iván, un noi per a tot

Iván Martín, amb un rendiment per damunt de les expectatives, és un dels futbolistes que millor representen el moment dolç que viu el Girona aquest curs

Ho ha fet molt bé partint des de la mitja punta i, amb la lesió de Yangel, com a pivot al costat d’Aleix

El gran moment que viu el Girona s’explica, entre altres coses, gràcies el rendiment òptim que estan mostrant la majoria dels seus jugadors. En aquest apartat, Iván Martín és un d’aquells futbolistes que fa temps que s’estan guanyant l’estima de l’afició gironina per l’entrega, la feina fosca i les qualitats tècniques i individuals que desenvolupa en cada enfrontament. Aquest any, amb una regularitat inversemblant, com molts dels seus companys. El futbolista nascut a Bilbao fa 24 anys va arribar al club gironí durant el mercat d’hivern del curs 2021/22, el de l’ascens, i, catalogat pel mateix Míchel Sánchez com el desconegut, ha treballat fins a convertir-se en un fix dels esquemes del de Vallecas, ja sigui partint de la mitja punta, per davant de Yangel Herrera i Aleix Garcia, com en els últims partits de pivot, al costat del d’Ulldecona per culpa de la lesió del veneçolà. El rendiment de l’ex del Vila-real, incorporat en propietat pel Girona després d’un any i mig cedit al club blanc-i-vermell, ha sorprès gratament a tothom encara que aquest efecte sorpresa es va diluint veient el nivell de confiança que transmet.

Iván Martín no coneix la derrota en aquesta temporada. Si bé el Girona va acabar la pretemporada invicte, tot i enfrontar-se a rivals de l’entitat del Sheffield United, el Nàpols o el Lazio, el basc només s’ha perdut un enfrontament en la primera volta de la lliga i va ser, precisament, en l’única derrota viscuda pels gironins, contra el Madrid a Montilivi (0-3). Per tant, l’estadística de resultats del Girona amb Iván al camp és gairebé immaculada, comptant els partits per victòries, menys els empats contra la Real Sociedad i el Betis a domicili i contra l’Athletic a casa (tots 1-1).

Sempre respon

Si bé al mateix Míchel li va costar trobar l’encaix a Iván Martín quan aquest últim va aterrar al club –venia amb el cartell d’atacant, fins i tot d’extrem, amb desequilibri–, el madrileny el va arribar a posar de lateral dret, carriler, mitjapunta o interior en qüestió de pocs mesos, i un cop superada la lesió que es va fer en la tornada de la final del play-off d’ascens a Tenerife per una entrada d’Álex Corredera, el futbolista va caure dret en el Girona que Míchel continuava construint ja en el marc de la màxima categoria. Amb rendiment immediat –només tornar ja va fer dos gols en els dos primers partits–, la posició a la mitja punta va ser, i és, la ideal per al basc, que va acabar d’enviar sense debats ni discussions Rodrigo Riquelme a la banda esquerra per formar un atac prou eficaç, sobretot en la segona volta, amb Tsygankov a l’altre costat i el Taty Castellanos com a referència. I és que Iván Martín és un jugador solidari que se sacrifica com ningú. Enguany, salta a la pressió per situar-se a l’altura d’Artem Dovbyk i ser l’iniciador de la defensa de l’equip sense pilota. Amb l’esfèrica als peus, és un futbolista capaç de trencar línies i fer desmarcades per sorprendre les defenses tancades, un recurs habitual que ha fet servir el Girona aquesta campanya. Las tècnica individual del mitjapunta està més que contrastada –93% de passades amb èxit– i la incidència en el joc va en augment. Sense anar més lluny, Iván Martín es va convertir en l’heroi de l’última victòria dels gironins en el darrer duel de la primera volta contra l’Atlético a Montilivi fent una diana espectacular després de desfer-se, amb algun rebot inclòs, de més d’un defensor a la frontal. El jugador del conjunt gironí va clavar la pilota a l’escaire esquerre de la porteria d’Oblak en el minut 91, establint el 4-3 definitiu que deixava els colchoneros a 10 punts de distància del Girona, que s’enfila fins als 48 punts al final de la primera meitat de la competició.

I a més, fa gols

L’última diana d’Iván Martín, contra l’Atleti en el darrer partit de lliga, permet al jugador igualar el seu sostre de gols en tota una temporada, amb quatre en total. Quan encara queda tota una segona volta per disputar, el jugador format al Vila-real ha fet tants gols com en el curs 2020/21, quan va militar al Mirandés i va rubricar una gran temporada al conjunt d’Anduva com a peça clau de l’equip en la que era tot just la seva primera experiència fora del Vila-real i en el futbol professional. Un món que no espera i que li va fer viure la pitjor cara el curs següent, en una nova cessió que va durar una volta amb l’Alavés a primera –sis partits, només dos com a titular i 165 minuts en total–. Per sort, va aparèixer el Girona i la direcció esportiva encapçalada per Quique Cárcel, que gràcies a les bones relacions, amb diferents tractes amb el conjunt castellonenc, va poder obtenir una peça més, a priori, per a la rotació.

Míchel Sánchez i el matrix Iván Martín van fer la resta, un ascens històric en va allargar la cessió automàticament una campanya més i els tractes per firmar-lo en propietat l’estiu passat van acabar d’arrodonir el que serà una operació guanyadora per al Girona, amb rendiment a la gespa, o amb un ingrés extraordinari si en un futur hi ha una venda.

IMMACULAT

El basc s’ha perdut un partit, l’únic amb derrota del Girona, contra el Madrid

L’ENCAIX

Després d’un inici amb dubtes sobre la posició, Míchel n’ha tret tot el suc a la mitja punta

SOSTRE PERSONAL

Amb la diana a l’Atlético, Iván iguala en una volta el màxim de gols en un curs (4)

ESTADÍSTIQUES

Partits jugats 18
+2 de copa
Titular 17
+1 en la copa
Minuts 1.392
+99’ en la copa
Gols 4
Assistències 1
Xuts a porteria 0,4
Ocasions clares fallades 1
Tocs per partit 54,3
Passades completades 39,8
93% d’èxit
Recuperacions per partit 3,7
Dribblings per partit 1
75% d’èxit
Pèrdues 7,1
Faltes 1
Targetes grogues 3
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)