OK Lliga

L’eficiència del primer toc

OK Lliga. El portuguès João Rodrigues (Barça) es fa un tip de marcar gols engaltant la pilota sovint tal com li ve, paradigma de rapidesa i alta dificultat en què és estendard mundial

No hi ha dubte que el mètode del portuguès João Rodrigues (Oeiras, 1990) defuig la norma i no passa desapercebut. És simple i a l’hora d’alta enginyeria. Per poc que pot, engalta cap a porteria al primer toc amb un alt nivell de dificultat i també molta eficiència, com mostren any rere any les estadístiques que el situen entre els elegits. “El millor rematador del món”, el defineix el seu company Pau Bargalló. Prescindeix sovint de fer jugada i això neguiteja i molt els porters. També els fotògrafs, que es queixen que molts cops ja no hi són a temps. També es un especialista en els penals, de pala, amb un gest molt curt, hàbil i ràpid que amaga informació als porters. Sense transgredir la normativa, aposta per un estic de superfície més ampla en la zona del colpeig de pala.

Format al Paço de Arcos, compleix la cinquena temporada al Barça. Hi va aterrar procedent del Benfica –nou temporades; les dues últimes va ser pitxitxi a Portugal– i li va costar una miqueta adaptar-se. En les primeres sessions, de fet, anava de bòlit. El ritme i el nivell defensiu del seu club de procedència eren més lents.

Paradoxa: era defensa

Una curiositat. De jove era defensa. Luís Sénica (Benfica) va ser el visionari que el va posar al davant per primer cop, alternant amb la defensa. Amb Pedro Nunes ja no es va moure del davant.

Està en ratxa. Dijous a Lodi va marcar dos dels tres gols que van permetre al Barça remuntar un 2-0 a Europa (2-3). De fet, ha sucat en els quatre partits de la lliga europea, en la qual el Barça ja és primer de grup quan falten dos partits de la lligueta. A Reus, diumenge, en va clavar un parell més, amb dos trets exteriors. El primer, rara avis, després d’una conducció. Ha marcat en els últims vuit partits de l’OK Lliga. La majoria dels seus gols, però, són fruit de l’habilitat per guanyar la posició, acció en què la seva envergadura (1,86 m) té un paper clau, i llançar a porteria amb rapidesa en el joc interior, una batalla per l’espai i per conquerir el segon pal, la pedra filosofal de l’hoquei sobre patins, i es nodreix de les bones assistències dels seus companys, amb Pau Bargalló líder natural en aquest apartat. Els equips contraris saben que la clavarà però no ho poden impedir.

L’internacional és una assegurança i ha superat sempre la xifra dels 40 gols amb el Barça. Aquest curs n’ha marcat 31 en la lliga, tres en la copa, un en la supercopa i set a Europa: 42.

LA DADA

42
gols
ha marcat aquesta temporada amb el Barça: 31 en la lliga, 7 a Europa, 3 en la copa i 1 en la supercopa

EL PROTAGONISTA

Ara ve el més maco de jugar i ens toca treballar i pensar en la final a vuit de la Champions i el ‘play-off’ de lliga
2022/2023 42 gols en 30 partits
2021/2022 53 gols en 45 partits
2020/2021 48 gols en 40 partits
2019/2020 44 gols en 37 partits
2018/2019 57 gols en 53 partits

Parla el català amb fluïdesa

També és d’agrair, en un altre àmbit, que el portuguès s’hagi interessat per la llengua i que parli el català amb una gran fluïdesa i molt bon accent. Ja l’entenia una mica quan va arribar i va fer classes de català perquè “volia saber què es deia al vestidor”. En una aparició a Barça TV tot just aterrar va prometre que si guanyaven la copa Intercontinental a San Juan el 2018 completaria una entrevista en català i va complir. De fet, va marcar el 4-4 que va forçar la pròrroga al coliseu Aldo Cantoni en el triomf contra el Porto (4-5). Rodrigues va ampliar el seu contracte inicial (2018-2021) fins al 2024 i està plenament integrat al club i a Barcelona. Ha tingut dos fills –un nen i una nena– a Catalunya i és una peça clau en els esquemes d’Edu Castro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)