Copa

El Generali Palau derrota el Telecable en la final en una tanda de penals dramàtica

El Generali Palau ha superat el Telecable en una tanda de penals dramàtica de la final de copa per –1-1 i 2-3 en els penals–al municipal de Vilafranca i ha trencat el malefici que el perseguia. L’equip vallesà, que mai no havia guanyat el títol, havia perdut les tres finals anteriors de la competició i tampoc no es va endur la del 2016. Però l’esforç col·lectiu i l’encert de Berta Busquets, designada MVP, que ha marcat un gol de directa durant el partit i dos penals en la tanda, l’han catapultat al títol en una final enrevessada en que l’equip vallesà ha estat veritablement en la corda fluixa. També cal subratllar el gol de Blackman en la tanda, vital per al seu equip, i les accions de Laura Vicente, sobretot en les boles aturades rivals.

El Palau ha sortit amb una gran vocació atacant fidel al seu estil agressiu i ha tingut ocasions per avançar-se. La portera xilena del Telecable Fernanda Hidalgo, però, ha malbaratat les oportunitats. La més clara l’ha tingut Casarramona en el minut 14, quan no ha engaltat bé la bola a porteria buida a passada de Fontdeglòria coronant un gran contraatac. En el 16, però, Puigdueta ha travat per darrera amb l’estic Almeida i ha vist la blava. Sara Roces ha llançat la falta directa de manera magistral en dos tocs i ha afusellat Laura Vicente (1-0 en el 16’). Florenza li ha fet penal a Sara Lolo, que ha entrat fins a a la cuina, a 2:42 de la mitja part. Per sort, Roces ha enviat el tret a fora.

El Telecable, amb la baixa de Marta Piquero, una de les seves jugadores franquícia que es va lesionar en les semifinals però que ha estat inscrita en l’acta i, de fet ha llançat un penal –el cinquè, fora, que li hauria donat el títol al seu equip–, ha hagut d’assumir una rotació diferent a l’habitual i ha oxigenat a les seves jugadores fonamentals amb l’entrada en acció d’Angie Fernández i Judith Cobián, que normalment disposen de pocs minuts. L’equip asturià s’ha tancat bé al darrera liderat per Sara Lolo sense deixar d’inquietar al davant.

Vicente ha hagut de resoldre una altra situació compromesa quan Ferreira, tot potència, se li ha plantat al davant després de robar una bola (28’). La portera del Palau ha evitat el segon. A 9:41 del final, Roces s’ha torçat el turmell sola i ha hagut de plegar durant uns minuts per tornar en el tram final. La catalana del Telecable Maria Igualada, que ha jugat un gran nivell, ha progressat en atac i li han fet la desena. Almeida ha llançat la directa aixecant amb suavitat però Laura Vicente s’ha erigit en heroïna mantenint viu el Palau, que seguia atacant amb intensitat i sense defallir, tot i que li faltava una millor selecció en els intents. El Telecable tenia vuit faltes.

Per fi, el Palau ha foradat la porteria d’Hidalgo. Una blava a Maria Igualada a a 5:36 del final ha permès a Berta Busquets executar la directa amb sang freda (1-1). El Telecable ha fet la novena a 13 segons del final.

Els penals de cinema

En la pròrroga, com acostuma a passar, no hi ha hagut gols i el Telecable tampoc no ha comès la desena. El Palau ha intentat evitar els penals i el Telecable ha lluitat per arribar-hi. Tots dos equips ja es van jugar la copa Intercontinental amb el mateix mètode, amb triomf asturià en els dos darrers tirs. El guió, de fet, ha estat invers. L’equip asturià s’ho veia guanyat quan Lolo i Almeida han marcat els dos primers penals. Però Blackman i Busquets, amb l’aigua al coll, han fet el quart i el cinquè. La mateixa Busquets ha repetit amb decisió en el sisè penal i ha marcat i Lolo l’ha llançat a fora. Deliri del Palau.