Copa

Una copa de museu

Hoquei sobre patins. Copa. Vuit equips dels Països Catalans, amb el Barça favorit i campió en sis de les set últimes edicions i el Deportivo Liceo absent, tornen a Calafell per discutir el títol

Tothom vol sortir a la foto de la copa, la festa de l’hoquei sobre patins que repeteix escenari, el Joan Ortoll de Calafell, i que espera que el públic respongui com ho va fer el 2023. De fet, el club Patí Calafell i la vila, que ja tenien tradició, s’han reivindicat amb gran resultats en l’OK Lliga –tercer el curs passat–i participant dos cops seguits en la lliga europea. Avui, a més, coincidint amb l’inici de la 80a copa, s’inaugurarà al mateix escenari l’OK Experience, el museu d’hoquei sobre patins i patinatge artístic impulsat pel Club Patí Calafell i l’Ajuntament que permetrà reviure records i conservar el llegat.

Sigui com vulgui, la diferència sensible respecte del retrat del curs passat i, de fet, el tret diferencial, basant-se en la història de la competició, és l’absència del Deportivo Liceo. El campió de fa tres anys a Riazor atresora deu títols i s’ha quedat per tercera vegada fora des que el 1999 es va implantar amb seu a Alcobendas el format de final a vuit. El Senergy Sant Just, l’equip revelació de la primera volta, és l’altra cara de la moneda. Amb un equip que mescla experiència a cabassos i joventut, va segellar el bitllet tot just en el seu debut en l’OK Lliga, tota una proesa.

L’altra diferència és la catalanitat de la present edició, amb vuit equips dels Països Catalans, set de catalans i l’Alcoi, fet que no es produïa des de Reus 2005, amb presència també dels alcoians. La copa, doncs, parla més català que mai, amb gairebé 70 jugadors i els vuit tècnics compartint llengua.

El Barça mana

El que no ha canviat és el favorit. El Barça arriba al Baix Penedès amb el títol de campió del món conquerit a San Juan, amb la supercopa de l’inici de curs guanyada a Reus en la final contra el Liceo i amb 54 partits seguits sense perdre en l’OK Lliga, de la qual és el líder destacat. Només cal mirar la seva plantilla i el palmarès recent de la competició, en la qual els blaugrana s’han endut sis de les set últimes edicions i atresoren 25 corones per tenir clar qui torna a ser el rival a batre. La imprevisibilitat accentuada en l’inici de la dècada passada i de finals de l’anterior amb tres títols del Vic (2009, 2010, 2015) i dos de seguits de miraculosos del Vendrell (2013 i 2014) i un del Noia (2008) i el Reus (2006), ha donat pas al monòleg del Barça, tot i que és evident que el format és el més procliu a les sorpreses. De fet, la primera final a vuit ja va néixer amb ganes de gresca amb el primer títol en qualsevol competició del Vic el 1999. El 2001, el Blanes va ser campió esmicolant les apostes i va reforçar la validesa del format, que s’ha mantingut intacte, un valor.

Sigui com vulgui, els partits arrenquen avui amb un sempre apassionant Noia-Calafell (19 h). Els amfitrions, amb Arnau Xaus a ple rendiment –ha marcat en els últims tretze partits– i amb el concurs de l’arquitecte Sergio Miras, que ahir va rebre la suspensió cautelar de la sanció d’un partit, volen superar els quarts, en els quals van caure l’any passat contra el Reus en un Joan Ortoll a vessar. El Noia, segon en la lliga, també té l’espina clavada de l’última copa, quan el Voltregà, que va sortir reforçat de la copa, li va remuntar un 2-0 en els quarts de final. En l’últim enfrontament, va vèncer el conjunt de Pere Varias (1-2). El tècnic recupera Jordi Bargalló i Humberto Mendes, baixes per targetes a Mataró, i sembla que Xavi Costa, que no va jugar, estarà en bones condicions físiques. A les 21.30 h, jugaran el Sant Just, novè ara en la lliga, i l’Alcoi, que és vuitè amb els mateixos punts. El precedent en la lliga va ser desfavorable per 5-1 als de Sant Just Desvern.

Demà, Barça-Reus

Demà el Barça iniciarà la defensa del títol contra el Reus (19 h) en un duel clàssic en la copa que s’ha repetit reiteradament. L’última trobada en la competició va ser la final de Lleida 2022, amb triomf del conjunt d’Edu Castro (4-0). Enguany en l’OK Lliga, el Barça es va imposar al Palau en els dos partits per 6-3 i 3-6. El Voltregà, semifinalista l’any passat, tancarà els quarts contra l’Igualada. Es van enfrontar fa dues jornades amb triomf igualadí (4-1). En la primera volta va vèncer l’equip osonenc (2-0).

La Minicopa

Com ja és tradicional, la Minicopa enfrontarà des de demà fins diumenge, amb els mateixos encreuaments, els equips infantils dels clubs que disputen la copa. El Barça defensa el títol després de derrotar per 3-4 el Noia Freixenet.

25
títols
té el Barça, seguit de l’Espanyol (11), el Liceo (10), el Reus (7), el Voltregà (5) i el Vic (4)

Els dos Sergis, amb deu títols

Sergi Panadero, amb deu títols, tots amb el Barça, i el porter blaugrana Sergi Fernández, també amb deu –vuit amb el Barça i dos amb el Vic–, són els reis de copes perseguint el ja retirat Aitor Egurrola, que té el rècord amb 12.

Sis dels vuit tècnics son campions de copa

Cinc cops campió de copa com a jugador, Mia Ordeig és ara l’entrenador del Sant Just. La va guanyar tres vegades amb el Barça (2007, 2011 i 2012) i en dues ocasions amb el Vic. El 2015 en el seu retorn i el 1999 quan era molt jove i encara jugava en el júnior i a nacional catalana. No és l’únic tècnic dels que hi ha a Calafell campió de copa. Jordi Garcia (Reus) va fer el gol de la victòria el 2006 davant del Barça en una final en què altres dos els va marcar Lluís Teixidó, l’ara entrenador del Voltregà, que també va ser campió amb el Barça. Pere Varias (Noia) va ser un dels grans artífexs del títol de copa del Noia del 2008, en un equip dirigit per l’actual tècnic del Parlem Calafell Ferran López, que viurà l’última copa amb el club penedesenc. Edu Castro (Barça) du quatre copes guanyades com a primer entrenador. Només se li va escapar la de Riazor 2021, en un equip rival en què hi eren Carles Grau i Marc Grau, ara jugadors seus al Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)