Natació

GUILLEM PUJOL

NEDADOR DEL CN MATARÓ

“La temporada se’ns ha acabat”

Guillem Pujol (Blanes, 1997) és un dels millors nedadors d’aigües obertes a Catalunya, amb un palmarès farcit de victòries i també de presències en grans campionats internacionals. Aquest 2020 s’ha quedat sense objectius.

Amb el CAR fora de servei, on ha passat tot aquest temps?
Quan el van tancar era a casa dels meus pares i aquí segueixo. Dilluns havia de tornar-hi però finalment encara no s’ha entrat en la fase 1 i no han deixat obrir.
Els nedadors d’elit es queixen molt d’aquesta situació. Per als que fan aigües obertes és pitjor?
El primer mes i mig no vaig poder ni tocar l’aigua perquè estic en un pis i no tinc piscina ni possibilitat de posar-n’hi una. Hi ha gent que ha fet invents amb gomes i per entrenar-se en estàtic com si estigués a l’aigua, però jo no tinc res. He hagut d’esperar que em deixessin sortir al mar.
Ara ja gaudeix del permís especial?
Sí, el que tenim els esportistes d’alt nivell. Intento respectar els horaris que s’han posat per fer esport, sigui al matí o al vespre. Fins que no he pogut anar al mar m’he espavilat fent bicicleta estàtica i gimnàs amb algunes coses que tinc per casa.
S’ha proposat uns horaris molt estrictes?
Cada matí vaig a nedar de vuit a nou si no tinc classe online de la Universitat; a la tarda, de set a vuit, abans que el sol s’amagui i faci massa fred. Calculo que faig uns 5 quilòmetres al dia.
Troba altres valents que es fiquin a l’aigua ben d’hora?
Al matí hi vaig amb el meu germà i sí que ens trobem gent cada dia.
Aquest és un any perdut per als nedadors d’aigües obertes?
És una temporada que s’ha acabat, com qui diu, sis mesos abans d’hora. Som al maig i ja s’ha acabat tot. Potser hi haurà un campionat d’Espanya a finals d’agost de piscina, però d’aigües obertes en el calendari internacional ja s’ha acabat tot. No queda res.
Estava fora dels Jocs de Tòquio. L’ajornament li obre la porta?
Havia quedat fora perquè la federació espanyola només tenia una plaça i era per a l’Alberto Martínez. No sé si ara, en haver-hi un any més pel mig, aquest criteri es manté al cent per cent. En tot cas com a mínim el 2021 em quedarà l’europeu, que també s’ha ajornat. Pràcticament compleixo tots els requisits per anar-hi, només hauré de rematar la classificació. És important per a nosaltres que hi hagi objectius internacionals. Tinc ganes de preparar-me, però ara ho veig tot molt lluny.
En ple confinament hi ha hagut, a més, un canvi d’entrenador?
Aquest és un altre problema que tinc. El club, que també té problemes econòmics amb tot això que està passant, ha fet fora Sergi Garcia, que era el tècnic d’aigües obertes. Ara tinc en Joan Giralt, que també el conec i és el de piscina, però només podem parlar per videoconferència o per mòbil. No ens podem veure perquè el club també està tancat.
Els clubs i la federació posen el crit al cel perquè les piscines no s’obrin ni en la fase 1. Com ho veu?
Hi ha coses que no entenc. Potser el vestidor podria ser un lloc de risc però les piscines no ho són i en alguns clubs, com el Mataró, pots anar directament a la piscina sense passar gairebé per les instal·lacions. Pots entrenar-te o nedar una estona i tornar a casa. El cap de setmana vaig veure una foto amb la platja de Barcelona plena de surfistes. Si hi ha gent fent surf també n’hi hauria d’haver nedant. Molts companys que no tenen el permís especial estan molestos i ho entenc perquè algun criteri no té gaire sentit.
S’imagina Blanes aquest estiu sense turistes?
A casa estem preocupats. La meva família té una empresa d’autocars a Lloret i òbviament viu del turisme. A Lloret es notarà molt més que a Blanes perquè tota la gent que hi ve és de fora. Serà un estiu complicat, sobretot si es mantenen les restriccions a les platges.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)