Girona

Una bèstia negra

El Girona no ha guanyat mai el Betis a Montilivi des que va aterrar a LaLiga, l’estiu del 2008: sis derrotes

Els de Míchel afronten una de les cinc finals a casa que els queden per segellar l’accés a la Champions

El Girona afrontarà demà la primera de les cinc finals que li queden per jugar a Montilivi i que seran de vital importància per segellar l’accés a la Champions League, un fet impensable per als més optimistes, que podria catapultar l’equip i l’entitat a una dimensió desconeguda lluitant frec a frec contra els clubs més importants del continent europeu. La primera aturada, i la més important per proximitat, és el duel que els de Míchel afrontaran contra el Betis, una autèntica bèstia negra per a un equip blanc-i-vermell que ha perdut els sis partits precedents que ha disputat contra els andalusos des que va aterrar en el futbol professional, l’estiu del 2008. Sis derrotes, tres a segona A, categoria en què els bètics gairebé sempre eren favorits a l’ascens, mentre que els gironins albiraven ser-ho; i tres a primera, la més recent en la penúltima jornada del curs passat, amb el Girona immers en la lluita per accedir a la Conference League –allò li va restar possibilitats– i el Betis virtualment equip d’Europa League. En la temporada actual, als de Pellegrini els ha costat trobar la regularitat per ser un clar aspirant a cotes elevades, però sí que esperen que el desenllaç de la copa permeti que la setena plaça doni dret a jugar competició europea –necessiten que no guanyi el Mallorca– i poder enllaçar un nou curs jugant una tercera competició. Per als gironins, el duel és un obstacle més cap a la Champions League, i és que als de Míchel només els passa pel cap el triomf per mantenir o augmentar la renda de set punts respecte del cinquè, sobretot, amb una nova aturada per la final de la copa en l’horitzó i la visita al Cívitas Metropolitano contra l’Atlético de Madrid en la tornada, l’actual cinquè classificat (dissabte 13 d’abril, a les 14 h).

Cops i més cops

En l’etapa inicial del Girona a LaLiga, per història i massa social, que el Betis competís també a segona semblava un accident. Llavors Montilivi s’emplenava de verd-i-blancs –hi ha milers d’andalusos i aficionats del Betis per la demarcació– ocupant en alguna ocasió gairebé tot el gol nord. En aquella etapa a plata, Rubén Castro va ser el martiri per als blanc-i-vermells, que veurien com en la màxima categoria els enemics serien Loren Morón, actualment a l’Aris de Salònica, i Borja Iglesias, cedit al Bayer Leverkusen. El primer va ser l’autor de les dues dianes que van donar les dues primeres victòries bètiques a Montilivi en la màxima categoria, i el segon va ser l’autor del doblet de la temporada passada que va permetre als de Pellegrini remuntar una diana inicial de Miguel Gutiérrez (1-2). En aquell matx, el Girona va estrenar l’actual samarreta i a la fi del matx es va preparar una festa amb actuacions musicals, parlaments i focs artificials per celebrar un bon any de retorn a primera, la permanència i que la lluita per entrar a Europa continuava viva fins a la darrera jornada de la lliga a El Sadar contra l’Osasuna.

En cas de triomf demà, també hi podria haver festa, encara que continguda, perquè s’hauria fet un pas important i vital cap a la Champions League, un objectiu que quedaria una mica més a prop.

2010/11 (2a A)

2014/15 (2a A)

2017/18 (1a)

2009/10 (2a A)

2018/19 (1a)

2022/23 (1a)

EL CURS PASSAT

Tot i no quedar fora de la lluita, l’última derrota li va restar possibilitats de competir a Europa

