Ciclisme

‘God save the queen’

Adam Yates lidera un triplet històric de l’Ineos en l’edició número cent de la Volta, que acaba a Barcelona amb una brillant victòria de De Gendt

El Movistar ataca sense complexos, però Valverde no fa patir els britànics

L’edició cent de la Volta a Catalunya no només passarà a la història per aquest aniversari sonat. L’Ineos, hereu del ja temible Sky, va completar una gesta mai vista en l’era del World Tour, ni tan sols en el seu propi equip: tres ciclistes amb els mateixos colors al podi. L’anglès Adam Yates, l’australià Richie Porte i el gal·lès Geraint Thomas. En la Volta això no ho aconseguia ningú des del 1960, amb el Ferrys de Poblet i Pérez Francés primer i segon, acompanyats del seu gregari Emilio Cruz. Una tradició, això sí, es va mantenir, l’idil·li de Thomas de Gendt (Lotto Soudal) amb Catalunya. El belga va celebrar a Montjuïc el seu cinquè triomf en la Volta i ho va fer en solitari. No només va ser el més fort d’una escapada de més de 30 corredors, sinó que també va ser el més llest a l’hora d’aprofitar-se de l’esforç d’un rival directe, Mohoric, rendit en la sisena i última pujada al castell quan ho tenia tot a favor.

L’Ineos, com sol fer gairebé sempre, va controlar bé la situació en una etapa curta i perillosa per la duresa de les rampes a Montjuïc. Els britànics van deixar anar al davant un munt de corredors, però cap de perillós per a la general. El Movistar, com sempre jugant a la desesperada, va col·locar Samitier, Cataldo i Soler –molt millor ahir el de Vilanova– per preparar un futur moviment de Valverde, que aspirava a retallar com a mínim els 14 o els 18 segons en la general de Thomas i Porte i evitar el triplet. Però amb l’escapada al davant, que va arribar a Barcelona amb més de 4 minuts a favor, ja no hi hauria bonificacions.

Les dues curses

La batalla de Barcelona es va presentar en dos fronts. Al davant, la trentena d’escapats a la recerca de la glòria i, al darrere, el tren de l’Ineos mirant de minar la moral de la competència, amb Castroviejo i Dennis marcant el ritme. De Gendt tenia pressa i no va esperar. Quan va veure que la carretera s’enfilava en la primera pujada al castell, va marxar en solitari mentre el grup quedava trencat en mil bocins. Mohoric, hàbil i ràpid en el descens, va començar la seva pròpia persecució en solitari fins que va atrapar el belga. Era una aliança imbatible. Tot i això, Marc Soler, empès per una gentada mai vista en un esdeveniment esportiu aquests mesos, va atacar en la tercera pujada esperant que altres ciclistes s’animessin a una persecució amb possibilitats, però el nou grup d’aspirants, una dotzena, va resultar ingovernable.

En el grup dels favorits, el Movistar, tot s’ha de dir, no es va resignar a la seva sort i a tres voltes del final va treure tota la cavalleria. Pedrero i Verona van canviar el ritme i en la volta següent ho va fer Enric Mas. Cataldo i Samitier també van donar-ho tot i en la darrera volta Marc Soler es va despenjar del grup de davant per esperar el presumpte atac de Valverde, però Yates, Porte i Thomas –ja sense companys– es van enganxar amb una facilitat esbalaïdora al murcià, que amb 40 anys (això sí) continua donant algunes lliçons a alguns joves molt més conformistes de mena. L’Ineos, abans, havia fet treballar Carapaz, tot un vencedor del Giro i segon en la Vuelta del 2020.

A davant, és clar, hi faltava el cop de teatre final de De Gendt, que en les voltes anteriors havia perdut terreny en els descensos respecte a Mohoric, que l’havia esperat fins a tres vegades. Greu error. En l’última rampa del castell, el belga va serrar les dents i va deixar enrere l’eslovè, que va quedar absolutament clavat mentre veia el seu rival volar cap a la victòria.

Amb el triomf d’ahir, De Gendt va fer capicua. Es va imposar en la primera etapa a Calella el 2019 i ho va fer en l’última del 2021. Adam Yates també recordava perfectament la Volta del 2019. Va ser segon, a només 14 segons de Miguel Ángel López, tot un disgust del qual ahir es va refer definitivament.

PROTAGONISTES

La victòria és encara més bona pel treball de l’equip i pel fet de copar els tres llocs del podi
Adam Yates
Ineos
7a etapa (133 km)
1r. T. De Gendt (Lotto Soudal) 3h06:10
2n. M. Mohoric (Bahrain) a 0:22
3r. A. Valter (Groupama) a 1:42
4t. S. Reichenbach (Groupama) a 1:42
5è. A. Valverde (Movistar) a 1:46
6è. M. Woods (Israel) m.t.
7è. M. Hirschi (Emirates) m.t.
8è. J. Almeida (Deceuninck) m.t.
35è. M. Soler (Movistar) a 3:49
62è. D. De la Cruz (Emirates) a 4:41
131è. A. Pedrero (Movistar) a 14:00
General
1r. A. Yates (Ineos) 26h16:41
2n. R. Porte (Ineos) a 0:45
3r. G. Thomas (Ineos) a 0:49
4t. A. Valverde (Movistar) a 1:03
5è. W. Kelderman (Bora) m.t.
6è. E. Chaves (BikeExchange) a 1:04
7è. J. Almeida (Deceuninck) a 1:07
8è. H. Carthy (Ed. First) a 1:32
9è. S. Yates (BikeExange) a 1:32
10è. L. Hamilton (BikeExange) a 1:35
29è. D. De la Cruz (Emirates) a 17:51
68è. A. Pedrero (Movistar) a 46:49
76è. M. Soler (Movistar) a 50:09
Muntanya
1r. E. Chaves (BikeExchange) 50
2n. A. Yates (Ineos) 40
3r. T. De Gendt (Lotto Soudal) 38
Punts
1r. E. Chaves (BikeExchange) 16
2n. T. De Gendt (Lotto Soudal) 13
3r. P. Sagan (Bora) 13
Joves
1r. J. Almeida (Deceuninck) 26h17:46
2n. L. Hamilton (BikeExch.) a 0:30
3r. B. McNulty (Emirates) a 1:14
Equips
1r. Ineos Grenadiers 78h51:04
M’encanta Catalunya i Barcelona, i avui em trobava bé per provar-ho i he tingut prou força
Thomas de Gendt
Lotto Soudal
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)