Més hoquei

ENRIC TORNER

JUGADOR DE L’AMATORI LODI

“Feia molts anys que no disfrutava tant jugant”

“El dia que vam guanyar la lliga a la pista del Forte del Marmi en el cinquè i definitiu partit, vam arribar a Lodi a les dues de la matinada i ens esperaven un 300 aficionats. Els seus ‘tifosi’ és un dels motius pels quals hi vaig anar”

La lliga italiana està per sobre de l’OK Lliga, però els que hi som, a nivell de selecció espanyola, estem abandonats

El grau d’incidència catalana en l’Amatori Lodi campió de la lega italiana i de la copa és significatiu. El seu cervell és el torderenc Enric Torner (1991), que s’hi ha estrenat al costat del nouvingut a terres transalpines Jordi Méndez (Igualada 1998), segon màxim golejador de la competició amb 56 gols. El fill del mític Josep Enric Torner atresora una carrera fructífera a Itàlia en la qual ja havia guanyat anteriorment tres lligues, una altra copa i dues supercopes entre el 2013 i 2018 amb el Forte. El curs següent el va disputar al Girona en un any complicat i, l’any passat, la pandèmia va irrompre quan jugava al Valdagno. Al Lodi ha exhibit la seva millor versió. Format al Tordera i amb passat al’Igualada i el Lloret, reivindica la qualitat de la lliga italiana, a la qual considera estigmatitzada i oblidada en clau de selecció espanyola. També defensa la importància dels diferents rols i dèficits dins d’un equip més enllà del reduccionisme de subratllar sempre als golejadors.

Les assistències, 27 en 26 jornades en la lliga regular –el millor registre del campionat–, el defineixen en certa manera com a jugador.
És el meu rol en l’equip i el rol que vinc assumint des que jugo a hoquei. Intento saber com s’ha de jugar cada moment del partit, crear joc i mirar de donar assistències.
Sempre s’ha sabut adaptar. Ja ho va demostrar quan va ser campió d’Europa i del món de molt jove amb Espanya els anys 2012 i 2013.
Sempre m’he considerat un jugador d’equip. Qui fa els gols és important però també s’ha de tenir en compte la defensa i altres facetes del joc que, generalment, no és valoren a nivell general, cos que també passa en altes esports, i que crec que s’haurien de tenir @sempre ben presents. Es destaquen els golejadors i de vegades hi ha golejadors que no defensen i et costen gols. S’ha de mirar tot.
Té esperances de tornar a la selecció espanyola?
Crec que als que juguem a Itàlia ens tenen abandonats. Méndez, que ha fet 62 gols en totes les competicions , i jo hem estat campions de lliga i de copa. Perquè no podríem tenir un lloc? Entenc que cadascú faria a la seva alineació però també crec que no ens tenen en compte.
La connexió amb Méndez ha estat letal. Havien jugat mai junts?
No, i tampoc no el coneixia massa. Havia perdut una mica de vista els jugadors de l’OK Lliga perquè fa anys que jugo a Itàlia. Però després dels gols que va fer a l’OK Lliga amb la seva edat, ja m’esperava el que ha acabat sent. Si tu li poses la pilota on toca, tot és molt més fàcil.
No sembla tan ràpid.
El seu físic enganya. Es gros i sembla que no pugui anar ràpid, que no pugui entrar pel mig i hi entra. Amb les ganes i la decisió que té ho aconsegueix. I la veritat és que a mi m’ha sorprès.
Ha disfrutat aquest curs.
Feia molts anys que no disfrutava tant jugant a hoquei. Per les circumstàncies de la vida m’he retrobat i m’he divertit molt jugant, que és importantíssim. Estem lluny de casa i gaudir-ne ho fa molt més lleuger tot. Però sobretot, divertir-te dins la pista fa que surtin les coses.
Quines particularitats té la lliga italiana. Quines són les diferències amb l’OK Lliga?
És una pregunta trampa. Sempre es diu que la lliga italiana és la tercera i no hi estic d’acord. La considero més professional que l’OK Lliga, amb un 70 o 80 per cent de jugadors amb dedicació exclusiva. A l’OK Lliga, tret del Barça, el Liceo i el Reus i potser també el Noia, això no passa. L’any que vaig jugar al Girona, amb prou feina molts dies érem set i no podíem ni fer partidet en l’entrenament. Per sort es va acabar bé i ens vam salvar.
Una temporada rodona.
Si. Vam guanyar la copa en els penals després del 2-2 del temps reglamentari. Vaig marcar l’únic penal de la tanda. En la lliga vam guanyar la sèrie final en el cinquè partit. Primer dúiem 2-0 a favor, però després vam haver d’anar a la pista del Forte a vèncer el cinquè. Vam notar el desgast perquè tenim una plantilla més curta. Alberto Greco va estar lesionat l’últim mes i mig de competició. La supercopa no es va jugar.
Com li diuen: Enric o Enrico?
Intenten dir-me Enric tot i que per ells és complicat. També em diuen Torner o Galindo perquè ells tenen un sol cognom i no saben quin s’ha de triar.
Com es la seva relació amb el Forte després d’haver-hi jugat cinc temporades i haver-ne estat capità.
És molt bona i hi tinc molts amics. Van ser anys molt bons i hi torno sempre que puc. Encara que m’agrada molt estar aprop del mar com hi estava allí, vaig triar Lodi, al nord d’Itàlia, molt a prop de Milà, pels seus seguidors. Els tifosi del Lodi són increïbles.
Posi un exemple.
El dia que vam guanyar el cinquè partit de la lliga contra el Forte el juny passat, vam arribar a Lodi a les dues de la matinada i ens esperaven un 300 aficionats. Això és molt difícil de veure i s’ha d’agrair i valorar.
El seu tiet Joan també va ser un jugador mític. I la seva germana Paula.I el seu cunyat és el porter del Barça Sergi Fernández. L’hoquei és el tema recurrent en la família?
Abans ho era més però arriba un punt en què ja està bé. Tinc molta relació amb el Sergi i parlem força més altres d’altres temes, sincerament.
El viatge d’Itàlia a Catalunya al costat de Gerard Teixidó i del seu gos durant el confinament va ser surrealista.
En 10 hores és ens vam creuar uns 40 camions i 3 o 4 cotxes. Una sensació molt estranya. Quant ets a casa tancat no tens tanta consciència de l’excepcionalitat de la situació que es vivia en aquell moment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)