DOBLET ENEMIC

Loren Morón i Borja Iglesias han estat els botxins gironins en els precedents a 1a
GIRONA:Jorquera, Ernesto Galán, Almirón, Cañas, Marc Bernaus, Albert Dorca, Matamala, Peragón (Xumetra, 46’), Gerard López (Brian Sarmiento, 46’), Moha (Juanma, 71’) i Kiko Ratón.BETIS:Goitia, Damià Abella, Carlos García, Arzu, Nélson, Iriney, Juande, Capi (Sunny, 72’), Rodri, Sergio García (Melli, 89’) i Pavone (Caffa, 90’).GOLS:0-1 (35’) Sergio García. 0-2 (48’) Pavone.ÀRBITRE:Pérez Riverol (tinerfeny).T.G.:a Rodri, Marc Bernaus, Juande, Cañas, Almirón, Damià, Sunny i Ernesto Galán.T.V.:cap.PÚBLIC:4.940 espectadors.
GIRONA:Santamaría, Jose, Dani Tortolero, Migue, Dani Bautista, Albert Serra (Keko, 79’), Marcos Tébar, Albert Dorca, Jandro (Ángel, 74’), Peragón i Despotovic (Kiko Ratón, 56’).BETIS:Casto, Isidoro, Belenguer, Dorado, Nacho, Iriney, Beñat Etxeberria, Salva Sevilla (Arxu, 80’), Emaná (Israel, 82’), Jorge Molina i Rubén Castro (Ezequiel, 92’).GOLS:0-1 (76’) Rubén Castro.ÀRBITRE:Prieto Iglesias (navarrès).T.G.:a Despotovic, Albert Serra, Beñat Etxeberriai Nacho.T.V.:Per doble amonestació a Marcos Tébar (73’ i 85’), del Girona.PÚBLIC:5.187 espectadors.
GIRONA:Becerra, Cifuentes, Ramalho, Lejeune, Carles Mas, Juncà, Pere Pons, Cristian Gómez (Mata, 46’), Granell (Eloi Amagat, 64’), Felipe (Jandro, 64’) i Fran Sandaza.BETIS:Adán, Molinero, Perquis, Jordi Figueras, Casado, Álvaro Cejudo (Dani Ceballos, 79’), Matilla, Xavi Torres, Kadir (Pacheco, 59’), Renella (Chuli, 69’) i Rubén Castro.GOLS:1-0 (12’) Felipe. 1-1 (21’) Rubén Castro. 1-2 (29’) Lejeune, en pròpia porteria. 1-3 (70’) Rubén Castro.ÀRBITRE:Valdés Alles (Castella i Lleó).T.G.:a Cifuentes, Sandaza, Eloi, Renella, Adán, Xavi Torres, Matilla i Pacheco.PÚBLIC:7.284 espectadors.
GIRONA:Bounou, Ramalho, Bernardo, Juanpe, Pablo Maffeo (Aday, 46’), Pere Pons, Àlex Granell, Mojica (Kevin Soni, 85’), Portu, Borja García (Choco Lozano, 46’) i Stuani.BETIS:Dani Giménez, Mandi, Javi García, Marc Bartra, Barragán, Fabián, Guardado, Junior Firpo, Joaquín (Campbell, 83’), Sergio León (Tello, 62’) i Loren Morón (Sanabria, 74’).GOLS:0-1 (35’) Loren Morón.ÀRBITRE:Jaime Latre (aragonès).T.G.:a Ramalho, Pablo Maffeo, Muniesa, Àlex Granell, Portu, Aday, Juanpe, Bartra, Guardado, Mandi, Loren i Javi García.T.V.:cap.PÚBLIC:11.286 espectadors.
GIRONA:Bounou, Alcalá (Aleix Garcia, 73’), Bernardo, Juanpe, Pedro Porro (Doumbia, 82’), Douglas Luiz, Àlex Granell (Roberts, 73’), Aday Benítez, Borja García, Portu i Stuani.BETIS:Pau López, Mandi, Marc Bartra, Sidnei, Francis, Sergio Canales, Guardado (Javi García 86’), Inui (Joaquín, 65’), Junior Firpo , Boudebouz (Lo Celso, 75’) i Loren Morón.GOLS:0-1 (64’) Loren Morón.ÀRBITRE:González González (Castella i Lleó).T.G.:a Alcalá, Boudebouz, Junior i Pau López.T.V.:cap.PÚBLIC:11.358 espectadors.
GIRONA:Gazzaniga, Arnau, Juanpe (Bernardo, 46’), David López (Yan Couto, 78’), Miguel, Oriol Romeu, Yangel Herrera (Aleix Garcia, 61’), Tsygankov, Reinier (Stuani, 78’), Valery (Javi Hernández, 78’) i Taty Castellanos.BETIS:Bravo, Sabaly, Luiz Felipe, Edgar, Miranda, Guido Rodríguez, William Carvalho (Guardado, 82’), Canales (Ruibal, 88’), Rodri (Joaquín (82’), Ayoze (Juanmi, 68’) i Borja Iglesias (Willian Jose, 88’).GOLS:1-0 (36’) Miguel. 1-1 (47’) Borja Iglesias. 1-2 (77’) Borja Iglesias.ÀRBITRE:Díaz de Mera (castellanomanxec).T.G.:a Guido Rodríguez.PÚBLIC:12.833 espectadors.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)