Internacional

La línia cap a l’èxit

Des de fa temps lluita per trobar el seu lloc a Catalunya, a poc a poc ho està aconseguint i els resultats han anat arribant

El Rubí Cent Patins va estrenar el palmarès de la lliga europea femenina fa dues temporades

Conviure amb un esport tan arrelat a Catalunya com l’hoquei sobre patins no ha estat fàcil per a l’hoquei en línia, però amb el temps ho està aconseguint i ha anat trobant el seu espai. La mirada està posada en el futur i la intenció és anar incrementant la base a partir dels més petits.

L’hoquei en línia es va començar a practicar a Catalunya coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, l’any 1992. Jugadors d’hoquei sobre gel i d’hoquei sobre patins van començar a jugar als carrers i a les places amb patins en línia, es van anar organitzant com a esport i l’any 1995 es va disputar la primera lliga catalana i el primer campionat d’Espanya, totes dues competicions guanyades pel Boston Pizza Barcelona. El president del comitè català d’hoquei en línia, Andreu Román, parla amb il·lusió dels orígens de l’esport i també del futur. Reconeix que fa un parell d’anys que estan una mica estancats pel que fa a equips de categoria absoluta, però diu que el seu esport s’està eixamplant per la base.

Volen incrementar la presència de l’hoquei en línia a les escoles a partir de setembre, aprofitant la disputa dels World Roller Games a casa nostra, i també que tingui més presència a Tarragona o Girona, ja que actualment tots els clubs federats a Catalunya, deu, són de les comarques barcelonines. L’hoquei en línia és molt practicat i quan es fan tornejos amistosos surten equips de molts indrets, però ja costa més que tots aquests jugadors i equips estiguin sota el control d’una federació. Andreu Román també explica que costa molt competir amb l’hoquei sobre patins, que fa molts més anys que es practica per tot Catalunya, i que la intenció és continuar creixent al seu costat i conviure junts. Pel president del comitè català d’hoquei en línia, el seu esport té prou atractius per captar l’atenció dels més joves. La velocitat i l’alt ritme de joc és la millor característica d’un esport que també té una mica de contacte físic, sense ser violent, i en què també és molt important la tècnica. A banda que als més joves també els crida molt l’atenció el vestuari, amb el casc i les camisetes llampants.

Al llarg dels anys els èxits catalans en les competicions estatals han estat importants i els equips de Catalunya han guanyat títols i han arribat a les finals en les lligues i en les copes tant de nois com de noies. L’èxit més important de l’hoquei en línia català va ser a escala europea quan l’equip femení del Rubí Cent Patins va guanyar la primera edició de la lliga europea femenina, l’any 2017, i va entrar en la història. L’equip vallesà es va emportar el títol en derrotar en la final, per 6-4, el conjunt francès de Les Phenix Ris-Orangis, que era l’amfitrió.

A escala mundial, les seleccions més destacades, i què s’hauran de seguir en aquests World Roller Ganes, són les dels Estats Units, el Canadà, la República Txeca i França. La selecció espanyola pot estar lluitant per les medalles en les categories sènior femenina i júnior tant masculina com femenina, mentre que el combinat sènior masculí hauria d’estar entre els vuit millors.

Hoquei en línia
Definició
Es caracteritza per la velocitat, el ritme de joc alt, l’estratègia i l’espectacle. S’utilitzen els patins en línia i es juga amb un disc.
Categories
Júnior femenina. Júnior masculina. Sènior femenina. Sènior masculina.
Dates
Del 29 de juny al 4 de juliol els júnior i del 6 al 13 de juliol els sènior
Seus
CEM Mar Bella i CEM Hosta, Barcelona.

Títols i medalles de les seleccions espanyoles

En els últims anys les seleccions espanyoles han tingut força èxits a escala internacional i els jugadors i les jugadores de Catalunya hi han tingut una destacada presència. L’últim èxit va ser l’any passat, en què el combinat estatal júnior femení va guanyar el mundial d’Itàlia. Espanya va derrotar Finlàndia (4-2) en la final i va guanyar per tercera vegada la medalla d’or en un mundial de la seva categoria. El primer títol mundial júnior femení va arribar l’any 2014, i el segon va ser el 2016. La primera selecció estatal a disputar una semifinal i a guanyar una medalla en un mundial també va ser femenina, la sènior. L’any 2011 va arribar a la semifinal i va acabar quarta, i el 2012 va aconseguir la medalla de bronze. En tres ocasions més les noies sèniors van guanyar el bronze i el seu millor resultat va ser el subcampionat mundial de la primera edició dels World Roller Games l’any 2017 a la Xina. Espanya va jugar la final femenina contra els Estats Units, va perdre per la mínima (1-0) i va guanyar la medalla de plata. En aquest WRG de Nanjing, la selecció júnior femenina no hi va anar i les altres tres van fer els seus millors resultats. El segon lloc de la sènior femenina va estar acompanyat per la plata del júnior masculí, mentre que el sènior masculí va ser cinquè. En l’últim mundial, el de l’any 2018, Espanya va ser campiona en júnior femení, tercera en júnior masculí i sènior femení, i cinquena en sènior masculí.

Sis equips en les màximes categories estatals

Sis equips de cinc clubs catalans han jugat aquesta temporada en la màxima categoria masculina i femenina, la lliga elit. El Rubí Cent Patins és l’únic que té els seus equips masculí i femení en la lliga elit, i tots dos han arribat a les semifinals. En la lliga elit masculina l’han acompanyat el Jujol de Sant Joan Despí i el Castellbisbal, mentre que en la femenina també han estat entre els millors el SAB Tucans ASME de Sant Adrià de Besòs, que va disputar la final de lliga, i el Tsunamis de Barcelona. En la segona categoria estatal, la lliga or, no hi ha cap equip català femení, mentre que en la dels nois n’hi militen tres, el Tsunamis –a la imatge–, el Tucans, i el segon equip del Cent Patins. La lliga nacional catalana masculina ha tingut enguany deu equips, i en la femenina n’hi ha hagut quatre. En la llista de clubs de la federació catalana, n’hi ha tretze d’hoquei en línia: El CE Barcelona Tsunamis, l’Uroloki Sant Andreu de Barcelona, el CP Castellbisbal, el HC Rubí Cent Patins, el Gadex de Sabadell, l’AEHL Igualada, el CHL Jujol de Sant Joan Despí, el CHL Premià de Premià de Mar, l’AHL Tucans de Sant Adrià de Besòs i l’ASME de Barcelona, amb 808 llicències l’any 2018.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)