Vela

El ‘Team New Zealand’ revalida el títol de la copa Amèrica

S’ha imposat per 7 regates a 3 al ‘Luna Rossa’ en aigües d’Auckland

L’Emirates Team New Zealand ha revalidat el títol en la 36a edició de la Copa Amèrica en imposar-se per 46 segons de marge al Luna Rossa italià i segellà la setena i definitiva victòria d’un total de deu regates (7-3) en aigües d’Auckland. La superioritat de l’AC75 ’Te Rehutai’ (Brisa Marina) neozelandès, a el comandament de Peter Burling, ha estat absoluta. El Luna Rossa de Jimmy Spithill i Francesco Bruni es va col·locar 3-2 en la cinquena màniga i els neozelandesos han aconseguit cinc triomfs consecutius per revalidar el seu títol de 2017 i sumar la seva quarta ’Auld Mug’ (la ’vella’ gerra de plata o trofeu de la Copa Amèrica) després de les aconseguides el 1995, 2000 i 2017.

La desena i decisiva mànega, que ahir es va ajornar per falta de vent, avui ha tingut un domini gairebé absolut dels neozelandesos sota un vent de 10-11 nusos de nord-est en un camp de regates nou, situat a 5 km a nord-est d’Auckland i que el director de regata, Iain Murray, ha triat perquè les previsions marcaven bons registres en ell. A més, Murray assessorat per l’oficial de regates espanyola María Torrijo, no volia que les gairebé 2000 embarcaciones que estaven a l’aigua creessin problemes de mobilitat com va passar en altres jornades. La sortida ha estat igualada i en els primers encreuaments l’equilibri ha estat la nota dominant, però amb el vent d’avui, els neozelandesos, amb un vaixell més ràpid, han aconseguit ja set segons d’avantatge al final del primer tram. A partir d’aquí, amb una magistral estratègia de l’australià Gleen Ashby (home clau en la victòria ’kiwi’) i una perfecta utilització en el control dels ’foils’ (alerons) per part del campió olímpic i sis vegades campió de món de la classe 49er, Blair Tuke, l’inseparable company de el patró Peter Burling, amb el seu mateix palmarès, l’avantatge s’ha anat ampliant davant la impotència italiana.

Ha estat la tercera derrota d’Itàlia en un final de la Copa Amèrica després de la de 1992 (Il Moro de Venècia) i 2000, també del Luna Rossa a Auckland, el 2 de març de fa 21 anys i per un rotund 5-0. En l’esquadra italiana, el copatró Jimmy Spithill, l’home que el 2013 a San Francisco, a el comandament de l’Oracle nord-americà li va remuntar un 1-8 en contra al Team New Zealand de Dean Barker per humiliar els ’Kiwis’ i derrotar- per 9-8. Avui ha tornat a caure davant Peter Burling i els seus homes. En Bermuda al 2017, estant a el comandament de l’ Oracle el van superar per 7-1 a la final i avui per aquest clar 7-3; una dura revenja. “Això sembla una cosa irreal”, ha comentat Burling després de la victòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)