OK Lliga

PERE VARIAS

TÈCNIC DEL NOIA FREIXENET

“L’any passat ja volia fer un pas al costat”

Varias atribueix a l’esgotament la decisió ferma de deixar el Noia el 30 de juny

“Tenim menys moments de brillantor, però competim millor”

Pere Varias (Sant Sadurní, 1975), el tècnic del Noia Freixenet, és en el focus de l’hoquei sobre patins. Dissabte el seu equip, segon en l’OK Lliga, va completar una volta sencera (13 partits) sense perdre. Dimecres va anunciar que el 30 de juny no continuarà, però no va revelar el seu destí –tot indica que serà el nou seleccionador estatal en substitució de Guillem Cabestany, del qual és tècnic ajudant–, i dilluns vinent el Noia juga al Palau contra el Barça, el líder indiscutible. De fet, l’equip de la capital del cava va fer tota una declaració d’intencions en la pretemporada quan va guanyar la Lliga Catalana remuntant una final impossible conta els blaugrana (2-3) i, de moment, ha complert les expectatives generades completant un campionat impecable –segon amb només una derrota– i és cap de sèrie en la copa de Calafell del 7 al 10 de març.

Quins factors conflueixen per explicar la bona temporada del Noia?
Estem contents de com van les coses però també toquem de peus a terra i som autocrítics i sabem que hem de millorar. Entenem que nosaltres estem fent la feina que ens toca i que d’altres potser no estan obtenint tants punts. El curs passat a aquestes alçades teníem dos punts més, tot i que s’hauria de mirar amb quins rivals havíem jugat. Hem tingut aquest punt de sort i hem sabut transformar algunes derrotes en empats i això ens ha acabat d’empènyer a estar a dalt. Tenim un equip molt equilibrat i ens hem centrat com a equip a encaixar menys gols. També fem més gols.
Són el segon equip menys golejat i el segon més golejador.
Hem trobat més equilibri, potser tenim un joc menys brillant o almenys hi ha menys moments de brillantor, però competim millor. Hem minimitzat riscos i la nostra presa de decisions és millor.
Els fitxatges també estan funcionant...
L’Humberto Mendes i l’Ivan Morales ens estan ajudant també en aquest equilibri. L’Humberto ens aporta una gran intensitat defensiva, recuperació de boles i m’atreviria a dir que guanya el 90 per cent dels duels individuals. El Xavi Rovira encara està en fase d’acoblament però ens està ajudant molt amb gols en moments molt importants. Una genialitat seva dissabte passat contra el Girona aixecant i picant, per exemple, va suposar el 3-1 i va desencallar el partit.
Morales, un bon descobriment.
Ja el seguíem quan era a l’Arenys de Munt i va anar a l’Alcoi i enteníem que podia encaixar molt bé en el nostre estil i així ha sigut. És un jugador ofensiu però també ens aporta equilibri.
Per què ha decidit que deixarà el Noia Freixenet ara que tot va bé?
L’any passat, amb la junta que presidia Ferran Andreu, ja vaig expressar el meu desig de fer un pas al costat i vincular-me a la base perquè em vaig començar a sentir bastant esgotat, però em van convèncer per continuar. La nova junta de Josep Maria Ribas, a través del Pere Salvadó, el vicepresident esportiu, em va oferir la renovació i estic agraït. Però necessito descansar. He conciliat un negoci familiar amb l’hoquei i la família i ara necessito un descans, també per salut, tot i que vull seguir vinculat a l’hoquei.
L’únic punt negatiu va ser l’eliminació en la Europe Cup contra el Monza. Excés de pressió en una competició en què tenien expectatives?
L’eliminació va ser la suma de molts factors. En l’anada vam perdre d’un gol i ens mereixíem més i ells es van veure amb cor de venir a competir. Aquí vam tenir més càstig del que mereixíem i ens vam veure amb 1-4 en la primera part. També és cert que segurament vam tenir un excés de responsabilitat i de motivació.
Els equips italians sovint saben rendibilitzar les situacions fins i tot quan no juguen bé.
Són més professionals que aquí, i em refereixo a hores d’entrenament i de conciliació, de pensar en hoquei, i això es nota en el físic. I en els moments clau, quan arriben davant del porter, defineixen millor.
Dilluns visiten el Barça, el líder, que fa 50 partits que no perd. Sortiran tancats o amb un joc alegre?
Els últims partits que hi hem empatat o els hem guanyat, com en la final de la Lliga Catalana, no ens han fet més de dos gols. Si ens en fan més de dos, ho tindrem molt difícil. Si sortim només a defensar no ens faran molts gols, però perdrem. Si anem a passar-nos-ho bé, perdre’m per golejada. Hem de buscar un equilibri entre atacar i defensar, ser valents en algunes fases però tenint molt de respecte pel Barça, que en l’últim partit a casa en la lliga va derrotar per 13-1 el Voltregà, fins i tot amb alternances en els atacs, alguns més conservadors i d’altres més verticals. Hem d’evitar que tinguin ritme, si convé fent alguna falta, que no tinguin contraatac, i no tenir pèrdues, perquè ells fan aproximadament un terç dels gols després de pèrdues en zones compromeses. Hem d’estar preparats perquè sempre esperem la millor versió del Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)