Rugbi

Rugbi

L'alliberament d'Irlanda

El quinze del trèvol va derrotar Nova Zelanda (29-40) per primer cop després de 111 anys i 28 duels, en una de les gestes més sonades dels irlandesos

Els All Blacks havien encadenat divuit triomfs i no perdien des de l'agost del 2015, quan Austràlia els va vèncer

Han hagut de passar més de cent anys, però finalment la República d'Irlanda ha viscut el gran dia de glòria. El 5 de novembre del 2016 quedarà gravat a la història del quinze del trèvol, i del país, que després de 111 anys i 28 intents fallits, va vèncer per primer cop el principal dominador de l'oval en els últims anys i un dels millors equips de l'esport de tots els temps, els llegendaris All Blacks (29-40), que havien encadenat divuit victòries i no perdien des de l'agost del 2015, quan van sucumbir a Austràlia. La gesta es va escriure al Soldier Field de Chicago, curiosament una ciutat que fa pocs dies va veure com els Cubs, un dels clubs locals de beisbol, s'imposaven en les sèries mundials i trencaven un malefici de 108 anys.

Els irlandesos van aprofitar una inferioritat rival matinera per firmar dos assajos, un dels quals de l'irlandès nascut a Barcelona Jordi Murphy, i van obligar Nova Zelanda a anar a remolc, una situació que detesta. En el descans, el resultat era un 25-8 que deixava estupefactes els 62.300 espectadors, majoritàriament seguidors del quinze del trèvol. Però els millors del planeta havien de reaccionar i ho van fer després d'encaixar una nova marca irlandesa (30-8). En van tenir prou amb onze minuts per encadenar tres marques –Perenara, Ben Smith, Scott Barrett– (33-29) i provar de fer reviscolar vells fantasmes i dubtes entre els irlandesos. Malgrat tot, aquest cop no se'n van sortir, i Robbie Henshaw va anotar l'assaig alliberador que certificava un triomf realment històric.

Curiosament, un neozelandès, Joe Schmidt, va ser l'encarregat de liderar la sonada victòria des de la banqueta i completa dos anys i mig en el càrrec molt bons. En aquest període ha guanyat dues vegades el Sis Nacions (2014 i 2015), encara que en la darrera edició es va haver de conformar amb la tercera posició i en la copa del món del 2015 a Anglaterra no va passar els quarts de final. Schmidt, que també va dirigir el primer triomf irlandès en sòl sud-africà contra els Springboks (20-26) durant l'Irish Tour al juny, ja va estar a punt de vèncer els All Black en el seu tercer partit com a màxim responsable del quinze del trèvol. Era el 24 de novembre del 2013, i Irlanda tenia un avantatge de 19-0 en el descans i en el darrer minut encara anava manant (22-17), però els All Blacks van reaccionar a temps i van obtenir una victòria que els va permetre acabar l'any havent guanyat els catorze partits contra les millors seleccions del món. Ara, Nova Zelanda espera amb delit la visita a Dublín del 19 de novembre.

18
triomfs
és la ratxa victoriosa més llarga que els All Blacks han establert en el rugbi d'elit i que va començar el 15 d'agost del 2015 contra Austràlia (41-13) i va acabar el 5 de novembre a Chicago contra Irlanda. En aquest període, han celebrat triomfs contundents, per exemple el 8-42 a Austràlia en el Rugby Championship.
27
desfetes
havia encaixat Irlanda contra Nova Zelanda des que es van enfrontar per primer cop el 1905 amb doloroses derrotes com el 60-0 de fa només quatre anys. El resultat més favorable que havia obtingut era un empat a 10 el 1973.
2
neozelandesos,
Beauden Barret i Dane Coles; un irlandès, Jamie Heaslip, i tres anglesos, Owen Farrell, Maro Itoje i Billy Vunipola, opten a jugador de l'any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)