Més esport

Els 28 triplets catalans

De tres en tres. Set clubs catalans i en vuit esports diferents han aconseguit en alguna ocasió guanyar la copa d’Europa, la lliga i la copa en una mateixa temporada

El triplet –copa d’Europa, lliga i copa– que l’equip de futbol del Barça femení va aconseguir diumenge a Leganés és el 28è que un club català obté des que el 1955 en homes i el 1959 en dones van arrencar les competicions europees de clubs. El Barça és el quart equip femení català que és capaç de guanyar els tres grans títols en una mateixa temporada. Abans ho havien fet el CN Sabadell en waterpolo, el CP Voltregà en hoquei sobre patins i l’HC Rubí Cent Patins en hoquei en línia.

Dels 28 triplets catalans, 21 corresponen a equips de categoria masculina i set a equips de categoria femenina. Es reparteixen en vuit esports diferents –futbol, bàsquet, handbol, hoquei sobre patins, waterpolo, hoquei sobre herba, futbol sala i hoquei en línia– i impliquen set clubs: el FC Barcelona, el Reus Deportiu, el CN Atlètic Barceloneta, l’Atlètic Terrassa, el CN Sabadell, el CP Voltregà i l’HC Rubí Cent Patins.

El Barça ha aconseguit el triplet amb tots els seus equips professionals: nou en hoquei sobre patins, quatre en handbol, tres en futbol –dos en categoria masculina i un en femenina–, i un en bàsquet i futbol sala. El femení de futbol és el 18è de l’entitat.

Diferència equilibrada

Aquest munt de triplets dels equips catalans és la lògica conseqüència dels 85 títols en les màximes competicions europees dels seus esports que els clubs catalans han aconseguit en els últims 66 anys. L’últim, el que l’HC Palau va guanyar diumenge en la lliga europea d’hoquei sobre patins. El primer va arribar el 1963, quan el Picadero JC va conquerir la copa d’Europa de beisbol.

D’aquests 85 títols, 71 els han guanyat equips masculins i 14, equips femenins. Aquesta gran diferència entre els èxits dels equips catalans masculins i els femenins té una bona part d’explicació històrica –podríem dir–, pel retard, en tants i tants aspectes, de l’esport femení a casa nostre. I també per la tardana creació, per exemple, de la copa d’Europa d’hoquei sobre patins, la temporada 2007/08, quan des de la temporada 1989/90 ja es jugava el campionat de Catalunya i des de la 1992/93 el d’Espanya, tot i que la copa no va arrencar fins a la 2005/06 i la lliga fins a la 2008/09. En els últims anys els èxits dels equips masculins catalans i els dels femenins en les competicions europees s’han equilibrat. Des de la primera copa d’Europa guanyada per un equip català femení, la d’hoquei sobre patins del 2008 que va conquerir el CP Voltregà, el balanç de copes d’Europa guanyades pels equips catalans és de 16 per als equips masculins i 14 per als femenins.

Tres possibilitats més en dues setmanes

El CN Atlètic Barceloneta en waterpolo, el FC Barcelona en handbol i l’HC Palau en hoquei sobre patins encara tenen a les seves mans la possibilitat de fer el triplet aquesta temporada. El Barceloneta i el Barça ja han guanyat la lliga i la copa i ara busquen la Champions, mentre que el Palau, campió d’Europa i de la lliga, aspira a ser campió de la copa per primera vegada i fer també el seu primer triplet.

El Barceloneta afronta a partir de dijous la final a vuit de la lliga de campions, en què es veurà les cares amb l’Olympiacòs en els quarts de final.

La setmana vinent el Barça afrontarà a Colònia la final a quatre de la Champions i el Palau la copa de la Reina a la Corunya. El Barça jugarà les semifinals contra el Nantes en l’inici de la lluita per la seva desena copa d’Europa. A la Corunya, el Palau jugarà contra el Bigues i Riells en els quarts de final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)