Girona

Oposició ferma a la Ciutat Esportiva del Girona per la pèrdua de sòl agrícola

Unió de Pagesos, l’Associació Naturalista de Girona i els Veïns de Vilablareix s’han unit en una roda de premsa per denunciar la construcció de la nova Ciutat Esportiva del Girona FC al terreny de La Massana, adquirit pel club fa dos anys. La primera fase, completada l’estiu passat, inclou dos camps d’entrenament de gespa híbrida, vestidors, gimnàs i despatxos per al primer equip. La segona fase, en tràmit, preveu vuit camps de futbol, un estadi per a 500 espectadors, gimnasos, oficines, un restaurant i la nova seu institucional del club, ocupant 24 hectàrees de sòl agrícola. Quan finalitzi, acollirà l’Acadèmia, el femení i el Genuine, convertint-se en el centre operatiu del Girona FC.

Les tres potes de l’oposició

Marc Xifra, d’Unió de Pagesos, defensa amb vehemència la preservació del sòl agrari: “Estem jugant amb el menjar de la gent, i amb el menjar no s’hi pot jugar. Aquest espai agrari ha de tenir la mateixa protecció que els espais naturals.” Subratlla que la plana de Vilablareix, amb un sistema de regadiu històric, és essencial per produir aliments frescos i de proximitat, i que la seva destrucció limita l’accés a productes de qualitat, especialment per a les classes més desafavorides.

Eduard de Ribot, advocat de les entitats, qualifica l’operació d’“il·legal” i “irregular”, denunciant que el projecte s’ha fragmentat per esquivar tràmits legals i s’implanta en sòl no urbanitzable de protecció especial. “No es pot construir una ciutat esportiva amb 13.500 m² de sostre en sòl agrícola. Si fos sòl urbà, el promotor hauria de cedir el 15% de l’aprofitament urbanístic i espais per a zones verdes o equipaments,” explica.

Assumpció, veïna de Can Jordà, exposa l’impacte directe en la seva explotació ramadera: “Tindré contaminació lumínica i acústica, i els camions de la llet no podran girar amb la nova carretera.” Critica la manca de diàleg amb l’Ajuntament, que ha presentat el projecte com a fet consumat, i el “vestit a mida” per al club, amb una nova clau urbanística (26) creada específicament per a la Ciutat Esportiva, mentre els veïns se senten “menystinguts”. Des del consistori, no es veu cap dels tràmits del projecte mal fet i s’hi va oposar.

L’oposició de les entitats es fonamenta en la destrucció de 19 hectàrees de sòl no urbanitzable, amb greus conseqüències ambientals, com l’afectació a espècies protegides i l’equilibri territorial. Denuncien que el projecte afavoreix un promotor privat que, segons afirmen, incompleix la normativa urbanística i territorial, evitant compensacions legals pel municipi i el medi ambient. A més, acusen el club d’haver fragmentat el projecte per agilitzar tràmits i eludir avaluacions ambientals rigoroses. L’ocupació de 13.500 m² de sostre en sòl agrícola protegit és un altre punt de fricció, així com la forta oposició ciutadana, reflectida en unes 700 signatures recollides, que representen el 20% de la població de Vilablareix, demostrant un rebuig significatiu al projecte.

Les entitats han presentat al·legacions contra la modificació del planejament urbanístic i impugnen judicialment la primera fase, en fase de prova al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Esperen que la Comissió d’Urbanisme freni un projecte que afecta el 10% del sòl de regadiu de Vilablareix i genera 3.500 viatges diaris, sense accessos adequats ni transport públic proper. “No podem perdre més sòl agrícola per projectes especulatius, siguin esportius o energètics,” conclou de Ribot, reafirmant el compromís de preservar un recurs vital per al territori i la seva gent. El Girona FC no ha fet declaracions al respecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.